Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи робить ГПУ висновки?

6 червня Рада ЄС знову розглядатиме питання санкцій щодо екс-президента України та його оточення
11 березня, 12:54

Європа зняла санкції з кількох колишніх українських чиновників. Як повідомляють ЗМІ, із нового санкційного списку зникли прізвища чотирьох українських чиновників: колишнього заступника глави АП Андрія Портнова, колишніх очільників СБУ Олександра Якименка та Ігоря Калініна та сина колишнього прем’єр-міністра Олексія Азарова. Водночас ЄС продовжив дію санкцій щодо самого Януковича і ще 17 людей з його оточення. Це, зокрема, сини екс-президента України — Олександр і Віктор Януковичі, екс-глава МВС України Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем Пшонка, а також екс-прем’єр Микола Азаров.

«Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи Євросоюзу, спрямовані на замороження і повернення незаконно привласнених державних коштів України. Заходи стосуються замороження активів осіб, щодо яких ведеться розслідування про розтрати державних коштів України, включаючи колишнього президента України Віктора Януковича. Рада ЄС скорегувала санкції, враховуючи прогрес у цих судових процесах», — йдеться в офіційному повідомленні Ради ЄС.

Як повідомляється на офіційному сайті ЄС, обмежувальні заходи подовжено до 6 березня 2016 року щодо 14 осіб і до 6 червня 2015 року щодо чотирьох осіб — Віктор Янукович-молодший, Олена Лукаш, Дмитро Табачник, Сергій Клюєв. Тобто, до нового засідання Ради ЄС, яке відбудеться 6 червня, українська сторона повинна надати додаткові докази.

Нагадаємо, що рішення про застосування обмежувальних заходів до 22 високопосадовців України і пов’язаних з ними осіб ЄС ухвалив ще в березні минулого року.

У Генеральній прокуратурі України запевнили, що і надалі продовжуватимуть розслідування кримінальних справ щодо колишніх посадовців і осіб з їхнього оточення, які фігурують у списку санкцій Європейського Союзу. «Генеральною прокуратурою України буде здійснюватися всебічне і неупереджене розслідування кримінальних проваджень щодо екс-високопосадовців та осіб з їхнього оточення незалежно від прийнятих європейською стороною рішень щодо застосування персональних санкцій», — зазначається в повідомленні прес-служби ГПУ.

Також у відомстві додали, що в січні цього року ЄС розширив критерії для застосування санкцій. «Крім осіб, які могли бути причетні до привласнення державного майна, обмежувальні заходи тепер застосовуються і до посадовців, щодо яких в Україні здійснюється розслідування у зв’язку зі зловживанням службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди для себе або для третьої сторони, в результаті чого спричинено збитки державі», — повідомили у відомстві. Водночас у повідомленні ГПУ не згадано ні про Андрія Портнова, ні про Олександра Якименка, Ігоря Калініна й Олексія Азарова, яких немає у новому санкційному списку ЄС.

Утім, у відомстві все ж визнають, що недопрацювали. Але всі помилки та прорахунки списують на попередніх працівників. Нагадаємо, що вже місяць як в Україні працює новий склад Генпрокуратури, яку після звільнення Віталія Яреми очолив Віктор Шокін. «Ті, хто займався цими справами, це велика проблема і їх, і країни. Такі резонансні справи не повинні бути в такому стані. Мені, насправді було соромно, коли до мене прийшов один із закордонних експертів, який допомагав Україні. Він повідомив, що у справі колишнього міністра екології (Микола Злочевський. — Авт.), коли цікавились, чому були надані неякісні документи, через що потім зняли санкції в Великобританії, один із керівних осіб прокуратури сказав цьому експерту, що у них є підозри, що одному зі слідчих дали хабар у сім мільйонів доларів», — пояснив у ефірі одного із телеканалів заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе.

«День» звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням пояснити причини, чому в ЄС зняли санкції. Як тільки до редакції надійде відповідь — її буде опубліковано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати