Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

9 жовтня відбудеться презентація першого в Україні віртуального Музею оперного театру

08 жовтня, 22:54

Минулого місяця запрацював перший в Україні віртуальний музей оперного театру – віртуальна галерея Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка.

На першому етапі роботи над проєктом, цього року, віртуальна галерея буде налічувати близько 6 тис. експонатів. Це ескізи декорацій, унікальні костюми постановок театру різних часів, афіші, фотографії, програмки.    

Сайт музею: https://kharkivopera-museum.com/  

Спікери:

·         Інга Лобанова, керівник проєкту створення віртуального музею, завідуюча літературної частини ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / Схід Опера

·         Ігор Тулузов, генеральний директор – художній керівник ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка / Схід Опера (онлайн)

·         Ірина Дробот, директорка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

·         Тетяна Руденко, головна зберігачка Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

·         Ганна Веселовська, професорка КНУКТТ ім. І. Карпенка-Карого, докторка мистецтвознавства

·         Юлія Щукіна, організаторка наукової конференції до 100-ліття ХНАТОБ ім. М.В. Лисенка, кандидатка мистецтвознавства

 Харківщина є регіоном, який сильно постраждав і вже більше двох років продовжує страждати від постійних обстрілів країни-агресора. На Слобожанщині, за даними Міністерства культури та інформаційної політики України, була зруйнована найбільша кількість культурних пам’яток. Постраждала і будівля ХНАТОБ імені М.В. Лисенка / Схід Опера. Тільки професійна та злагоджена робота працівників театру завадила розповсюдженню пожежі, що сталася внаслідок потрапляння ракети, яка впала на його дах весною 2022 року. Подібна ситуація призвела до того, що під загрозою опинилася й унікальна колекція театру, яка містить інформацію про розвиток музично-театральної культури Харкова від кінця ХVIII століття до сьогоднішнього дня (самі експонати представлені від кінця ХІХ століття до 2024 р.).

Ідея віртуального музею зародилася давно, а можливість реалізувати її з’явилася зараз за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Проєкт покликаний зберегти унікальну архівну колекцію ХНАТОБ від ризиків, пов’язаних із війною. У співпраці з музейниками Києва та Харкова йде робота над каталогізацією найцінніших експонатів, проводиться кваліфікована атрибуція архівних матеріалів та їх діджиталізація. Все це робиться для того, щоб убезпечити і сам театр і мистецьку спільноту від втрати інформації щодо розвитку української музично-театральної культури.

Особливу увагу в цифровій колекції буде приділено саме національним операм та балетам. Адже деякі всеукраїнські, а іноді й світові прем’єри творів українських композиторів відбулися саме в Харкові (приміром, опера «Тарас Бульба» М. Лисенка, перший український балет «Пан Каньовський» М. Вериківського та ін.). Творам українських митців буде присвячена спеціальна віртуальна екскурсія, яка віддзеркалює шлях театру від використання колоніальної музичної спадщини до створення істинно національного мистецького продукту. Також будуть представлені твори європейських композиторів, а також митців із Азербайджана, Вірменії, Грузії та інших країн. Виявлення низки найважливіших для колективу подій важливо зробити ще й тому, що вже невдовзі, 2025 року, наш театр – Перший український театр опери та балету – відзначає 100-річчя заснування, 150-ліття появи у місті постійних оперних антреприз та 245-річчя першої у місті музично-театральної постановки.

Організатори проєкту віртуального музею: Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка / Схід Опера,

за фінансової підтримки Українського культурного фонду та в партнерстві з Харківським художнім музеєм,

Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України і Харківською спеціалізованою музично-театральною бібліотекою

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати