У Вінниці відновили рецепт страви, яку готували монахи

У вінницьких підземеллях відкрили новий колоритний заклад, у якому відвідувачі мають можливість відчули дух Вінниці часів ХVІІ століття та скуштували крафтового пива місцевого виробництва. Паб розташований неподалік костелу Діви Марії Ангельської, який досі є осідком ордену капуцинів. У свій час у підземеллях монастирського комплексу ченці варили пиво та пивну юшку, яка за легендою врятувала місто та допомогла багатьом вижити під час епідемії чуми у XVII столітті. Власне, саме ця страва стала фішкою закладу. Її рецепт відшукали дослідники та краєзнавці під час підготовки до святкування одного із Днів міста.
«Пивна юшка – це корона страва вінницьких монахів-капуцинів. Крім неї, у закладі ще багато інших наїдків, традиційних для меню європейських пабів. Ще одна його особливість – пиво, що тут розливатиметься. Це не просто крафтовий напій, а новий продукт Вінницької харчосмакової фабрики – живе пиво марки «Barley&Hops», – повідомляє департамент маркетингу та туризму Вінницької міської ради на своїй сторінці у Фейсбук. – Ця нова гастролокація – не просто черговий заклад гостинності. Вона допомагає реалізувати проєкт туристичної стратегії «Вінниця з висот і глибин» та ідеї попередньої маркетингової стратегії міста з умовною назвою «Пивоварня капуцинів». Коли історію міста розкривають через розповіді, екскурсії та тематичні заклади, інтерес гостей значно зростає, що підвищує туристичну привабливість Вінниці».
Офіційне відкриття пабу «Чан Монаха» відбулося на минулих вихідних. З цієї нагоди власники влаштували справжню реконструкцію давньої епохи. Відвідувачі потрапили на середньовічну трапезу лицарів та їх дам серця. А також частувалися пивом та іншими обраними стравами і куштували фірмову страву закладу – пивну юшку. Відвідувачі закладу вже відзначили у соцмережах середньовічний колорит, який відтворює атмосферу вінницьких підземель. На додачу стіни закладу прикрашені зображеннями ченців та міських пейзажів, створеними знаним вінницьким художником Олександром Нікітюком.
Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото – департаменту маркетингу та туризму Вінницької міськради