Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У фокусі – герої»

Актуальні світлини, представлення книг і круглий стіл щодо інтелектуальних викликів сучасності — такі дарунки від «Дня» отримала Одеса до Дня Гідності та Свободи
25 листопада, 10:48
ПОНАД 150 СВІТЛИН ІЗ ЧИСЛА ПЕРЕМОЖЦІВ XVI МІЖНАРОДНОГО ФОТОКОНКУРСУ ГАЗЕТИ «День» — УЖЕ В ОДЕСІ. ТЕПЕР ПЕРЕД ГОСТЯМИ ВИСТАВКИ СТОЇТЬ НЕПРОСТЕ ЗАВДАННЯ: ОБРАТИ НАЙКРАЩИЙ ЗНІМОК, ЯКИЙ ОТРИМАЄ ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ

«Це — подія для Одеси. Виставки такого великого масштабу рідко проходять у місті. В основному, у нас представляють місцевих авторів, іноді — з інших міст, але усіх їх показують у вузьких творчих колах. А масштаб фотовиставки «Дня» стосується всієї країни. І це дуже потрібна справа у світлі того, що пережила і переживає вся Україна і сама Одеса», — поділився враженнями одеський фотохудожник Олександр Синельников, чия робота відзначена спеціальним призом на нашому XVI Міжнародному фотоконкурсі. «На відкритті фотовиставки «Дня» було багато людей, і я бачив, що вони зацікавлені й небайдужі», — зазначив Олександр Синельников.

Понад 150 світлин із числа переможців XVI Міжнародного фотоконкурсу газети «День» представили в Одеському літературному музеї. Це — перший з 2006 року візит команди «Дня» до міста Бабеля і Жванецького. Вісім років тому головний редактор газети Лариса Івшина представила книги «Дня» в Одеській національній науковій бібліотеці імені М. Горького. «В Одесі у нас були гострі розмови. Є історія стосунків, враження від публіки та аури міста. Цього року ми ретельно готувалися до зустрічі, — підкреслила Лариса Івшина. —  Основна проблема України — масова деградація й варваризація. Люди перестали читати розумне, тож нехай подивляться на розумну фотографію. Кого це «проб’є», той знайде інтелектуальне читання».

Попри війну у країні, «День» продовжує роботу для суспільства. Ми ретельно готувались до візиту в Одесу, над цим працювала ціла команда — насамперед, Фонд сприяння ініціативам газети «День» на чолі з президентом організації Миколою Гриценком. Друг та партнер нашої газети директор ТОВ «Аквавіта» Тетяна Юркова, яка теж доклала зусиль до організації фотовиставки «Дня» в Одесі, зізналась: «Відкриття виставки «Дня» — визначна подія у житті Одеси. На мій погляд, це — початок зриву інформаційних шор. Часто в Одесі спілкуюся з людьми, які мають непатріотичну позицію, поводяться не як громадяни України. Це дивує. Втім, завдяки «Дню» ми почали просвітню роботу в Одесі: передплачуємо газету для наших партнерів і навчальних закладів».

Дні «Дня» в Одесі — важлива підтримка для українців на півдні країни. Це — інформаційна «швидка допомога», якої не вистачає у Донецькій і Луганській областях, де людей консервують у «кислотній» російській пропаганді. Українські канали тільки почали «виганяти» російський спецназ з ефірів, і фотовиставка «Дня» знайомить громадян з героями сучасності. Ці люди — солдати, активісти, волонтери — мають зайняти гідну лоцію у суспільстві. Головний редактор газети «День» Лариса Івшина акцентувала: «У нас багато недолюблених людей, які насправді варті нашої уваги найбільше. Ці недолюблені діти незалежної України зараз пішли її захищати. І хвилюючі знімки фотовиставки «Дня» показують, хто у нас був не у фокусі».

Для Одеси проекти «Дня» — річ незвична та цікава, але близька.  Перші гості фотовиставки вишикувались у чергу за виданнями з Бібліотеки «Дня». Найактивніше купували «Україну Incognita» та «Україну Incognita. ТОП-25», причому останню — українською мовою. Крім цього, новинки з Бібліотеки «Дня» стали чудовим подарунком для місцевої інтелігенції. Зокрема, директор компанії V.Ships Ігор Сафін передав навчальним закладам Одеси набори книжок «Дня».

Також студенти історико-філософського факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського подарували своїй альма-матер повний комплект видань Бібліотеки газети «День». «Книжки, пов’язані з історією, неймовірно важливі для нас. І ми раді збирати бібліотеку, присвячену подіям давнини і останнього часу», — зізналась студентка III курсу історико-філософського факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського Анна Яворська.

Вплив «Дня» на свідомість українців відзначили перші гості фотовиставки. Радник голови Одеської облдержадміністрації Зоя Казанжи акцентувала: «Коли відбувається війна, кожен робить те, що виходить найкраще. Газета «День» і Лариса Івшина «лупають скалу», результати — зміни у головах. Ці зміни часто повільні, але благодатні. В українців є принцип «свій до свого по своє». Ми маємо підтримувати одне одного, формувати середовище, об’єднувати людей. Тяжко робити це, але є цінності, які гуртують нас. І ці цінності — на світлинах «Дня»».


В ОДЕСЬКОМУ ЛІТЕРАТУРНОМУ МУЗЕЇ ВИШИКУВАЛАСЯ ЧЕРГА ЗА КНИЖКАМИ З БІБЛІОТЕКИ «Дня», А ПОТІМ — ЗА АВТОГРАФАМИ ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА ВИДАННЯ ЛАРИСИ ІВШИНОЇ

Тепер перед гостями виставки стоїть непроста задача: треба обрати кращий знімок, який отримає приз глядацьких симпатій. Ще у день відкриття виставки, 21 листопада, розгорялись дискусії, яке фото краще: «мирні» світлини з дітьми, пекучі кадри Революції Гідності чи портрети солдатів із зони АТО?

Кращі роботи XVI Міжнародної фотовиставки «Дня» експонуватимуться в Одеському літературному музеї до 23 грудня. А перші відвідувачі вже поділилися своїми враженнями.

 Мирослав МОСЮК, український дисидент, хімік за освітою:

— Шаную «День». Передплачую цю газету добрий десяток років, читаю із задоволенням. Видання інформативне, змістовне, а фотографії на виставці вражають. Такі світлини треба показувати в Одесі, бо тут зараз дурнів чомусь більше, ніж розумних, і ця експозиція допоможе зробити навпаки.

Найбільше мені сподобалося фото «Напівнатяк» Тетяни Барибіної, де хлопчик підморгує дівчинці. Ми живемо у вихрі потрясінь, і на виставці «Дня» є багато яскравих фотографій з Майдану, страшна світлина «Парад» Олександра Єрмоченка з параду військовополонених у Донецьку. Але людина завжди хоче доброго, тому мені до вподоби радісний, світлий знімок.

 Катерина СЕРБIНА, концертмейстер і викладач Одеського училища мистецтв і культури ім. К. Ф. Данькевича:

— Зворушлива виставка. Вдячна людям, які були у пеклі Майдану і відстоювали нашу свободу. І вдячна фотографам, які працювали у центрі подій. На світлинах виставки українці людяні. У нинішніх обставинах, здається, українці мають бути агресивними, але агресивна інша сторона, а ми людяні. Найбільше вразили фотографії «Батьківська мужність» Івана Любиш-Кірдея і «Тепло людини» Максима Люкова. Взагалі виставки, як ця, необхідні, аби люди бачили, що відбувається насправді. Інформаційна війна потужна, і громадяни не знають, чому вірити і на що сподіватися.

 Сергій САВЧЕНКО, заступник голови Одеської обласної організації Національної спілки художників України:

— Сьогодні триває реконструкція нашої пам’яті. Майдан для мене — вибух національного до остаточного самоусвідомлення українців. Кожен, причетний до цього, відчув себе самодостатнім. Тепер почалось переосмислення. Сподіваюсь, сплеск енергії трансформується у нову позитивну форму життя. Акції «Дня», зокрема, фотовиставка, демонструють масштабну енергію, яку ми пізнали на Майдані. Хочеться, аби показували більше таких артефактів. Це — документи, що засвідчують ще непроговорені події. У цьому для мене вартість виставки «Дня».

 Олександр ФЕДОРОВ, прес-секретар Асоціації судновласників України:

— Фотовиставка — подія у житті одеситів. Символічно, що у місті виставка відкрилась у річницю Майдану. Мені сподобалась неймовірна правдивість, емоційність світлин — вони не лишають байдужим. Це — історична правда. Якби я був куратором такої виставки, не помістив би фотографії з Януковичем та Путіним — на знак протесту. Але на виставці «Дня» вони є, більше того, мають тут бути, бо така наша дійсність.

Найбільше вразили фотографії руїн на Донеччині та Луганщині. Наприклад, знімок Миколи Тимченка «Всупереч», де на тлі зруйнованого будинку їде дівчинка на роликах. Це — символ надії, як і вся виставка «Дня».

 Лариса ДЕМ’ЯНИШИНА, художник:

— Важко передати свої враження. З одного боку, відчуваю гордість за українців, за те, що країна піднялась і об’єдналась. Але ми ще не до кінця сконсолідувались. Втім, пробудження мислячих українців видно на світлинах «Дня». Взагалі, дуже хотіла побачити цю виставку, планувала поїхати до Києва для цього, але не встигла. Щаслива, що проект завітав до Одеси. Сподіваюся, свято Гідності, на яке припало відкриття фотовиставки, стане початком чогось великого і світлого.

На виставці запам’яталась фотографія «Одесит» Олександра Синельникова, де хлопчик грається перед шеренгою міліціонерів. Також вразила світлина «Цибулька» Євгена Тимченка. Це — портрет літньої жінки, мудра і життєствердна робота. Героїня цього фото уособлює матір, берегиню. Дуже сильна фотографія.

 Володимир СЕМЕРЕНКО, підприємець, геолог:

— Виставка вражає, бо тут відображені страшні місяці в історії нашої країни. Але «День» несе світло. На роботах фотовиставки українець героїчний. За всі віки української історії наше покоління не бачило такого геройства. Майдан змінив суть українця, і це вселяє надію, що ми збудуємо європейську заможну демократичну державу.

Складно визначити найкраще фото. Ось на світлині Миколи Тимченка «Майдан. 22 січня» бачимо, як народжується нова Україна. Також вразив портрет Сергія Нігояна, зроблений Русланом Канюкою. Я приїхав на Майдан у Київ, якраз коли Нігоян загинув — тому ця робота мене схвилювала. Взагалі, багато чудових і різних за змістом фотографій.

 Аліна ПЛЯЧЕНКО, голова Одеського відділення Всеукраїнської ліги українських жінок:

— На світлинах «Дня» — українець, який зрозумів, що він господар у своїй державі. У 2004 році, під час помаранчевої революції, активізувалось покоління Василя Стуса, старші люди. А сьогодні прокинулась молодь і треба допомагати їй, виховувати її — зокрема, такими проектами, як фотовиставка «Дня».

 Данило ВОЛОС, учень одеського навчально-виховного комплексу «Гімназія №7»:

— Пишаюсь, що така патріотична виставка приїхала до Одеси. Особливо сподобалися картини про Майдан і військових, які захищають наші кордони. Ці світлини — інформаційний спротив заявам Росії, що в Україні воюють захід і схід. Мені запам’ятався знімок «Майдан. 22 січня» Миколи Тимченка. Ця фотографія уособлює героїзм українців.

Р. S. Найцікавіші думки, що прозвучали на круглому столі «Одеса: інтелектуальні виклики», — в одному з найближчих номерів «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати