Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Дамського щастя» до «Війни химер»

Сьогодні в Одесі відкрився VIII Міжнародний кінофестиваль
14 липня, 13:55

За Гран-прі — «Золотого Дюка» — в Міжнародному конкурсі змагатимуться 12 фільмів із 27 краіїн; більшість із цих картин пройшли через форуми класу «А», проте українські глядачі побачать їх вперше. У Національній програмі заявлені шість повно- та 17 короткометражних фільмів. Дві стрічки братимуть участь водночас у Міжнародному і Національному конкурсах: українсько-австрійська драма «Січень-березень» (Ugly), знята Юрієм Речинським за допомогою видатного австрійського кінематографіста Ульріха Зайдля, та «Іній» литовця Шарунаса Бартаса (Україна — Литва — Польща — Франція) з французькою зіркою Ванессою Параді в одній із ролей.

Журі Міжнародної програми очолив відомий німецький режисер Крістіан Петцольд. Також до складу журі увійшла акторка Римма Зюбіна (Україна), кінокомпозитор Євген Гальперін (Франція), німецька акторка Сібель Кекілл та президент Міжнародного кінофестивалю в Трансильванії Тудор Джурджу (Румунія). Зі свого боку, до журі Національної програми увійшли актор Ейдан Тернер (Ірландія), кінокритик та арт-директор секції Каннського кінофестивалю «Тиждень критики» Шарль Тессон (Франція), а також відома драматург, режисерка, сценаристка, співзасновниця проекту «Театр переселенця» Наталія Ворожбит (Україна).

Є українські роботи і в конкурсі європейської документалістики: «Головна роль» живого класика Сергія Буковського (уже відзначена Національною кінопремією «Золота дзиґа»), «Війна химер» Анастасії та Марії Старожицьких.

Традиційно на другий день фестивалю відбудеться кіноперформанс на Потьомкінських сходах, під час якого покажуть унікальну німу стрічку «Дамське щастя» (1930) французького режисера Жульєна Дювів’є. Вперше за історію фестивалю цей показ проходитиме в супроводі симфонічного оркестру та вокалістки.

В українській ретроспективі «Ніжний вік», яку Одеський фестиваль третій рік поспіль готує спільно з Національним центром Олександра Довженка, будуть представлені п’ять фільмів, що розкривають тему дорослішання на тлі історичних змін: «Два Федори» Марлена Хуцієва (1958), «Довгі проводи» Кіри Муратової (1971), «Ар-хі-ме-ди» Олександра Павловського (1975), «Ніч коротка» Михайла Бєлікова (1981), «Холодний березень» Ігоря Мінаєва (1987).

У позаконкурсній секції «Фестиваль фестивалів» відбудуться українські прем’єри світових кінохітів із програм форумів у Каннах, Берліні, Венеції: «Слід звіра» (режисер Аґнєшка Голланд), «Про тіло та душу» (режисер Ілдіко Еньєді), «Слава» (режисери Крістіна Грозева і Петер Вилчанов), «По той бік надії» (режисер Акі Каурісмякі), «Дівчина без рук» (режисер Себастьєн Лоденбах), «Видатний громадянин» (режисери Гастон Дюпат та Маріано Кон), «Аритмія» (режисер Борис Хлєбніков), «Лагідна» (режисер Сергій Лозниця) і лауреат «Золотої пальмової гілки» Канського фестивалю «Квадрат» Рубена Естлунда.

Однією зі спеціальних подій стане кіно-музичний перформанс, який відбудеться на новій локації ОМКФ — у «Зеленому театрі Stella Artois». Там буде показано дивом збережений та абсолютно забутий фільм «Небувалий похід» Михаїла Кауфмана. Картину вдалося зберегти завдяки зусиллям Національного центру Олександра Довженка, який викупив і відцифрував авангардистський експеримент радянського режисера. Фільм знімався в одному з найбільших радгоспів свого часу — «Гігант», на Харківському тракторному заводі та Чорноморському флоті в Севастополі. Спеціальна подія проводиться у співпраці з Національним центром Олександра Довженка. Захід відбудеться в музичному супроводі колективу Антона Байбакова.

Почесною гостею ОМКФ-2017 стане польська режисерка Аґнєшка Голланд, котра представлятиме свій новий фільм «Слід звіра», який одержав «Срібного ведмедя» на цьогорічному Берлінале.

Восьмий ОМКФ завершиться 22 липня.

ДОВІДКА «Дня»

Одеський кінофестиваль засновано 2010 року. Володар Гран-прі «Золотий Дюк» визначається за результатами глядацького голосування. Журі Міжнародного конкурсу визначає переможців у номінаціях: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкраща акторська робота». Національний конкурс складається із нових фільмів, знятих в Україні або в копродукції з Україною; в його межах вручаються нагороди за найкращий фільм і найкращу акторську роботу. Також 2016 року засновано Конкурс європейського документального кіно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати