Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щипати і співати

У Львові відбудеться Міжнародний фестиваль літньої пори «Pizzicato e Cantabile»
26 липня, 11:41

Це вже сьомий за рахунком такий захід, що його проводить Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика.

Триватиме фестиваль 28 липня – 7 серпня. Засновник та незмінний директор цієї яскравої міжнародної музичної події –  органістка Олена Мацелюх.

У філармонії розповідають, що «Pizzicato e Cantabile» в перекладі з італійської означає «Щипати і співати»: «Ці два прийоми звукоутворення присутні на всіх етапах еволюції людства. Символами театрального та музичного мистецтва у Стародавній Греції став співучо-духовий Авлос і струнно-звучна Кіфара, на яких грали боги Діоніс та Аполлон. Біблійний цар Давид розспівував Псалми у супроводі свого Псалтеріума. Пощипуючи струни ліри, акомпанував собі до співу Орфей. Епічні жанри в різних народів Землі виникали від поєднання співу з грою на різних щипкових інструментах. У супроводі кобзи-бандури творили думний епос українські кобзарі. Тепер спів під гітару – найпоширеніший прояв музичної активності людей в усіх куточках Землі».

Організатори та учасники VII Міжнародного фестивалю літньої пори «Pizzicato e Cantabile» поставили собі важливе завдання: передати красу музичного мистецтва, заторкнувши найглибші струни душі слухача, втомленого пандемією ковіду та війною, «адже музика, виспівана і зіграна на різноманітних музичних інструментах провідними українськими та зарубіжними виконавцями, – це найкращі ліки від будь-якого вірусу, тривог та переживань».

У програмі  «Pizzicato e Cantabile» – 9 цікавих концертів, які об’єднають найкращих музикантів з України, Польщі та Франції, а географія їхніх виступів  – десятки країн. В афіші фестивалю – шедеври Вівальді, Баха, Моцарта, Ліста, Дебюссі, Брамса, Гершвіна та інші популярні твори в оригінальних аранжуваннях та інтерпретаціях.

«Публіці запропонують композиції різних країн та епох, і це –  фортепіанна, органна, гітарна, вокальна та струнна музика, яку доповнять картини від Ольги Куц, які творитимуться в реальному часі», – анонсують «Pizzicato e Cantabile» у Львівській філармонії.

Серед постійних учасників фестивалю – Олена Мацелюх (орган), Ігор Мацелюх (флейта Пана), Меланія Макаревич (фортепіано), Світлана Позднишева (орган), Маріанна Лаба (сопрано) та Ольга Стрілецька (фортепіано). Гру цих музикантів  можна буде почути, зокрема, на відкритті «Pizzicato e Cantabile», 28 липня, – у концерті «Gloria domini», 30 липня – у музичному вечорі «Ференц Ліст: Мандрівка до Львова»  та 6 серпня – у події «Le quattro stagioni», де виконуватимуться  знамениті і вподобані публікою всіх часів і народів «Чотири пори року» Антоніо Вівальді».

Вперше у «Pizzicato e Cantabile» виступатимуть музиканти з Луганська – Брас-ансамбль Луганської філармонії (це будуть  «Американські історії», 30 липня) та з Івано-Франківська (струнний ансамбль Івано-Франківської філармонії, концерт «Quattro corde», 7 серпня).

Сольні органні вечори презентують органісти із Франції – Жан-Марі Леруа із програмою «Vive la France» (2 серпня) та з Польщі – Віктор Лияк з програмою «Варшава – Львів» (6 серпня).

2 серпня київський гітарист Андрій Остапенко запросить слухачів на колоритну сольну програму іспанської, латиноамериканської, французької та італійської музики «Idalgo con Guitarra». У виконанні ансамблю тріо тромбонів (Любомир Ліщук, Олександр Хохлов, Ігор Шаповалов) та органа (Світлана Позднишева) у події «Hosanna» будуть виконані композиції епохи барокових майстрів, композиторів межі ХІХ–ХХ століть та українського композитора В’ячеслава Назарова.

«Концерти «Pizzicato e Cantabile» упродовж 28 липня – 7 серпня неодмінно здолають апатію та песимізм від звуку сирен», – обіцяють у Львівській філармонії. І додають, що «Pizzicato e Cantabile»-2022 стане для слухачів справжнім відкриттям нових виконавців, імен композиторів та їхніх творів. Також наголошують, що двері Концертного залу імені Людкевича відчинені для всіх, кому дороге та близьке мистецтво радості, краси, віри та надії, ім’я якого – Музика.

 

Фото організаторів події (Роман ТУПИСЬ)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати