Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українська альпіністка за добу піднялася на Еверест та Лхоцзе, рекорд присвятила захиснику Маріуполя

25 травня, 22:22

Альпіністка Антоніна Самойлова стала першою українкою, яка за добу піднялася на два восьмитисячники - гори Еверест і Лхоцзе. Рекорд вона присвятила загиблому оборонцю Маріуполя Олександру Грянику.

Про це в Телеграмі повідомляє Маріупольська міськрада, передає Укрінформ

22 травня альпіністка Антоніна Самойлова підняла український прапор на вершині Евересту, де було написано: "Still fighting for freedom". Тим самим альпіністка нагадала світу, що українці продовжують боротися за свою свободу. 

«Своє сходження українка присвятила загиблому воїну Олександру Грянику, який все життя мріяв зійти на Еверест. Він загинув 8 травня 2022 року під час оборони Маріуполя. Альпіністка підняла його фото на вершину світу і зробила світлину на пам’ять», - повідомили в міськраді. Маріуполя.

Це вже третє сходження 36-річної альпіністки на Еверест. Вперше Антоніна підкорила цю вершину у 2022 році. Вдруге дівчина піднялася на Еверест у 2023 році. Під час цієї експедиції вона зняла унікальне відео разом з оператором Sandro Gromen-Hayes. На цьому відео вперше у світі була зроблена дронова зйомка прапору України на Еверест. 

Вже наступного дня після підкорення Евересту альпіністка піднялася на гору Лхоцзе, відстань між якими становить 3 км. Так вона стала першою українською жінкою, яка піднялась на два восьмитисячники за добу.

У коментарі «Главкому» Антоніна Самойлова розповіла: для підкорення двох вершин вона провела без сну 65 годин. У повсякденному житті провести три дні без сну майже неможливо, проте, за словами спортсменки, під час сходження в гори організм допомагає подолати цей шлях.

За інформацією видання, Самойлова розпочала свою експедицію 17 квітня 2024 року, аби зробити «траверс» Еверест – Лхоцзе. Однак відразу після початку експедиції альпіністка почала відчувати перші симптоми хвороби коронавірусу і вимушена була повернутися на лікування в Катманду. Проте вже 21 травня, після лікування, о четвертій годині ранку Антоніна Самойлова вийшла з третього табору, аби здійснити історичне сходження. 22 травня Самойлова втретє підкорила вершину світу. А вже 23 травня о шостій ранку українка піднялася на вершину Лхоцзе. 

Антоніні Самойловій 36 років, вона народилася в Черкасах. Дівчина захопилась альпінізмом у 2018 році після походу на найвищу точку Африки гору Кіліманджаро. Всі сходження з початку війни українка присвятила незламності та силі свого народу та його боротьбі за свободу. Її батько та брат захищають Україну на службі в ЗСУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати