Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маски-шоу проти айтішників

«День» дізнавався, чому СБУ знову почала «кошмарити» підприємців
28 січня, 11:56

Початок теми в «Три дні без Iнтернету»

Неймовірно, але є не один факт, який свідчить про те, що в Україні чиняться спроби знищити найпрогресивнішу і найперспективнішу галузь економіки — IT-сектор. Наприкінці минулого тижня Служба безпеки України повідомила, що вилучила серверне обладнання з технічного майданчика провайдера «Адамант» для проведення експертизи у виробництві щодо запобігання діяльності міжнародного хакреського угруповання.

Як повідомила спікер СБУ Олена Гітлянська на сторінці у Фейсбуці, СБУ спільно з іноземними правоохоронними органами здійснює заходи щодо припинення діяльності міжнародного хакреського угруповання. «Для проведення експертного дослідження, документування злочину і виконання клопотання іноземних правоохоронних органів про надання правової допомоги у кримінальному судочинстві серверне обладнання вилучено з технічного майданчика провайдера. Тривають слідчі дії», — повідомила вона. Спікер СБУ поінформувала, що один з учасників групи — громадянин України, який перебуває в міжнародному розшуку, — розмістив серверне обладнання на технічному майданчику українського провайдера «Адамант».

Що ж насправді сталося довкола й усередині майданчика «Адаманта»? Почесний президент компанії, голова правління Національної асамблеї України Іван Пєтухов учора розпочав свою розповідь про це з того, що прес-конференцію спочатку планували провести в приміщенні державної агенції «Укрінформ», але напередодні вона відмовила в цій послузі, пославшись на те, що їм, мовляв, зателефонували (начальство, СБУ тощо) і заборонили надавати зал «Адамантові». «Мені дуже сумно, що в нашій країні з приходом, як ми вважали, нашої майданівської влади вона стала ще гіршою, ніж була раніше. У всякому разі, такого, щоб скасовували прес-конференцію, не було. У мене такий випадок вперше за 15 років».

«СБУ-шне свавілля щодо IT-компаній чиниться вже рік чи трохи менш як рік — відтоді, як пішов Наливайченко (колишній голова СБУ Валентин Наливайченко. — Авт.), — розповідає Пєтухов. І воно (свавілля) вже перетворилося на геноцид, на знищення. У більшості випадків наїзди спочатку мали суто економічний характер. А перед тим вимагали зазвичай відступного за «кришування», за те, що не буде проблем». Він нагадує про нещодавню спільну прес-конференцію з Михайлом Степаняном, коли були проблеми з платіжними системами, і перефразовує заяву гаранта Конституції, який сказав, що «готовий почути кожного айтішника, якщо той доведе свою невинуватість». «Де і що я маю доводити, — запитує підприємець, — якщо я займаюся бізнесом з кінця 1988 року і за цей час я всім усе вже довів».

Тим часом присутній на прес-конференції активіст Національної асамблеї Володимир Тетерук вбачає у наїздах силових структур на IT-сектор злий замір агресора: перетворити Україну на бідну державу, що має лише суто аграрну економіку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати