Трилисник заячої капусти
Восени квасениця зацвітає вдруге
А ще цю рослину більшість із нас знає з дитинства як заячу капусту. Певно, теж ласували не раз кислими листочками, які подобаються не лише зайцям.
КИСЛА РОСЛИНКА ПОДОБАЄТЬСЯ ДІТЯМ І НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ СЛИМАКАМ
Листя квасениці складаються під час сну, спеки та дощу. Її маленькі квіточки теж закриваються на ніч і звисають донизу — це запобігає потраплянню до неї роси, — розповідає біологиня Марія САВЧУК. — Цікаво також, як самостійно розповсюджується її насіння. Коли воно дозріває, плоди-коробочки розкриваються і з них буквально вистрибують насінини, розлітаючись на відстань до одного метра. Якщо брати до уваги, що рослина зовсім не висока, то така відстань здається справжнім рекордом у довжину! Ну а далі справа мурах: хто куди донесе.
Батьківщина квасениці — Мексика, чимало її й на півдні Африки і американському континенті. У природному середовищі рослина також зростає на території Європи.
Кислий смак рослини зумовлений щавлевокислим калієм. Додатковий бонус: це захищає її від поїдання слимаками. Свою назву, зрозуміло, рослина отримала теж завдяки своєму присмаку. Латинська назва її «oxalis» утворена від «oxys», що означає «кислий». Квасеницю називають ще кислицею, борщівкою, заячою капустою, заячим щавлем чи заячою сіллю і навіть кислою конюшиною.
Видів квасениць чимало, а от заячою капустою чи заячим щавлем найчастіше називають квасеницю звичайну. Ця тіньолюбна рослина з дрібними білими квіточками росте здебільшого в листяних і мішаних лісах. на Поліссі й у правобережному Лісостепу. Зацвітає вона, як і годиться, у травні — червні, а потім ще раз — у теплому вересні, турбуючись про своє поширення територією.
Квасениця пряма відрізняється від квасениці звичайної жовтими квітками і облистненими стеблами. Вона росте по всій Україні, як бур’ян, у садах і городах, на лісокультурних площах і лісових розсадниках. На городах здебільшого її й «виловлюють» діти.
ЩО Ж ВВАЖАЮТЬ ТРИЛИСНИКОМ І ДАРУЮТЬ НА ДЕНЬ СВЯТОГО ПАТРИКА?
Листя квасениці подібні до трилисників конюшини, що і викликало давню суперечку про те, що ж насправді є ірландським трилисником. Головною, звичайно, є думка самих ірландців, але сперечаються про це й інші.
В Ірландії, як і в Україні, квасениця з’являється однією з перших рослин, які знаменують прихід весни. Отож люди й починали їсти саме її, бо до появи конюшини залишається ще кілька місяців.
Трилисник став символом Ірландії, тому що Святий Патрик уклав у нього інший зміст — християнський. Для нього ця рослина уособлювала Трійцю — Бога-Отця, Бога-Сина і Святого Духа. До наших днів дійшов церковний гімн, про те, як Святий Патрик, скориставшись трилисником, перервав язичницький ритуал, що проходив в тодішній Ірландський столиці — Тарі.
За даними опитування ірландців щодо трилисника, яке провів у 1988 році ботанік Чарльз Нельсон, 46 відсотків з них вважають трилисником конюшину несправжню trifolium dubium. і лише п’ять відсотків думає, що це кислиця звичайна — oxalis acetosella, яку в народі називають заячою капустою.
Сам ботанік, до речі, стверджує, що трилисник існує лише один день — в День Святого Патрика. А з наступного дня він вже стає молодою конюшиною.
Та як би там не було, трилисник, поза сумнівом, найпопулярніший символ Ірландії. Його можна побачити там практично на всьому — від хвостів літаків до поштових марок.
СМАК КВАСЕНИЦІ ПОРІВНЮЮТЬ ЗІ СМАКОМ РИСЛІНГУ
Своєю освіжаючою кислинкою та насиченим фруктовим ароматом заяча капуста нагадує рислінг (одним вино, іншим — виноград). А й справді нагадує, згадайте чи знову спробуйте, восени квасниці ще вдосталь.
Зелені листочки кислиці їдять не лише діти. Свіжу зелень кладуть у бутерброди, додають у салати, посипають яєчні страви. Сушену — використовують у супах і навіть борщах , яким кислиця надає особливого смаку. А ще цією маленькою рослинкою за необхідності можна замінити оцет, готуючи м’ясні чи рибні страви. Здавна з кислиці готували чай з кислуватим присмаком і брали його в далекий шлях.
Смачними виходять і сирники та картопляники з кислицею. І чай, коли під рукою лимона немає, а кислиці навколо вдосталь. У спекотну погоду дітьми ми часто робили собі «лимонад», розтираючи листя кислиці з цукром, а потім заливаючи все це джерельною водою. Спробуйте приготувати такий напій з дітьми, їм сподобається!
Кислицю як лікувальну рослину теж використовують з давніх часів. Надземні частини вживали при цинзі, порошком з сухої рослини заліковували рани. Люди вважали, що трилисник служить протиотрутою, втамовує голод, знімає болі, додає сил. Рослину здавна використовують і в китайській та індійській медицині.
Лікувальними вважали всі частини рослини — листя, стебло, квіти, коріння. Вже згодом з’ясували, що вона містить вітаміни С А, глюкозу, рутин, каротин, ряд органічних кислот.
Та все ж навіть така, здавалося б, безневинна рослинка комусь може завдати й шкоди, особливо при захворюваннях шлунку та суглобів, тому не варто займатися самолікуванням Вживати її можна лише в невеликих кількостях і утримувати від їх споживання тварин. А ще квасениця стане вам у пригоді, коли схочете освіжити яскравість тканини чи видалити плями іржі.
До слова, садівники вивели чимало сортів культурної квасениці. Вона гарно виглядає й на підвіконні, й на клумбі.