Перейти до основного вмісту

Ягоди дозріли, ягоди червоні

Існує понад двадцять видів суниць, багато її гібридів та культурних сортів
03 липня, 09:26

Наш ягідний сезон починався одразу, щойно ми приїздили влітку в село до бабусі. Його відкривали лісові суниці, які можна було збирати на галявині, лише перейди міст і зайди до лісу.

Я давала дівчаткам емальовані кружечки, сама брала маленьке відерце, і ми раненько, доки сонце було ще високо і ще не стало гаряче, вирушали по ягоди.

Ми любили казку «Дудочка і глечик» і, збираючи сунички, як і дівчинка Женя, приказували: «Одну ягідку беру, на іншу дивлюся, третю бачу, четверта ввижається».

І справді, так вони й виглядали з-під листочків — одна, друга, третя, четверта, потім знову так само — одна, друга, третя, четверта...

Коли кружечки наповнювалися, ми сідали перепочити і поснідати біля лісової кринички, заодно нанизуючи найбільші та найспіліші ягідки — «свинки» — на тверді травинки. Виходили такі гарні суничні гірлянди, які й їсти було шкода. Ці букети ми несли додому, і всі, хто траплявся нам по дорозі, хвалили нас: «Оце так ягоди!»

СУНИЦЯ ОЗНАЧАЄ ЗАПАШНА ЯГОДА

Існує понад двадцять видів суниць і багато її гібридів та культурних сортів, — розповідає біолог Марія САВЧУК. — Латинська родова назва суниць Fragaria пов’язана зі словом fragrans, що означає «запашний», «ароматний», і буквально означає «запашниця», «ароматниця».

Відомо, що перший ботанічний опис суниць зробив Ієронім Бок — священник, лікар і за сумісництвом доглядач ботанічного саду в німецькому місті Цвайбрюккен. Вважається, що саме він і дав назву рослині Fragaria — ще 1553 року. А в літературі вперше її описав письменник-натураліст Дюшен.

Версій про українське походження слова «суниця» існує декілька. Як на мене, найсимпатичніша та, що пояснює походження назви ягоди від слова «сонце», тобто суниця — сонячна ягода. Вона і справді дуже сонячна і запашна. І найзапашніші й найкорисніші — це лісові суниці, мало що може зрівнятися з неповторним ароматом і смаком цієї ягоди.

До слова, це насправді й не ягода, а несправжній плід. Суниці — це чи не єдина рослина, яка носить своє насіння зовні. Те дрібне насіннячко, яке міститься на її поверхні, і є насправді ягодами.

РОВЕСНИКИ ДИНОЗАВРІВ

Найдавнішим скам’янілим решткам суниць, які виявили археологи, понад шістдесят мільйонів років .Виявляється, вони росли на Землі вже тоді, коли по ній бродили динозаври.

Суниці хоч і відомі людям здавна, проте вирощувати їх почали лише наприкінці ХV століття. До того використовували лише лісові ягоди. До речі, тривалий час наші предки дотримувалися традиції, що першими суницями потрібно пригощати близьких і сусідів, а не з’їдати самому, щоб ягоди в лісі не переводилися. До слова, цієї гарної традиції дотримуються і зараз багато поліщуків.

Крім того, наші предки знали, що тривалий час на отому ж місці суниці не ростуть. Їхні дикорослі види мігрують за допомогою симпатичних «вусиків», поступово переміщаючись щороку на інше місце.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ СУНИЦЬ ВІДОМІ ЗДАВНА

Лікувальні властивості суниць відомі здавна. І зараз вона вважається однією з найпопулярніших рослин у народній медицині різних країн. Проте не забувайте, що ці ягоди алергенні, тому вживайте їх все ж обережно, доки не переконаєтесь, що у вас немає на них алергії.

Популярність суниць як дієтичного й лікувального засобу пояснюється їхніми смаковими якостями, які поєднуються з широким діапазоном лікувальної дії. Свіжі плоди мають неповторний аромат, прекрасно діють на організм людини, в продуктах переробки суниці зберігають аромат, властивий свіжим плодам.

Плоди суниць містять цукри, лимонну, яблучну й саліцилову кислоти, дубильні й фарбувальні речовини, пектин. Вони вирізняються високим вмістом заліза, міді, мікроелементів, біологічно активних речовин, ефірних олій.

У цій рослині корисне все — плоди, листя, коріння. Зокрема, листя містить багато вітаміну С, каротину, флавоноїдів, заліза, калію та кальцію. Дуже корисним є чай із такого листя, особливо для лікування подагри та атеросклерозу. Відомий факт, що знаменитий шведський вчений-натураліст Карл Лінней вилікувався від подагри, споживаючи багато суниць.

Крім того, ягоди і настій із листя поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнюють серцево-судинну систему. Їх вживають також при гіпертонії, ниркових та печінкових каменях. Сік ягоди — хороший засіб при висипках та невеликих ранках. Водяну настойку ягід вживають як антисептичний засіб для полоскання при хворобах горла і ротової порожнини.

Лісова суниця — джерело не лише здоров’я, а й краси. Ягодами суниці ефективно користуються в косметичних цілях, адже суничні маски надають шкірі пружності й свіжості, видаляють пігментні плями та лишаї, висвітлюють веснянки.

Екстракт суниць косметологи використовують для виготовлення кремів, тоніків, скрабів, лосьйонів, мила, зубної пасти.

Крім того, що суниці вживають у їжу свіжими і сушеними, їх використовують також для приготування варення, джемів, начинки для цукерок, тіста-пюре для інших кондитерських виробів, соків, екстрактів та інших смаколиків. Плоди суниць є чудовою сировиною для фруктово-ягідного виноробства, для виготовлення різних типів високоякісних вин. Та й домашні вина із лісових суниць мають тонкий аромат та приємний смак. Моя мама любила такі готувати, додаючи до суниць ще й інші лісові ягоди. Виходив смачний і запашний «Букет лісових ягід».

ПОЛУНИЦЯ НАСПРАВДІ ТЕЖ СУНИЦЯ

Суниці — одні з найпоширеніших ягід. Їх можна зустріти в Європі й Азії, Північній та Південній Америці, Північній Африці. Вона росте навіть у тундрі. Та все ж батьківщиною рослини вважають Південно-Східну Азію. Хоча існує й версія, що в Європу її завезли таки з Нового світу колонізатори.

Один із різновидів суниць лісових — суниці альпійські — дав початок кільком культурним сортам.

До речі, полуниця теж є одним із її різновидів, але в народі за нею давно й міцно закріпилася особиста назва. Полуницею ми зазвичай називаємо суницю мускатну чи ананасову. Полуниці виразно відрізняються і смаком, і запахом від ягід, що їх ми називаємо суницями, як лісових, так і садових.

Не менш популярною є й садова суниця, яку вирощують і на присадибних ділянках, і на фермах. Вона дещо більша за лісову, проте не така запашна і не має таких цілющих властивостей. Трохи заплуталися? То їжте і суниці, і полуниці досхочу — не прогадаєте. І смачно, і корисно.

Та все ж зазвичай суницями називають ягоди, які виросли в лісі, а полуницями — сорти, вирощені людиною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати