Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Національна програма зовнішньої реабілітації людей “Неопалимі” збирає два млн грн на реабілітацію для повернених з російського полону військових та цивільних: як підтримати

26 серпня, 17:18
Фото: благодійний проєкт "Неопалимі"

Благодійний проєкт “Неопалимі” надає комплексне та безоплатне лікування деформаційної травми, опіків і рубців постраждалим через війну. Наразі вони організували збір двох мільйонів  гривень на допомогу пацієнтам, реабілітацію звільнених із полону військових та цивільних, яких утримували у Росії понад два роки. Що це за ініціатива та як її підтримати — розповідає Вільне радіо.

Про благодійний збір журналістам Вільного радіо розповіли у проєкті “Неопалимі”.

“Реабілітація — дорого”

Під час обміну 31 травня кожен опитаний Місією ООН з моніторингу прав людини в Україні повідомив про тортури з боку Росії. Наразі у полоні перебувають тисячі військових та цивільних українців, які повертаються з травмами.

“Часто зустрічаються опіки та осколкові поранення з ліній оборони, після ракетних атак на українські міста. Шрами спричиняють фізичний дискомфорт: вони тягнуть, сверблять та обмежують рухи кінцівок. Крім того, людям часто важко психологічно: травми щодня нагадують про події, які вони пережили”, — розповідають організатори проєкту. 

Там додають, що проблемою є й вартість повноцінної реабілітації, оскільки кількість процедур лікування варіюється від тяжкості ушкоджень. Для досягнення результатів потрібно від 3 до 12 процедур. Водночас вартість однієї процедури, без урахування медикаментів, становить майже тисячу доларів. 

“Усі вони проходять шлях від відновлення функціональності тіла до повернення собі естетичного вигляду. Проєкт особливо важливий для дітей, в яких після важких поранень постраждали обличчя”, — розповідають “Неопалимі”. 

Національна програма зовнішньої реабілітації людей “Неопалимі”, надає безоплатне лікування опіків чи рубців непобутового характеру.  Пацієнти проєкту — ті, хто стали жертвами російського полону, масованих обстрілів або є учасниками бойових дій. 

Проєкт функціонує по всій території України, а також у Польщі та Молдові.

CEO проєкту Максим Туркевич зазначив, що лікування потребують набагато більше людей, але на це потрібні ресурси. Він додав, що наразі їхня команда прагне допомогти більшій кількості пацієнтів, планує розширюватися, залучати більше клінік, спеціалістів тощо. 

Для реабілітації лікарі проєкту застосовують лазер, яким випалюється пошкоджена ділянка шкіри. У рубець також вводять препарати, які додатково розгладжують його зсередини.

“Саме лікування може тривати від шести місяців до кількох років. І хоча рубці остаточно нікуди не зникають, проте завдяки технологіям вдається прибрати більшу частину пошкоджень на шкірі й головне — відновити функцію ураженої частини тіла. 

Лікарі, що співпрацюють із центром, за час роботи створили унікальний протокол лікування деформаційної травми. Досі відсутність уніфікованих протоколів сповільнювало процес реабілітації”, — розповідають благодійники. 

Як допомогти ініціативі

Наразі благодійники збирають два мільйони  гривень на чергову допомогу пацієнтам, реабілітацію звільнених із полону військових та цивільних.

Охочі підтримати можуть задонатити за цим посиланням. На знак вдячності, команда проєкту “Неопалимі” обіцяє розіграти призи. 

Зібрані кошти спрямують на:

  • відновлення зовнішності та робота з естетичними ураженнями;
  • повернення функціональності;
  • лікування військових і цивільних після повернення із полону.

Як стати учасником програми

Благодійники з “Неопалимих” закликають постраждалих від російської агресії українців  звертатися по безоплатну реабілітацію. Аби отримати лікування в межах всеукраїнської ініціативи потрібно:

  • бути військовим(-ою), волонтером(-кою), добровольцем(-ицею) або цивільним(-ою), зокрема дитиною;
  • мати ушкодження шкіри (опіки чи рубці) внаслідок військових дій (саме лікування починається лише через 4-6 місяців після отримання поранення);
  • мати підтвердження від військово-медичної комісії про отримання поранення внаслідок війни або довідку від лікаря;
  • звернутися до команди “Неопалимі” в Instagram або заповнити форму за посиланням.

Команда проєкту зв’яжеться з потенційними учасниками після обробки інформації. Далі вони оберуть найближчу клініку, дату та час для первинної консультації у лікаря та узгодять подальше лікування.

Нагадаємо, відновитися у горах на Львівщині запрошують демобілізованих українських захисників з 12 по 15 вересня. Військовим обіцяють маршрути горами, ватру та духовний супровід. Як потрапити — розповідаємо в окремому матеріалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати