Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без культурних та «санітарних» кордонів

Святкування на Софійській площі перетворилися на банальний заробіток для обраних, а значимість локації відійшла на другий план
30 листопада, 20:14

Уже всьоме кияни, швидше за все, зустрічатимуть Новий рік на Софійській площі. Ця локація замінила Майдан Незалежності спочатку через протести у кінці 2013 та на початку 2014 років. Після непростих подій та кривавих днів влаштовувати новорічні концерти на Майдані стало неприпустимо. Тоді ж столична влада знайшла інше місце для гулянь — Софійську площу. Ця ідея одразу була розкритикована керівництвом Національного заповідника «Софія Київська» — шум, гамір, фудкорти, концерти, запарковані автівки та сміття — це не та атмосфера, котра має панувати довкола пам’ятки національного значення. Тим паче, як показав досвід, щорічні концерти під стінами Софії завдають їй шкоди: через високі децибели навіть хитаються люстри у Малій Трапезній.

Усі ці роки «День» підтримує ідею неприпустимості балаганів біля святині. Коло наших однодумців щораз більшає. Утім, позиція київської влади залишається незмінною. З року в рік, крім ялинки, тут монтують сцену, ятки для продажі шашликів та глінтвейну, біотуалети, прикрашаючи все це гірляндами, ліхтарями та новорічною символікою.

НЕПОХИТНА ПОЗИЦІЯ МІСТА

Здавалося б, нинішній коронавірусний рік внесе корективи у новорічні святкування столиці. Аж ні. Локація вибрана та ж сама, і виконавці ідеї  — теж. А незгода заповідника на чергові гуляння під Софією, схоже, нікого у Київській міській державній адміністрації не цікавлять.

Спочатку про радісну новину, що попри карантин Новий рік у столиці не скасовується, написала у «Фейсбуці» директорка департаменту культури КМДА Діана Попова. Згодом заступник голови КМДА Валентин Мондриївський «привідкрив завісу», що ж саме планується: «Цьогоріч головна ялинка залишиться на Софійській площі, але без фудкортів — лише сувеніри та напої! Також ми презентуємо новий новорічний маршрут від Арки Дружби народів, через пішохідно-велосипедний міст, парк Володимирська гірка, Алею художників, Андріївський узвіз та до Контрактової площі. Це буде казково красивий маршрут зі смаколиками по дорозі».

Користувач «Фейсбуку» Дмитро Петрунін додав, що цей казковий маршрут буде проходити на Софіївській площі, де досі не замінили покриття. До речі, цим столична влада обіцяла зайнятися ще три роки тому: покласти граніт замість тротуарної плитки на площі, встановити лави, висадити дерева, одним словом, зробити із площі комфортне місце для відпочинку, а не парковку. «Ця площа і на цей Новий рік передбачається як головний святковий майданчик, тобто на ній буде купа людей і туристів. Невже не соромно її представляти у такому жахливому стані?», — зазначив дописувач.

«ЦЬОГО РОКУ ЄВРОПЕЙСЬКІ КРАЇНИ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ВІД СВЯТКУВАНЬ ВЗАГАЛІ»

Вочевидь, не соромно і байдуже. Як розповіла «Дню» генеральна директорка заповідника «Софія Київська» Неля КУКОВАЛЬСЬКА, цього року, як і раніше, готували листи меру та оголошували публічно позицію заповідника, що новорічні святкування шкодять пам’ятці. Але марно.

«Щороку мерія надсилає нам свої запити на погодження, тому що є відповідне розпорядження КМДА. Останні роки ми їм в категоричній формі відмовляємо, але це нівелюють і роблять, як і в попередні роки, що хотіли, — каже Неля Михайлівна. — У цьому році багато європейських країн відмовилися не лише від фудкортів, а взагалі від святкування різдвяних свят. Нещодавно була зустріч у Мондриївського, я так зрозуміла, що місто має декілька концептів цьогорічних гулянь. Один з них, мені здавалося, правильний і дієвий. Думаю, місто мало б його підтримати. Це святкування Нового року на київських пагорбах. Планували поставити ялинку біля Арки Дружби народів, підсвітити новий міст та пішохідну зону, розмістити невеликі фудкорти. Та раптом після того з’явилася версія на Софійській площі, я знаю, що пан Добруцький уже продав місця з фудкортами. Зараз кажуть, що наче лише ялинку поставлять, але є вже інформація про 21 будиночок з їжею навколо».

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

 

Згаданий Ігор Добруцький — це керівник проєкту Folk Ukraine, який і займається організацією новорічних ярмарків та концертів біля Софії. Місто щоліта проводить мистецький конкурс на кращу ідею зимового свята. Хто бере участь у цьому конкурсі, невідомо, та щороку переможець — один і той же. Як повідомили у департаменті культури КМДА на запит «Дня», у серпні цього року переможцем обрали ТОВ «»Глобал-Декор». На перший погляд, до Folk Ukraine товариство немає жодного відношення, та обидві компанії зареєстровані за однією і тією ж адресою (вулиця Шота Руставелі, будинок 33-Б, приміщення 27).

До речі, минулого року, за даними сайту Prozorro, місто заплатило ТОВ «Глобал-Декор» 400 тисяч гривень за організацію Нового року біля Софії та на Контрактовій площі. Крім цього, компанія здає в оренду ятки з їжею, при чому місту за оренду фірма нічого не платить. Як додала Неля Куковальська, умовами співпраці з ТОВ «Глобал-Декор» незадоволені підприємці, нарікають на зависокі ціни, на що навіть звертав увагу під час згаданої наради Валентин Мондриївський.

Так новорічні дійства стали монопольним бізнесом. У своєму запиті до КМДА «День» запитував, на основі яких договорів чи інших документів місто співпрацює винятково з компаніями Добруцького. Відповідь треба шукати між рядків: «Улітку 2020 року також було проведено мистецькі конкурси і обрано найкращі проєкти. Концепція цьогорічного проєкту-переможця ТОВ «Глобал-Декор» не передбачала розміщення ярмаркових будиночків, технічної зони або сценічного комплексу вздовж мурів Національного заповідника «Софія Київська», натомість запропонувала новий дизайн і тематику оформлення Головної новорічної ялинки. Проте у зв’язку із запровадженням посилених протиепідемічних заходів було вирішено зменшити перелік міських новорічних локацій та адаптувати формат їхньої роботи до карантинних вимог, використавши за основу концепції, які перемогли».

Що саме дозволили монтувати товариству, на яких умовах, з якими зобов’язаннями — незрозуміло.

«ПРОСТІР НАВКОЛО ПАМ’ЯТКИ — ЦЕ ГАНЬБА»

Неля Куковальська вже зазначала, що щороку організатори обіцяють одне, а роблять інше: «Я не проти ялинки, аби її прикрасили на Софійській площі, але хай будуть винятково ятки із сувеніркою. І ніяких сцен. Зараз кажуть, що буде відкриття, але не буде великих концертів, але я так розумію, що концерти таки будуть, і сцена буде. Так само кажуть про негучні концерти — а насправді знову буде за 110 децибел. Я вже так повірила після цієї наради, що це все переїде на Печерські пагорби, де не треба перекривати вулиці, де більше простору і можна навіть знайти стоянку для машин. Але нічого не змінюється».

У департаменті культури нам пояснили, що за порядком під час культурно-мистецьких заходів ретельно стежать: організаторам нагадують про те, що треба дотримуватися належного санітарного стану локації, техногенної безпеки і встановлених норм гучності та показників вібраційного навантаження. А під час проведення заходів навіть здійснюють контрольні заміри. Цікаво, про що свідчать ці виміри, бо датчики, які стоять у Софії, у цей час зашкалюють.

«Я вже дивитися не можу на цей глум. Я про це казала на нараді, вибачте, обпісяні мури ХVІІІ століття, пляшки біля Консисторію, туалети прямо над вулицею Володимирською — красота!, — додає директорка заповідника. — Уже не кажу про транспортний колапс. Кажуть, що в цьому році не будуть перекривати територію, але коли поставлять ялинку, люди будуть приїжджати і знову буде парковка. На цю площу приїжджають люди з периферії, бачать ціни на глінтвейн та шашлики, починають розпивати щось своє, і починається: потім луплять наші ворота і кричать, що хочуть подивитися на місто з нашої дзвіниці. А музика — вібрації передаються і через повітря, і через землю. Але достукатися до розуміння пані Попової я не можу. Мої європейські колеги кажуть, що це кошмар. А Добруцький розповідає, що у нас ялинка найкраща, може, і так, а простір навколо — це ганьба».

Власне, є ще один варіант, як припинити новорічні гуляння під стінами тисячолітньої пам’ятки — просто їх ігнорувати. Та для цього нам бракує ще відповідних знань та особистої культури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати