Перейти до основного вмісту

Двічі "зелений" горошок

30 липня, 00:00

Вітчизняна консервна промисловість приречена на розвал. Такий невтішний висновок напрошується напередодні сезону заготівлі.

Ще років п'ять тому гості Одеси охали, дивлячись на переповнені помідорами машини. Довга валка вантажівок вишиковувалася в кілометрову чергу, аби здати "томати" і якомога швидше повернутися на поля за черговою партією. На жаль, що було, те минуло...

"Обвал" почався минулого року, і першим ударом стали президентські вибори в Росії. В сусідів усі настільки були зайняті політичною боротьбою, що забули про потреби крайньої півночі. До того ж військове відомство переметнулося на закупку консервів своїх, російських виробників. Отриманий у вересні кредит ситуацію вже не врятував. Цей рік мало чим відрізняється від минулого. Залишилися ті ж фінансові проблеми, але до них додалися й технологічні. Років двадцять тому, коли консервна промисловість СРСР випускала свою продукцію в склотарі, наші західні партнери обурювалися: чому не переходите на бляшанку: й ми, йдучи у фарватері світового прогресу, слухняно зорієнтувалися на бляху. Але виявилося, що скло екологічно чистіше за кольорові метали. Європа повернулася до скла, а ми залишилися із заводами пакувальних матеріалів, безнадійно застарілими не лише за обладнанням, але й за матеріалом.

Поки одеські консервники вирішують цю проблему, їх вже обганяють закордонні партнери - польські, угорські, італійські, французькі. Півлітровий слоїк маринованих огірків "Чумак" (наших, українських!) коштує 3 грн. 50 коп., а точно така ж продукція поляків - 3 грн. З різницею у 50 коп. (наш - дорожчий) продається горошок угорського та італійського виробництва.

Чому так? Невже розцінки на перевезення товарів усередині країни вищі, аніж транспортування їх, припустімо, з Марселя до Одеси? А якщо додати до витрат митний податок, експертизу й інші видатки? Арифметика виходить, як у Задзеркаллі - дешевше привезти з Кракова у Київ, аніж з Одеси за тією ж адресою...

Сьогодні Одеський консервний завод на 40% скоротив чисельність працюючих і займається, в основному, проблемами виживання. І це при тому колишні господарчі зв'язки поки що не порушено, а на плантаціях вирощуються ті сорти овочів, котрі потрібні для консервації. Зберігається лише примарна надія на закупку продукції армією. Між тим, на одеському привозі жваво торгують томат-пастою з Молдови, Придністров'я та... Ірану.

Зрозуміло, що у держави немає грошей. Також легко пояснити, чому західні капітальні вкладники набагато з більшим бажанням займаються реконструкцією виробництва в Польщі, Угорщині, Румунії, Словаччині: є гарантія швидкого повернення коштів, менші витрати на хабарі, швидше вирішуються питання юридичного характеру.

Хтось з моїх співбесідників запропонував свій варіант: нехай десять копійок з кожного закупленого "за бугром" слоїка горошку йдуть на підняття вітчизняного виробника. Такий своєрідний податок. Гадаю, набагато простіше було б виставити підприємства харчової та консервної промисловості на аукціони із залученням західних учасників. Покупцеві все одно, кому належить продукт: аби якість і ціна були прийнятними. А поки що... Вирушаю купувати у магазин зелений горошок - італійський. Отже, двічі "зелений": щоб сюди привезти, долари витрачали.

Одеса

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати