Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Слово, що будить...

Інтелігенція та духівництво скликають національний круглий стіл
02 березня, 00:00

Побутує думка, що суспільство зараз пасивне, втомлене від політики. Кожен сам за себе. Представники української інтелігенції та духівництва спробують цю ситуацію переломити. Любомир Гузар, Євген Сверстюк, Мирослав Попович та Іван Дзюба вирішили стати «будителями» суспільства.

«Ми тільки починаємо здіймати цю хвилю. Але кожен з вас має бути будителем на своєму місці. Слово, насправді, може будити більше, ніж постріл. Постріл може оглушити, а слово все-таки будить», — сказав Євген Сверстюк на вчорашній прес-конференції в УНІАНi.

«Весь народ не спить, але дуже багато тих, хто хотів би щось зробити, але не знає, що і як... Ми хочемо спрямувати цю силу народу, яка є в серцях наших людей. Звільнити її від страхів», — додав Любомир Гузар.

Отже, перший «дзвінок» призначено 5 квітня. Тема першого національного круглого столу — «Вільна людина у вільній країні». А от учасників ще не визначили. Цим займеться оргкомітет 20 березня.

— У нас є невелике протиріччя, — зазначив Іван Дзюба. — З одного боку, є бажання бути над партіями. Не піддаватися чиїмсь маніпуляціям. Але, з другого боку, ми не можемо відійти від наявних проблем, які є в сьогоднішньому суспільстві. Бути зовсім поза політикою не виходить, інакше це буде моралізаторська риторика. Ми розраховуємо на чесну дискусію, в якій шукатимемо відповіді на запитання.

Самі ініціатори жодних політичних амбіцій не мають.

«Ми ні на що не претендуємо. Ми не збираємося ставати політичною партією. Ми вже всі сивобороді. У державні посади ми вже не вміщаємося», — пожартував Мирослав Попович.

А от представників влади, судячи з усього, на круглому столі не чекають.

«Дуже важко говорити з глухими людьми. Мені здається, що розмова з владою, з тими, хто сьогодні при владі, вона бажана, але тоді, коли буде з ким говорити, коли будуть люди, які хочуть говорити, коли будуть люди, в яких вуха й серця будуть відкриті», — підкреслив кардинал Гузар.

Організатори підкреслюють, що мають намір зробити засідання «національного круглого столу» постійно діючою організацією на громадських засадах, що стане новим суспільним інститутом вираження суверенної волі громадянського суспільства.

До ініціативної групи, яка скликає «круглий стіл» і називається «Першого грудня», вже увійшли відомі представники національної інтелігенції — педагог В’ячеслав Брюховецький, економіст і громадський діяч Богдан Гаврилишин, політик Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, письменник і публіцист Іван Дзюба, літератор Євген Сверстюк та інші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати