Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Страшні... делікатеси

03 квітня, 00:00

Сайт 100 Доріг — tours.ru опублікував добірку найбільш «жахливих» страв із різних країн світу.

У себе на батьківщині вони частіше за все вважаються делікатесами, однак далеко не всім туристам зі середньостатистичним європейським смаком вони прийдуться до душі. З іншого боку, навіщо ще їздити у різні країни, як не для того, щоб спробувати традиційні страви місцевої кухні, нехай не всі вони є звичними для мандрівника.

Пача

Це просто варена овеча голова (Ірак).

Лютефіск

Це тріска, вимочена в лужному розчині до такої міри, щоб філе могло роз’їдати срібний посуд (Норвегія).

Мишача настоянка

Цей традиційний оздоровчий напій вживають у Китаї та Кореї, за смаком європейця, він схожий на гас. Маленьких мишенят, ще сліпих, настоюють на рисовій горілці, прямо у пляшках.

Сир Casu Marzu

Це овечий сир, заражений сирними мушками. Результат: бомба-«смердючка», що розкладається, поїдена личинками. Напівпрозорі личинки вміють підстрибувати, отож треба захищати очі. Сир пекучий за смаком, з нього витікає смердюча рідина під назвою lagrima — «сльози», а личинки не перетравлюються, й можуть почати розмножуватися, викликаючи блювоту та кривавий пронос. Сир вважається делікатесом у Сардинії, проте його виробництво незаконне й там.

Ескамолес

Традиційне мексиканське блюдо — яйця гігантських чорних ліометопумових мурашок, які живуть в агавах. Збирати ці яйця надто небезпечна робота, тому що мурашки отруйні й не люблять людей. За консистенцією яйця близькі до сиру. Звичайно їдять їх із соусом гуакомоле. Смак у них досить приємний, так що, замовивши у Мексиці що-небудь iз національної кухні, ви можете й не помітити, що наїлися мурашиних яєць. У тій же Мексиці водиться клоп, який має сильний аромат, що нагадує суміш м’яти та кардамону. Їдять цих клопів, зрозуміло, живими, іноді приправляючи ними різні м’ясні страви. В останньому випадку з’їдати страву треба швидко, доки не розповзлася приправа.

Живий восьминіг

У Кореї великим делікатесом вважають восьминога. Побачити та вибрати його можна у великих акваріумах, які зазвичай розташовані при вході до ресторану. Люблять його i лiтнi чоловіки, i молоді дівчата. Правильно їсти восьминога треба з голови, тоді він не задушить вас своїми щупальцями. Але це для любителів гострих відчуттів, зазвичай, восьминога розрізають на невеликі шматочки, приблизно по 1—2 см та подають з кимчi (культова корейська страва — маринована у певний спосіб капуста). Шматочки щупалець загортають в кимчi та їдять. На смак восьминоги, як переварені кальмари, тобто дуже жорсткі. Зате вони абсолютно не містять жирів.

Тарантул

У Камбоджі знатним делікатесом, майже як чорна ікра на Заході, вважається великий павук а-пінг — різновид отруйного тарантула. Це фірмова страва містечка Скуон неподалік від Пномпеня. Нехай вас не лякає страхітливий вигляд павука із великими отруйними іклами, розміром з долоню дорослого чоловіка. Перш ніж починати його приготування, павука треба знайти, витягнути з нори та вирвати отруйні ікла. Потім членистоноге повільно підсмажують на відкритому вогні (обов’язково на дровах) із додаванням великої кількості солі та часнику. Коли чорний хітиновий панцир набуває червонувато-коричневого відтінку, павук із хрусткою скоринкою й дуже ніжний всередині, готовий до вживання. Їсти тарантула треба у гарячому вигляді, краще руками. За смаком він нагадує курку. М’ясо павука містить високоякісний білок та майже позбавлене жирів. Допомагає зняти болі в спині та виліковує від деяких хвороб дихальної системи. Лапки, черевце та отруйні щелепи павука настоюють на рисовому вині — отримують темно-коричневу каламутну рідину, яка піднімає загальний тонус.

Скорпіони

Їх їдять не тільки в Азії. У елітних ресторанах Нью- Йорка та Амстердаму розпещену екзотичними делікатесами публіку пригощають закускою із скорпіона на сирній подушці з листям салату. Їдять скорпіонів без лапок і голови. Тіло всередині має білий, місцями коричневий колір. До моменту приготування вони вже не отруйні. Вважаються делікатесом. У китайських ресторанах скорпіонів частіше за все варять на пару та подають на тонкому коржику із легким кислим соусом та овочами. На смак це екзотична страва, хрустка, якщо скорпіон всередині не порожній, то має трохи гіркуватий присмак, вважається афродізіаком.

Коники

У Камбоджі одна із найпопулярніших страв — це особливим чином приготовані коники. А ще коників полюбляють у США, у штаті Міссурі. Їсти коників треба смаженими, краще гарячими, у соєвому або рибному соусі, рясно посипаючи червоним гострим перцем. Голову та лапки краще відразу відділити разом зі шлунком. Лапки — їжа на любителя, вони їстівні, але бувають надзвичайно довгими, тому їх неможливо проковтнути, не перекусивши спочатку кожну навпіл. За смаком чимось нагадують смажену картоплю зі своєрідним вершковим, трохи солодкуватим присмаком. Коники багаті на протеїн, фосфор та кальцій.

Гусениці

Найбільшу кількість гусені з’їдають у Китаї. Це невеликі, жовтуватого кольору личинки метеликів, які зовні нагадують довгі пружинки і зовсім не волохаті. Їсти гусінь треба добре підсмаженою. Гусениць часто готують у фритюрі, панірують у борошні із сіллю та гострим перцем. Потім кидають у розігріту олію, майже як чіпси. Так краще зберігається ніжний, м’який смак під пружною рум’яною скоринкою. Трохи солонуваті на смак гусениці нагадують м’яке гарбузове насіння, порожні всередині, тому майже не хрумтять. Дуже калорійні, від них швидко наступає відчуття ситості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати