Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три десятка кіноновинок!

Із 1 до 4 листопада у Трускавці відбудеться VII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат»
31 жовтня, 10:25
У РАМКАХ ФЕСТУ ВІДБУДЕТЬСЯ ТВОРЧИЙ ВЕЧІР АДИ РОГОВЦЕВОЇ ТА КАТЕРИНИ СТЕПАНКОВОЇ, ПРИСВЯЧЕНИЙ 90-ЛІТТЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КОСТЯНТИНА СТЕПАНКОВА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Дві конкурсні програми — національного кіно і короткого метру й «дипломних робіт» перетворяться на огляд українського кінематографу останніх двох років. До створення фільмів, які увійшли до конкурсної програми національного кіно, окрім України, дотичні такі країни, як Польща, Франція, Італія Македонія, Ісландія.

— Цьогоріч фестиваль трохи змінив формат, і ми робимо свято українського кіно. У нас величезна  українська програма. Буде до 30-ти українських фільмів: глядачам покажуть 9 повнометражних українських фільмів та 11 короткометражних і дипломних кіноробіт, — розповідає генеральний директор фестивалю Олег КАРПИН.

Церемонія відкриття відбудеться в трускавецькому Кінопалаці «Злата» і розпочнеться з комедії «Герой мого часу» режисера Тоні Ноябрьової. Це історія «маленької людини», яка приїхала підкорювати столицю. Стрічка була визнана найкращим українським фільмом на Одеському кінофестивалі, а Т.Ноябрьова одержала «золотого Дюка за найкращу режисуру».

Перший день форуму пройде під супровід сміху, адже програма пропонує три комедії. Крім «Героя мого часу», покажуть ще українсько-італійський фільм «Ізі» Антоніо Маньяні, деякі епізоди якого були зняті у Львівській області, недалеко від Східниці. Стрічка  завоювала Гран-прі на 35 Annecy Cinema Italien-2017 (Франція), а на 75 Венеційському міжнародному кінофестивалі була відзначена премією Kineo Diamond Award. Ще  один комедійний бойовик «Шляхетні волоцюги» Олександра Березаня став предметом скандалу ще до виходу на широкий екран. Тож глядачі матимуть змогу самі вирішити, наскільки автори фільму недотримались історичної об’єктивності про львівських батярів і чи це важливо для художнього кінотвору.

Другий фестивальний день розпочнеться з аргентинської комедії-мелодрами «Я вийшла заміж за недоумка» Хуана Таратуто. Разом з цим фільмом  в Аргентинській програмі, вже не вперше наданій Посольством Аргентинської республіки в Україні покажуть  «Бетібу» Мігеля Коана і мультфільм «Чарівний футбол» Хуана Хосе Кампанелли. Також на прохання трускавчан та дрогобичан на фесті представлять екранізацію повісті Кузьми Скрябіна «Місто, в якому не ходять гроші» режисера Ганни Третяк.

У програмі глядачі побачать: «Припутні» Аркадія Непиталюка, який на VIII ОМКФ здобув спеціальну відзнаку журі Національної конкурсної програми й одержав нагороду в номінації «Краща режисерська робота» в категорії «Повнометражний фільм» на Міжнародному кінофестивалі про гуманітарні проблеми людства у Болгарії; повнометражний дебют української режисера Марисі Нікітюк «Коли падають дерева», створений у копродукції з Польщею і Македонією та українсько-ісландсько-французька стрічка Бенедикта Ерлінгссона «Гірська жінка на війні», номінована на «Оскар».

Крім переглядів фільмів, відбудеться  творчий вечір Ади Роговцевої та Катерини Степанкової, присвячений 90-літтю від дня народження Костянтина Степанкова.  До речі, вхід на вечір «Мій Костя» буде безкоштовним. Так само вільно можна буде пройти на показ документального фільму «Будинок Слово» Тараса Томенка — володаря української національної кінопремії «Золота дзиґа» в категорії «Найкращий документальний фільм».

Книголюбам підготували й книжкові новинки, зокрема книжку Бориса Савченка «Підводячи риску» та Андрія Кокотюхи на підтримку показу фільму «Червоний» і «Червоний без лінії фронту». Презентуватиметься також благодійний проект «Кіно-Коло» та проекти нових українських фільмів. Кіномитці побувають на круглих столах, майстер-класах, ознайомляться з локаціями регіону.

Після встановлення бронзової плити на Алеї кінослави VII Трускавецький міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат» завершиться нагородженням переможців та переглядом фільму-переможця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати