Перейти до основного вмісту

Як правильно пити?

14 грудня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Багато кому з нас хотілося б вважати, що різні види алкоголю можуть викликати різні ефекти.

Якби все було так просто, повідомляє inopressa.ru. Текіла надає комусь злості, а для іншого — горілка потрапляє до організму, подібно зловісному вбивці, джин може викликати нудьгу... Ми впевнені, що різні алкогольні напої спричиняють різні ефекти, але досі науково це ніяк не підтверджено.

— Все це здебільшого фольклорні спогади й культурна надбудова феномена похмілля, — розповідає лікар Пол Клейтон, фармаколог і голова форуму з харчування та здоров’я Королівської медичної спілки. — Багато чого залежить від того, в якому настрої ви приступили до випивки, і від соціального контексту. Уявлення, що джин викликає у вас смуток, можливо, пов’язане з його назвою «материнська туга», яке походить із забобону, що він викликає депресію у жінок. Але насправді алкоголь залишається алкоголем, під яким соусом його не подавай.

Можливо, це суто психологічний ефект? «Для мене джин і тонік асоціюються з веселощами, з винагородою, яку я можу собі дозволити наприкінці дня, — говорить Вікторія Мур, експерт газети Guardian з вина. — Тому що це не вино, не робота, мені не потрібно про це писати, тому ці напої завжди викликають у мене веселощі та радість. Особисто для мене надзвичайно дивним є віскі: він вселяє в мене урочистість, прояснення й відчуття тверезості. Навіть коли це вочевидь не відповідає дійсності».

— Дія алкоголю однакова, незалежно від того, в якій формі він надходить до організму, — говорить лікар Гай Реткліфф, керівник медичної служби Медичної ради із алкоголю. — Усі відмінності залежать від швидкості, з якою він споживається, та від випитої кількості. Алкоголь має просту молекулярну структуру й швидко всмоктується у кров. Тому, якщо швидко випити кілька чарок міцних алкогольних напоїв — звичайною міцністю близько 40% — в крові різко підвищиться вміст алкоголю. Вино, зазвичай, повільно та із задоволенням попивають під час прийому їжі. А ось текілою звичайно завершується гучна пиятика.

Мур також додає: «Я категорично не згодна, що після портвейну буває важче похмілля. Подумайте, адже портвейн звичайно іде в хід після ситного обіду і десяти пляшок вина. А дістається в підсумку лише портвейну, випитому під кінець».

«Після шампанського я швидко втрачаю координацію рухів, але це, очевидно, тому, що я звичайно п’ю його на таких вечірках, де не особливо багато їжі. Крім того, — продовжує лікар Реткліфф, — існують докази, що через бульбашки газу ви насправді вдихаєте алкогольні пари, коли його п’єте». I ще, ймовірно, через те, що це газований напій, він швидше всмоктується у кров.

Коктейлі також вносять різноманітність. Алкоголь є депресантом і седативною речовиною, але, якщо ви п’єте горілку з Red Bull або з кока- колою (в яких міститься багато цукру та кофеїну), то ефект, звичайно, буде дещо інший, аніж при вживанні чистого алкоголю. «Алкоголь знімає комплекси, він «вимикає» клітини в лобовій корі мозку, які не дозволяють нам поводитися, немов ідіоти, й починати чіплятися до дружини боса на різдвяній вечірці, — розповідає лікар Клейтон. — Він викликає активність, збуджує, додає енергії. У поєднанні з кофеїном він стає стимулятором. До того моменту, поки він не збиває вас з ніг».

Пиво, з іншого боку, нібито корисне — рекламна кампанія Guinness 1920-х років, принаймні, стверджувала саме цей факт. У лікарнях Англії його давали пацієнтам у післяопераційний період і донорам крові, оскільки воно багате залізом. Навіть вагітним жінкам і матерям-годувальницям рекомендували його. Потім цю пораду було переглянуто. Насправді у пиві Guinness міститься лише 1,1 мг заліза на пінту. Однак, згідно з одним дослідженням, яке проводилося в університеті Вісконсину, у пиві Guinness містяться антиоксиданти, які перешкоджають згортанню крові. Отже, щоденне вживання пінти пива під час прийому їжі може знизити ризик серцевого нападу.

«Текіловий черв» нібито вважається афродизіаком, він наділений галюциногенними властивостями, його додавали у пляшки мескаля як рекламний трюк із 1950-х років. Хоча він може увібрати деяку кількість алкоголю, на людей він впливає зовсім трохи. Судячи з усього, міф про те, що, якщо з’їсти черв’яка, можна відправитися у наркотичний трип, виникає через плутанину між мескалем (напоєм, різновидом якого є текіла) та мескаліном, галюциногенним наркотиком.

Небезпечною репутацією галюциногену користується і абсент. Він містить токсичну хімічну речовину туйон, яка, як колись помилково гадали, має ті ж самі властивості, що і тетрагідроканнабінол, психоактивний складник канабісу. У будь-якому випадку кількість цієї речовини в абсенті дуже незначна, щоб можна було говорити про помітний ефект. Проте, вміст алкоголю в абсенті — 70%, і він може призвести до небезпечного стану сп’яніння. Однак чи станете ви від цього агресивнішими, тужливішими, щасливішими або розумнішими, важко сказати напевно...

Попереду у нас Новорічні та Різдвяні свята. Немало буде випито. Тому ми пропонуємо П’ЯТЬ СПОСОБІВ ПОДОЛАННЯ ПОХМІЛЛЯ:

1. Наповніть свій шлунок: алкоголь швидше всмоктується у кров і сильніше подразнює стінки шлунка, якщо пити, не попоївши. Перш ніж іти на вечірку, з’їжте щось жирне, що буде повільно перетравлюватися і захистить шлунок, уповільнивши швидкість проникнення алкоголю до організму. Склянка молока надасть подібного ефекту.

2. Віддавайте перевагу слабофарбованим напоям. Поєднання, які містяться в алкогольних напоях насичених кольорів, діють безпосередньо на кров’яні судини, викликаючи аналог мігрені й посилюючи похмілля. Як правило, чим прозоріший алкоголь, тим менше таких поєднань міститься в ньому. Тобто горілка краща, ніж віскі. Випиваючи на кожну порцію алкоголю склянку води, ви допоможете організму справитися із зневодненням.

3. Закутатися якомога краще. Алкоголь розширює підшкірні кровоносні судини, викликаючи втрату тепла організмом, притому що суб’єктивно людина відчуває тепло. Обмороження внаслідок алкогольного сп’яніння — поширена причина смерті в Росії.

4. На ніч: випийте чим більш води й з’їжте, приміром, тост із борошна грубого помелу. Це допоможе уникнути низького рівня цукру в крові під час пробудження.

5. На ранок: вода! Випийте антацид і парацетамол від головного болю (аспірин може виявитися шкідливим для вашого ослабленого шлунку). Чашечка кави може допомогти, оскільки кофеїн є судинозвужуючим засобом і допомагає кровоносним судинам, але не захоплюйтеся ним, тому що він, окрім усього, має сечогінні властивості. За словами професора Коліна Бері з університету Лондона, улюблений засіб при похміллі — вітамін С — жодним чином не позбавляє симптомів, а метод «клин клином» лише відсуває час розплати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати