На Волині заготовляють березовий сік

Карантинний період вніс великі зміни у традиційну заготівлю березового соку, чим кожної весни займалися волинські лісівники. Об’єми цьогорічної заготівлі менші у десятки разів, і можна тільки пожаліти, що так сталося. Бо волинський березовий сік вже чимало років експортується у Польщу, Ізраїль, Канаду, Німеччину, США та інші країни, і напис на банці «Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства» є своєрідною маркою якості.
Заготовляють сік у Холоневичівському лісництві, що у Ківерцівському районі, переробляють у Цумані в консервному цеху держлісгоспу, з залученням мінімальної кількості працівників, аби дотриматись карантинних вимог. Заготовлений сік реалізовують відразу у сирому вигляді. Виконують лише у невеликих об’ємах експортні замовлення. Підприємство практично зупинене, якщо й переробляють сік, то з малою кількістю працівників, аби дотриматись карантинних вимог. І дуже шкода, що так доводиться працювати, бо заготівля і переробка соку - справа сезонна. Не заготовили, не переробили- і рік пропав. Цуманські соки цікаві і корисні ще й тим, що це - органічна продукція. Керівник консервного цеху Зінаїда Рябчун має чимало авторських розробок. Органічні купажовані напої поставляють і у США, для цієї країни Рябчун розробила 8 нових рецептів. Зокрема, березовий сік із шипшиною без цукру, без лимонної кислоти, сік-сирець проходить лише певну теплову обробку. Він зміцнює імунітет, його рекомендують після запалення легень. Органічні соки в Україні поки випускають лише цуманчани. І дуже важливим для Зінаїди Рябчун є навіть не випуск продукції на експорт, а забезпечення цілющими соками українського споживача. Тому надія на те, що після закінчення карантину вдасться у більшій кількості випустити соки ягідні.
Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк