Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Польща офіційно стає католицькою країною

25 лютого, 00:00
Олександр ПАЛІЙ, "День"

Президент Польщі у понеділок підписав конкордат - договір з Римокатолицькою церквою, що визначатиме особливий рівень відносин держави з цією конфесією. Це вже друга у новітній історії Польщі спроба встановити особливе становище католицької церкви у державі - 1993 року аналогічний договір було укладено між правим урядом Леха Валенси і Ватиканом.

Проте лівий парламент, що його було обрано того ж 1993 року, відмовився ратифікувати цю угоду, мотивуючи це і так вагомим становищем костьолу в польському суспільстві. Коаліція правих та правоцентристських сил, що прийшла до влади у вересні минулого року, не чинитиме таких перешкод. Коментуючи подію, колишній комуніст, президент Квасьнєвський зауважив, що "завдяки конкордату дружні відносини між Польщею та Ватиканом покращаться ще більше".

На сьогодні понад 90% поляків вважають себе католиками.

Згідно конкордату, зокрема визнається законна сила церковних шлюбів, запроваджуються вивчення релігії у дитсадках (у школах уроки релігії вже проводяться).

Конкордати з Римським папою укладали свого часу Наполеон І, Гітлер, Муссоліні. Ці правителі хотіли забезпечити собі підтримку (чи, принаймні, нейтралітет) з боку Ватикану у своїх політичних планах. Угода між Римом і Польщею переслідує дещо іншу мету. У першу чергу, вона фіксує реальний рівень впливу, що його має церква у Польщі. Крім того, інтереси суспільства і церкви у багатьох справах є тотожними, вважають чиновники у Варшаві. На їхню думку, дана угода - це приклад плідної взаємовигідної співпраці між суспільством та костьолом, яка не повинна порушувати права інших конфесій.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати