Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

19 лютого, 00:00

«Я свого слова дотримаюсь!»

«Я дав слово Президентові, що ще до Дня незалежності ми в один день відкриємо автобан Одеса—Київ і канал Дунай—Чорне море. Як би мені не заважали, я свого слова дотримаюсь!» — заявив міністр транспорту Георгій Кiрпа у вівторок на засіданні колегії Одеської обласної адміністрації. Він пообіцяв, що на будівництво автостради «буде залучено додаткову техніку, щоб устигнути до обіцяного терміну». Міністр транспорту так само розповів про наміри «зберегти заритий прапор ЧМП» та відродити український флот. За його словами, найближчим часом буде видано наказ міністерства, за яким квоти на експорт буде поділено між національним флотом та іноземним. «Лише так ми зможемо відродити пароплавство, а шукати майно, яке пропало десять років тому — безглуздо», — заявив Кiрпа. Обговорюючи загальнополітичну ситуацію в країні, міністр транспорту зазначив, що головна проблема влади всіх рівнів полягає у відсутності єдиної команди та різнополярності інтересів, які вони переслідують. На його думку, необхідно насамперед піднести рівень відповідальності головного законодавчого органу країни — Верховної Ради, яка сьогодні має необмежені повноваження, але не несе ніякої відповідальності за свої ухвали перед народом країни. «Якщо ми й далі розвиватимемо економіку такими темпами, наші пенсіонери та ветерани не доживуть до щасливого майбутнього», — сказав Георгій Кiрпа.17 лютого міністр транспорту, який за сумісництвом є куратором Одеської області, спільно з її губернатором Сергієм Гриневецьким здійснював обліт території області. «Тут можна зібрати ще один бюджет, якщо навчити декого ділитися», — заявив він главам райадміністрацій і міським головам, які зібралися на колегії. При цьому він висловився категорично проти передачі державних земель місцевим радам, які, на думку міністра, не вміють ними розпоряджатися. Георгій Кiрпа дав слово допомогти «всім, хто робить справу», але при цьому нагадав, що «любов має бути взаємною». Потім пообіцяв простежити за фінансуванням реставрації одеського Оперного театру, яка повинна завершитися до квітня. Олена АСТРАХОВИЧ, «День».

Угода — з застереженнями

Учора лідери 10 фракцій і груп Верховної Ради України, до складу яких входить більше нiж 300 депутатів, підписали угоду про проведення політичної реформи у країні, ряд лідерів фракцій парламентської більшості — з певними застереженнями, повідомив постійний представник Президента України у парламенті Олександр Задорожній. За його словами, документ підписали лідери усіх фракцій більшості, а також лідери Соцпартії та Компартії Олександр Мороз і Петро Симоненко. «Таким чином, конституційну коаліцію оформлено вже майже формально», — підкреслив О. Задорожній. Однак, зазначив він, в угоді вдалося узгодити майже усі проблемні питання, крім одного — моделі парламентських виборів. Саме у зв’язку з цим лідери депутатських груп «Народовладдя» Богдан Губський та «Народний вибір» Микола Гапочка підписали угоду з певними застереженнями. Лідери цих фракцій наполягали на тому, щоб у моделі виборів у парламент було враховано інтереси депутатів, які обираються за мажоритарними округами, відзначив О. Задорожній. За його словами, у цьому питанні позиція залишається неузгодженою, і наступного тижня це питання вирішуватиметься. Постпред підкреслив, що «домовленість про те, що ми так чи інакше маємо це зробити є». Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, у документі зазначається, що лідери парламентських фракцій i груп, які її підписали від імені народних депутатів, членів депутатських фракцій і груп, зобов’язуються забезпечити проведення конституційної реформи у країні. Цю угоду відмовляються підписати лідери блоку «Наша Україна» і Блоку Юлії Тимошенко.

Провідники нелегалів тероризують прикордонників

Цими днями прикордонний наряд, озброєний лише дубинками, у складі двох військовослужбовців-контрактників на чолі з прапорщиком, пішов слідами, що вели до кордону біля села Забрідь Великоберезнянського району. Та їм довелося кепсько. На них спрямувало гвинтівки вісім чоловік, переодягнених у прикордонну камуфляжну форму з нашивками «Державна прикордонна служба». «Цей маскарад влаштував загальновідомий у тих місцях провідник нелегалів, аби легше справитися зі своїм «бойовим» завданням», — сповістив підполковник Володимир Бужан. Патруль три години під прицілом рушниць лежав на снігу, поки через кордон не провели дві групи нелегальних мігрантів, повідомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

1800 судових справ — «зависли»

Вибух у стінах Дарницького райсуду (нагадаємо, це сталося 9 лютого) став, на думку учасників вчорашньої прес-конференції — голови комітету ВР з питань правової політики Василя Онопенка та народного депутата України Леоніда Черновецького — приводом порушити на рівні Верховної Ради питання про забезпечення безпеки роботи судів загалом і фінансове забезпечення діяльності цієї гілки влади зокрема. А реалії такі: витрати на українські суди, за словами депутатів, не дотягують і до 20% від необхідного мінімуму, з 744-х судових приміщень (чисельність судів по всій Україні) половина — в аварійному стані, третина — взагалі не відповідає «нормам здійснення правосуддя». 140 кв. м. — така площа повинна припадати, згідно з правилами, на одного суддю та його апарат. Щодо розслідування причин вибуху в Дарницькому суді, то свіжої інформації на цей момент немає. Ні у працівників суду, ні у депутатів сумнівів у тому, що справа «пахнутиме» криміналом, уже не залишилося: ніяких ремонтних робіт, що можуть стати причиною, у приміщенні на той момент, як відомо, не проводилося. Однак версії — а їх на сьогодні декілька — в інтересах слідства не розголошуються. Працівникам запропонували продовжити роботу в стінах сусіднього Дніпровського райсуду, однак це, на думку всіх, проблему не зніме. Можна уявити, чим обернеться для багатьох це тимчасове «затишшя»: в Дарницькому суді перебувають на розгляді приблизно 1.5 тисячі цивільних і близько 300 кримінальних справ. Наталія МЕЛЬНИК, «День».

Військові водолази рятують Кам’янець-Подільський

У ніч на 18 лютого сталася аварія у машинному відділенні водозабору у Кам’янці-Подільському. «Прорвало засувку. Вода затопила шахтний колодязь. Пробували відкачувати пожежними машинами, та це однаково, що ложкою вибрати річку. Тоді «по тривозі» підняли водолазів Військово-інженерного інституту», — повідомив для «Дня» начальник інформаційно-аналітичного відділу Хмельницького облуправління з надзвичайних ситуацій Василь Вельський. Шість водолазів періодично відправляються групами на 40-метрову глибину колодязя. В отаких умовах їм ще не доводилося працювати — щогодини рівень води піднiмається на метр. Намагаються «залатати» 30-сантиметрову пробоїну. З полігону інституту відправляють із спорядженням нові групи водолазів. «У ці години на місце аварії з далекого звідси міста Полтави вирушила група фахівців з найпотужнішим насосом», — продовжив Василь Вельський. Такої пригоди Кам’янець-Подільський, що «п’є з Дністра», ще не знав. 110-тисячне місто залишилося без води. Насувається загроза, що залишиться й без тепла. Від тих, хто бере і ще візьме участь у ліквідації аварії і її наслідків, залежить, як довго це буде, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати