Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майстер нефігуративної живописної пластики

У Львові представили мистецький проєкт Василя Бажая
11 жовтня, 11:35

Виставка має назву «П’яно-Форте», демонструють її у Національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, а загалом над цим проєктом художник працює вже понад два десятки років.

«Цьогорічний показ є четвертим з ряду, що продовжує традицію невпинних пошуків після незабутньої виставки «Форте-П’яно» у рамках міжнародного музичного фестивалю «Контрасти- 95», і тоді митець вразив публіку цікавим поєднанням живопису з об'ємно-просторовими об'єктами та сучасною музикою», – розповідають організатори виставки. І додають, що ці елементи представляються Бажаєм і цього разу, приваблюючи новими експериментальними рішеннями та новими акордами кольоропластики, які творять іншу понятійну реальність.

Майстрові 69 років. Член Національної спілки художників, засновник і голова департаменту концептуального мистецтва НСХУ.

Народився Бажай на Львівщині. Мистецького фаху вчився у Львівському інституті декоративного та прикладного мистецтва (тепер – Львівська академія мистецтв), а серед викладачів Василя були такі легендарні особистості, як Роман Сельський та Карло Звіринський.

Працює у жанрі абстрактно-знакового перформансу. Поєднує неофігуративізм і поп-арт. Ніколи не підписує своїх полотен. Активно співпрацює з глядачем, завжди включаючи його у середовище експозиції  як цільного твору мистецтва.

Автор понад 50 виставкових персональних та колективних показів в Україні та за її межами – в Австрії, Бельгії, Польщі, США, Єгипті та Німеччині. Картини  Бажая є у збірках музеїв Львова, Києва, Хмельницького, також – у галереях і приватних колекціях в Україні, Бельгії та США.

На відкритті вернісажу «П’яно-Форте» його кураторка Олена Кіс-Федорук говорила про те, що Василь Бажай – постать легендарна і певною мірою культова в українському мистецтві кінця ХХ поч. – ХХІ ст. «Його виставки давно стали актуальними і популярними культурними подіями у житті Львова та всієї країни, – зазначила мистецтвознавця. – Адже кожного разу, незважаючи на авторську пізнаваність, вони несуть нові пластичні рішення та закладені в них семантичні змісти. У сучасному мистецтві Василь Бажай є одним з найвиразніших майстрів нефігуративної живописної пластики. На сьогодні він уже став класиком у сфері інсталяції перформансу та ready-made об’єктів в Україні. Його полотна – це багатство і краса колориту, різноманітність та змістовність рішень, які хвилюють і змушують думати».

«Щоб вийти за рамки традицій і подолати рутинність, яка збудована часом і суспільством, художник має бути сміливим і безкомпромісним. До такого протистояння здатен не кожен, але сучасне мистецтво потребує радикальності», – каже сам митець.

Пізнати нові пластичні рішення Василя Бажая та закладені в них семантичні змісти й іншу понятійну реальність, відчути радикальність полотен художника, його сміливість і безкомпромісність встигнуть всі охочі – четвертий показ проєкту «П’яно-Форте» у Львівській галереї мистецтв (Палац Лозинського, вул. Василя Стефаника, 3) чинний до 3 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати