Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Соколята»

Легендарна пісня В’ячеслава Хурсенка дала назву концерту пам’яті української зірки 1990-х
15 листопада, 17:28
ФОТО З САЙТА KHURSENKO.COM

18 листопада в Києві відбудеться концерт «Соколята».

Пісні цього відомого композитора і співака виконають його друзі й колеги. Вечір відбудеться у Жовтневому палаці.

Нагадаємо, життя В’ячеслава Володимировича Хурсенка трагічно обірвалося у 43 роки — це сталося 8 вересня 2009 року під час риболовлі на Волині...  Співак помер через діабетичну кому. За словами друзів, десь за півроку до  трагедії Слава якось сказав: «Ось тут, на березі, все і закінчиться скоро...»

Зіркою української естради 1990-х В’ячеслава Хурсенка зробила популярна пісня «Соколята», яку він написав, коли їхав дорогою із Сокаля до Луцька за сорок хвилин (!) для свого «хрещеного батька» на естраді Василя Зінкевича. І хоча знаменитий співак взяв цю композицію до репертуару, та виконувати чомусь не поспішав, і тоді Хурсенко записав власний варіант, з яким відразу почав займати перші місця в тодішніх хіт-парадах. «На концертах мене завжди просять заспівати саме цю пісню. «Соколята» — універсальна пісня, бо правдива, в її основі сумна історія однієї хорошої й талановитої людини», — розказував В.Хурсенко. Цей шлягер став візиткою першого компакт-диска «Соколята». Після нього В’ячеслав Васильович записав ще «Я вернусь» і «Крик белых журавлей». Його пісні під гітару звучали у фільмах Оксани Байрак «Жіноча інтуїція» і «За два кілометри до Нового року». Хоча почесних звань та привілеїв співак не мав, але його дуже любила публіка, а от за життя його композиції не дуже часто можна було почути в теле- і радіоефірах.

«На жаль, ні Слава, ні співаки його плану в нашій країні тоді не були затребувані, — з сумом розповідає керівник гурту «Світязь» Дмитро Гершензон, який працював із Хурсенком як співавтор. — Боляче, що пісні гармонійні, в які вкладено душу і серце, не потрібні, а з ефіру нам пропонували низькопробну «попсу» (пісні Хурсенка в нашій країні довго вважалися «неформатом»)...

Цьогоріч В’ячеславу Васильовичу виповнилося б 50 років. Таких потужних мелодистів, яким був Хурсенко, на думку професіоналів, в Україні сьогодні немає! За кількістю шлягерів цього автора ставлять в один ряд із легендарним Володимиром Івасюком. Хоча за життя, незважаючи на величезну всенародну любов і захоплення піснями В.Хурсенка, жодного сольного концерту в Києві у співака не було...

 Про необхідність проведення вечора пам’яті автора легендарних «Соколят» у Києві почали говорити ще сім років тому. І от зараз рідні, друзі й колеги  В’ячеслава Васильовича організували концерт, на якому звучатимуть такі популярні його пісні, як «На острові чекання»,  «Сповідь», «Панує ніч», «Віра, Надія, Любов», « Тато, тато...», «Шалений час», «До рідного дому», «Ковток вина» і багато інших, причому виконавці по-своєму переосмисли творчість В’ячеслава Васильовича, і його відомі композиції нині знаходять у співаків  нове життя. На сцену вийде й Марія Хурсенко, дочка маестро, яка виконає одну з найзворушливіших пісень батька. У програмі будуть використані унікальні фото із сімейного архіву та кадри кінохроніки, а також демонструватимуться фрагменти з документального фільму  «Політ білого журавля».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати