Їжа як грілка
Як харчуватися, аби не змерзнути – поради дієтолога
Кілька днів тому Європу накрив циклон зі Скандинавії, що спричинило аномально низьку температуру. Зокрема, на кордоні між Швецією та Фінляндією стовпчик термометра опустився до позначки мінус 40 градусів. Надзвичайники говорять про двадцятьох людей, що стали жертвами холодів. Україна – не виняток. Упродовж трьох днів унаслідок переохолодження на Львівщині померли чотири особи. Також до півсотні жителів західних областей України потрапили до лікарень з обмороженнями.
Сьогодні Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА повідомив ще про трьох ушпиталених унаслідок переохолодження. І далі, напевно, буде… Звичайно, за низьких температур передовсім потрібно тепло, багатошарово (за принципом «капусти») вбиратися. Причому що більше шарів одягу, то ліпше. Але й харчуватися треба посилено, бо енергію для обігріву організму ми отримуємо передовсім із їжі.
«У сильні морози треба споживати їжу підвищеної жирності, – радить дієтолог Зоряна ЗАВАДА. – Тобто їжа обов’язково має бути приготовлена на олії чи вершковому маслі. Під час холодів конче збільшувати калорійність їжі за рахунок підвищеного споживання «важкого білку» м’яса, риби та птиці. Молочні білки м’ясом замінювати не варто – одне другому не заважає. Не варто нехтувати у холодну погоду й салом, бо це продукт, який регулює температуру тіла людини. З’їдати сала достатньо близько 50 грамів на день. Можна в один прийом, можна – в два чи в три. Для кращого перетравлювання сало доречно поєднувати з продуктами рослинного походження. Також, щоби зігрітися, треба їсти добре підігріту (до 60 градусів) їжу. Отож, аби не змерзнути, налягайте на наваристі супи, бульйони, борщі, тушковане і смажене м’ясо, гарячі пиріжки з м’ясом, пампухи з повидлом. Відтак на час сильних морозів про дієту для схуднення дозволяється забути. Низькокалорійна їжа – салати, фрукти і напої без цукру – не зігріють за температури мінус двадцять, тому треба їсти все, що містить калорії – вони джерело тепла. А загальне правило таке: на морозі не можна бути голодним, отож їсти треба щонайменше тричі на день. Не забуваймо вводити до раціону квашені продукти: капусту, огірки, помідори та яблука, які містять достатню кількість вітаміну С. Добре на цей час зберігаються вітаміни в гарбузах, тому раціон не завадить поповнити й гарбузовою кашею чи білим гарбузовим насінням».
А тепер щодо пиття. У холодну погоду згодяться гарячі чаї (і чорний, і зелений), а також напої з шипшини, калини, обліпихи, глоду, які містять достатню кількість вітамінів і мікроелементів (особливо цинку, кобальту, міді) та підвищують активність імунної системи. У жодному разі не можна грітися на вулиці за допомогою алкоголю – горілка і коньяк не зігрівають, а тільки-но прискорюють теплообмін. Не радять лікарі й вина, навіть гарячого, бо будь-яке споживання алкогольних напоїв через деякий час призводить до звуження судин, що за низької температури повітря дуже небезпечно. Якщо вже закортіло випити, прикладіться до чарки, повернувшись додому, в теплу оселю. Те саме стосується й кави, яка, за словами Зоряни Завади, за дією на судини прирівнюється до алкоголю, відтак швидше руйнує енергетичний запас, аніж поповнює його, і тепло, котре дасть цей ароматний напій, буде дуже короткочасним.
І насамкінець кілька рецептів – недорогих (якраз на уміст гаманця середньостатистичного українця) і нескладних у виконанні.
Суп-пюре з картоплі з часником
Інгредієнти: жирне молоко або вершки – 1 літр, 8 середнього розміру картоплин, 3 – 4 великі зубці часнику, 1 цибулина, вершкове масло, спеції.
Відварити картоплю, злити воду і збити у міксері з невеликою кількістю молока (вершків). Додати решту молока (вершків), підсмажену до золотистого кольору цибулю, подрібнений часник і масло. Спеції (розмарин чи майоран) – за бажанням. Ще раз збити суміш у міксері, довести до кипіння. Розлити суп по горщичках, притрусити подрібненим на тертці сиром і кілька хвилин потримати у помірно (до 180 градусів) розігрітій духовці.
Гуляш
Інгредієнти: 600 гр телятини, 5 – 6 картоплин, 2 цибулини, 3 ст. ложки томатної пасти (або 4 помідори), 1 ч. л. молотої паприки, 2 ст. л свинячого жиру (або олії), 600 мл води, сіль.
Телятину поріжте кубиками, дрібненько покрайте цибулю. Обсмажте у глибокій сковороді цибулю, потім додайте м’ясо. Притрусіть паприкою, залийте водою, щоби покрила м’ясо, і тушкуйте під кришкою на маленькому вогні, потроху додаючи води. Хвилин через двадцять вкиньте порізану кубиками картоплю. Тушкуйте під кришкою ще хвилин десять. Додайте розведену у воді томатну пасту (чи очищені від шкірки і дрібно порізані помідори). Посоліть і тушкуйте до готовності картоплі. Припильнуйте, щоби картопля не розварилася. Подавайте гуляш дуже гарячим і в глибоких тарілках.
Рагу з квасолі
Відваріть склянку червоної квасолі. Стушкуйте у гусятниці 2 горнятка квашеної капусти, попередньо додавши до неї олії. На сковороді на олії підсмажте 3 – 4 середнього розміру моркви, порізані брусочками, закиньте до капусти. Підсмажте 2 – 3 дрібно покраяні цибулини. В самому кінці смаження додайте 2 ст. л томатної пасти. і хай трошки обміняються смаками. Цибулю також закиньте у гусятницю, перемішайте, накрийте кришкою, дайте закипіти і тримайте на маленькому вогні хвилин десять.
Подавайте на стіл як гарячу закуску.
Салат з моркви і м’яса
Інгредієнти: морква – 200 гр, м’ясо – 200 гр, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 5 ст. л олії, перець молотий (чорний і червоний).
Моркву поріжте соломкою і смажте на олійці до 5 хвилин. Так само обсмажте порізане соломкою м’ясо. Прив’яліть покраяну цибулю. З’єднайте всі попередньо підсмажені компоненти, додайте подрібнений часник і перець, перемішайте і добре прогрійте на сковороді під кришкою. Посоліть за смаком. Цей салат можна їсти і як окрему страву, і як закуску до розсипчастої каші.
Author
Тетяна КозирєваРубрика
Суспільство