Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«10 пунктів» від дружин і матерів

Родичі військових зустрілися з Житомирським губернатором — вимагають ротації та соціального захисту...
29 травня, 12:19
ФОТО З САЙТА ZHITOMIR.INFO

Житомирські десантники відомі своїм героїзмом і мужністю — ці риси вони виявляють нині, захищаючи цілісність України. Зараз вони в найгарячіших точках  держави. Їхні ж матері та  дружини намагаються достукатися до органів влади різних рівнів, наголошуючи, що воїни потребують підтримки та соціального, а подекуди й юридичного захисту.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сидір Кізін днями зустрівся з матерями і дружинами військових, які зараз боронять східні рубежі України. Жінки вкрай стурбовані тим, що їхні близькі, захищаючи кордони, не мають достатньо бронежилетів, касок, часом позбавлені найелементарніших гігієнічних засобів. Військові, які є учасниками антитерористичної операції на сході, приписані до військових частин Житомира та області, тож жінки не впевнені в тому, що вони матимуть статус учасників бойових дій, і на них поширюватимуться відповідні пільги. Головна їхня вимога — провести ротацію й повернути на місце дислокації житомирських військових, які вже три місяці перебувають у зоні бойових дій без належного забезпечення (нагадаємо, про аналогічну зустріч жінок із Волині із заступником міністра оборони «День» написав у №95, від 28 травня ц.р.).

Жінки передали очільнику області звернення, в якому зазначили десять пунктів, які, на їхню думку, потребують негайного вирішення та втручання з боку обласної влади. Серед них такі прохання: сприяти у вирішенні питання надання військовим 95-ї аеромобільної бригади статусу учасників бойових дій; замінити військових, котрі перебувають на сході країни понад 45 діб, або ж надати їм відпустки; відвести із гарячих точок мобілізованих, адже виконувати антитерористичні операції мають відповідні спецпідрозділи; забезпечити військових 95-ї аеромобільної бригади спеціальними засобами захисту.

Вислухавши усі проблеми, голова Житомирської ОДА пояснює:  вирішити ці проблеми на рівні області практично неможливо, тож обіцяє надіслати листи до Кабміну, Міноборони та голови Верховної Ради, щоб визначити правовий статус військових Житомирщини, підвищити їм зарплати, і забезпечити страховками, а також надати бійцям можливість бодай через 45 днів побувати вдома.

Рідні житомирських десантників кажуть, що не сидітимуть склавши руки, і вже в четвер, 29 травня, збираються їхати до Верховної Ради й вимагати, щоб влада таки провела ротацію і забезпечила усіх військових харчами та засобами індивідуального захисту. Губернатор під час зустрічі також сказав, що будуть направлені звернення до голови ВРУ та депутатського корпусу ВРУ, щоб прискорити розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення обороноздатності країни. Адже вже три місяці поспіль звертаються люди, які готові служити й захищати державу, але не можуть бути включеними до військових частин через обмеження по віку чинним законодавством. Окрім того, вже досягнуто домовленості з деякими депутатами ВРУ про зустріч із матерями та дружинами військових 95-ї аеромобільної бригади цього тижня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати