Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Сумщині громадські активісти вимагають перевірити виявлені ними факти сепаратизму

15 березня, 18:46

Активісти кількох патріотичних організацій виявили докази антиукраїнської діяльності проросійських сил у Сумах та передали їх на розгляд місцевих та народних депутатів, від яких чекають сприяння у розслідуванні. Про це кореспонденту «Дня» повідомив голова ВГО "Молодий Народний Рух» Андрій Рибалко. Він наголосив, що серед зібраних матеріалів – записи у соціальних мережах, документи та світлини, що доводять присутність у місті елементів сепаратизму.

На переконання представників патріотичних сил, особливу увагу правоохоронні органи мають приділити таким проросійським громадським організаціям, як "Союз русского народа", БФ "Вічний вогонь", "Русский культурный центр", "Помни имя свое", "Организация юных резведчиков Сумщины". Адже ці організації так чи інакше причетні до акцій проти декомунізації в місті Суми.

Як повідомляв «День» раніше, на початку березня в Сумах розпочалася ініційована екс-регіоналами (нині «Опозиційний блок») акція щодо збору підписів проти перейменування вулиць у межах закону про декомунізацію. Міський голова Сум Олександр Лисенко, чиїм розпорядженням затверджено перейменування в обласному центрі 55-ти вулиць, 25-ти провулків, 3-х проїздів та 4-х скверів, назвав акцію провокацією, що вводить в оману людей. З ним згодні і активісти, які кілька разів перешкоджали роботі наметів, де збиралися підписи, вважаючи такі дії незаконними та спробою дестабілізації ситуації в місті.

У неділю, 6 березня, протистояння прибічників і противників декомунізації переросло у справжню сутичку, внаслідок якої опозиційний намет було повалено, а один із активістів отримав травму голови. Зі слів учасника подій Олександра Ревенка, три активісти отримали повістки на допит.

Учора, 14 березня, під час засідання Сумської міської ради, депутат від партії «За Україну!» Володимир Чепік подав депутатський запит до керівництва СБУ з вимогою проаналізувати правомірність дій безпосередньо причетних до згаданих вище акцій депутатів від «Опозиційного блоку» Ігоря та Юрія Перепек. На думку Володимира Чепіка, дії екс-регіоналів загрожують національній безпеці України. Зокрема, Володимир Чепік згадує про антиукраїнські коментарі братів Перепек у соцмережах, що їх активно цитують проросійські ЗМІ самопроголошених ЛНР та ДНР. Мова у коментарях йде про нібито «безпідставну декомунізацію» та «утиски» щодо російськомовного населення.

Депутатський запит підтримали 32 народні обранці.

Алла Акіменко, Суми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати