Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Блінкен попередив Китай, що підтримка російського вторгнення в Україну загрожує європейській безпеці

26 квітня, 15:43
Фото kmu.gov.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який перебуває з візитом у Пекіні, заявив, що росії було б важко підтримувати вторгнення в Україну без допомоги Китаю, пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Блінкен сказав, що ясно дав зрозуміти лідеру Китаю Сі Цзіньпіну стурбованість з приводу поставок Пекіном москві матеріалів, включаючи верстати і мікроелектроніку, які президент володимир путін використовує для посилення оборони росії та її війни з Україною.

росії було б важко підтримувати свій напад на Україну без підтримки Китаю

- заявив Блінкен журналістам після зустрічі з Сі Цзіньпіном.

"Підживлення російської оборонно-промислової бази загрожує не лише безпеці України, а й європейській безпеці", - додав він.

"Як ми вже давно говорили Китаю, забезпечення трансатлантичної безпеки є ключовим інтересом США. У наших сьогоднішніх обговореннях я ясно дав зрозуміти, що Китай не вирішує цієї проблеми", - вказав держсекретар США.

Блінкен при цьому позитивно оцінив нещодавній прогрес, досягнутий у двосторонній співпраці, у тому числі в галузі військового зв'язку, боротьби з наркотиками та штучного інтелекту.

"Ми прагнемо підтримувати та зміцнювати канали зв'язку для просування цього порядку денного і знову відповідально ставитися до наших розбіжностей, щоб уникнути будь-яких непорозуміння, будь-яких неправильних уявлень, будь-яких прорахунків", - сказав він.

Блінкен також заявив, що закликав Китай використати свій вплив, "щоб відмовити Іран та його довірених осіб від розширення конфлікту на Близькому Сході" та переконати Північну Корею "припинити свою небезпечну поведінку та розпочати діалог".

Блінкен також обговорив із Сі Цзіньпіном морські маневри Китаю в спірному Південно-Китайському морі та підтвердив "залізну" американську підтримку Філіппін, їхнього найстаршого союзника за договором в Азії.

Сі Цзіньпін наголосив, що Китай та США мають шукати точки дотику, "а не брати участь у жорстокій конкуренції".

"Китай радий бачити впевнені, відкриті, процвітаючі Сполучені Штати, - сказав китайський лідер. - Ми сподіваємося, що США також можуть дивитися на розвиток Китаю в позитивному світлі. Це фундаментальне питання, яке потрібно вирішити".

Раніше Блінкен провів тривалі переговори з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї та міністром громадської безпеки країни Ван Сяохуном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати