Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)перебільшена небезпека

Чому вболівальники «Динамо» пропонували саботувати Об’єднаний турнір?
10 липня, 12:07

Днями завершився Об’єднаний турнір між кращими представниками українського та російського футболу. В останньому протистоянні між київським «Динамо» і московським «Спартаком» перемогу здобули кияни, очоливши турнірну таблицю. Що отримує український футбол від цього турніру?

Об’єднаний турнір з футболу — це хороша можливість для українських і російських команд перевірити свої сили перед національними чемпіонатами. Минулий сезон національного чемпіонату для «Динамо» був провальним. За роки незалежності України вони вперше посіли третє місце, хоча до цього завжди було «золото» та «срібло». Проте під час передсезонного Об’єднаного турніру «Динамо» виступає значно краще.

Після матчу «Динамо» — «Спартак» головний тренер київського «Динамо» Олег Блохін сказав журналістам: «Те, що на матч прийшла 51 тисяча глядачів, означає, що команда показує якісний футбол. Нам удалося виграти, показати видовищний футбол . Подивимося, як далі все йтиме».

Отже, з одного боку Об’єднаний турнір — це досить непогана розминка перед національним чемпіонатом. А з іншого — глава корпорації «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що це перший крок до створення Об’єднаного чемпіонату. Передбачається, що в ньому візьмуть участь по вісім команд із української та російської Прем’єр-ліги.

«Ідея Об’єднаного чемпіонату мені не подобається. Думаю, це торкнеться не лише футболу, але й цілісності України», — говорить «Дню» вболівальник Дмитро Смидюк.

Створення Об’єднаного чемпіонату також може зумовити занепад малих українських і російських клубів, які не зможуть на нього потрапити. «Об’єднаний турнір як товариські матчі — це добре. Але створення Об’єднаного чемпіонату погано вплине на будь-який чемпіонат», — переконаний уболівальник «червоно-білих» Андрій.

Саме тому ультрас «Динамо» бойкотують матчі турніру. Вони розповсюдили заяви з проханням не приходити на ігри. На одному з матчів на порожніх трибунах вивісили банер «Нам «Газпрому» всі газопроводи не замінять нашої свободи». Президент клубу «Динамо» Ігор Суркіс сказав виданню «Советский спорт»: «Цього я взагалі не розумію. Нас чекає товариський турнір, команди готуються до чемпіонатів Росії й України. Коли президенти двох країн зустрічаються, ніхто нічого не бойкотує».

Проте ультрас біло-синіх має свою думку щодо цього. «Спроба проведення «Об’єднаного турніру», як і спроба створення «спільного» чемпіонату, є суто політичним кроком, зрадою національних інтересів громадян обох країн. Багатомільйонні призові, які обіцяють учасникам майбутнього «спільного» чемпіонату його організатори, будуть отримані за рахунок рядових платників податків, за рахунок кожного громадянина Росії й України, навіть тих, хто взагалі не цікавиться футболом. Витрачати такі кошти на реанімацію давно померлого чемпіонату СРСР у новому вигляді в той час, коли в обох країнах є багато невирішених соціальних питань — це лицемірство та зневага до всіх адекватних і розумних українців і росіян», — йдеться в офіційній заяві ультрас «Динамо».

«Не зважаючи на бойкот ультрас, на матчі зі «Спартаком» на стадіон прийшли 51 300 глядачів. Як кажуть, загін не помітив втрати бійця. На мій погляд, ультрас помилилися. Ніякої своєї мети вони не досягли. Вони абсолютно даремно так упереджено та серйозно поставилися до цього турніру. Я сприймав ці матчі як підготовчі і відповідно аналізував їх виключно з того погляду», — розповів «Дню» редактор журналу «Футбол» Артем ФРАНКОВ.

Генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін розповів агентству «Інтерфакс-Україна», що поки що рано говорити про об’єднаний чемпіонат. «Одна справа — такий турнір, а інша справа — чемпіонат. Це різні речі, і порівнювати їх сьогодні некоректно. Ми вже неодноразово висловлювали свою позицію про об’єднаний чемпіонат. Якщо це додасть цінності українському футболу, то ми обома руками «за». Якщо це не піде на користь, то навіщо нам це все треба?», — сказав він.

Об’єднаний турнір був підготовкою до сезону для українських і російських клубів. Питання про створення Об’єднаного чемпіонату — в іншій площині, політичній, але така можливість імовірна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати