Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безсонна нiч: на м’ячі чи під м’ячем?

19 червня, 00:00
УЧАСТЬ НАШОГО КАПІТАНА В ЗУСТРІЧІ З АНГЛІЙЦЯМИ ПІД ВЕЛИКИМ ПИТАННЯМ — ЧЕРЕЗ ТРАВМУ КОЛІНА / ФОТО РЕЙТЕР

Сьогодні, 19 червня, збірна України зіграє на Євро-2012 у Донецьку свій малий фінал проти англійців, в якому українцям, щоб вийти у чвертьфінал, потрібна тільки перемога. Заради цього нашій команді замало стати горою — їй необхідно перетворитися в протоку Ла-Манш, щоб роз’єднати Англію та Францію, які вже бачать себе двома переможцями групи D. Французів, які гратимуть нині останній, третій, матч у цій же групі проти шведів у Києві, нам уже не зупинити. Їх минулої п’ятниці на «Донбас-Арені» не залякали ані грозою, ані зливою. Хоч скільки б громів і блискавиць обстрілювало 15 червня донецький стадіон, ніщо з неба не залетіло у ворота футбольних мушкетерів. Зате вони своїх два уколи-голи у ворота збірної України записали для історії, продовживши до 23 матчів безпрограшну серію виступів збірної Франції. Для тих, хто пам’ятає торішній червневий програш у Донецьку української команди від підопічних Лорана Блана з рахунком 1:4 у товариському матчі, теперішня поразка (0:2) команди Олега Блохіна не стала трагедією. У французів українська збірна ще не вигравала. Найбільшим досягненням українських футболістів із цим суперником були дві сухі нічиї (0:0) ще 1999 року.

Трохи приємніші наші спогади від матчів із англійцями, які показали свій непоступливий командний характер на Євро-2012, здолавши в п’ятницю Швецію, — 3:2. Три роки тому українці з великими потугами перемогли британців вдома (1:0) у матчі відбіркового турніру чемпіонату світу. Щоправда, англійцям ця поразка тоді не перешкоджала виходити у фінальну частину ЧС-2010 з першого місця в групі. А збірна України, що завдяки цьому виграшу посіла друге місце, згодом у стикових двох матчах програла грекам (0:0, 0:1). Найприкріше, що програла вдома — на «Донбас-Арені». Там, де ще ніколи ні в кого наша національна збірна не вигравала. Можливо, колись після своєї обіцяної майбутньої відставки нинішній президент Футбольної федерації України Григорій Суркіс розповість у мемуарах, чому для групи, в якій на Євро-2012 грала Україна, було вибрано нефартовий для неї Донецьк, а не Львів чи Харків, які вже закінчили Євро-2012 на груповому етапі турніру.

Якщо сьогодні українці переможуть англійців, за яких уже зможе, нарешті, грати дискваліфікований на попередні матчі Євро-2012 найрезультативніший британський нападник Уейн Руні, то всі ми визнаємо професійну далекоглядність Суркіса і К°, яка поки що невидима уболівальникам-любителям. Якщо ж збірна України нині ввечері зіграє внічию або програє, спортивний бік справи буде рішуче відсунуто вбік, і почнуться пошуки нефутбольних причин такого вибору. Особливо прискіпливі, мабуть, згадають про те, що в Донецьку був теоретично можливий півфінальний поєдинок між збірними України та Росії, який міг перетворитися в, пробачте, совковий тріумф для прихильників спільного євроазійського футбольного простору, — такий собі великомаршовий «День Росії» вже не у Варшаві, а в Донецьку. Чи дали б собі раду з ним українські міліціонери так, як це змогли польські поліцейські, — сумнівно. Однак усі ці геополітичні надії, задуті у футбольний м’яч, перекреслили греки, які минулої суботи, як герої-спартанці, декласували у Варшаві росіян (1:0) у групі А. Цю вольову перемогу греків над росіянами, яких навіть песимісти до цього матчу вже бачили в чвертьфіналі турніру, за спортивною ціною прирівнюють до сенсаційного виграшу грецькою збірною чемпіонату Європи 2004 року.

У таких випадках журналісти полюбляють іронізувати, що переможці забронювали переможеним квитки додому. Цього разу квитки кожен шукав самотужки. Російська делегація — керівник, тренер і футболісти — розлетілася зі столиці Польщі різними рейсами в різні боки. Першим російську команду покинув по-англійськи її наставник — голландець Дік Адвокат, який одразу ж після програного матчу нічним рейсом із Варшави вирушив до Амстердама. Хоча його контракт з росіянами триває ще до 1 липня, мудрий Адвокат обачно вирішив не повертатися в Москву по свою важко зароблену семимільйонну зарплату — розчаровані до сліз агресивні російські фани могли б тепер не зрозуміти такої нахабності тренера-варяга. Російський футбол за останні роки двічі наступив на голландські граблі: подібна історія була й із високооплачуваним Гусом Хіддінком, який тренував до цього збірну Росії. Вочевидь,у росіян досі не минув комплекс їхнього царя-імператора Петра I, якого двісті років тому дуже вразила професійність голландських майстрів. Але ж, будьмо справедливі, ті майстри не грали у футбол, бо цю гру вигадали значно пізніше — й не в Голландії, а в Англії.

Такі ще до вчора не дуже коректні порівняння на адресу «помаранчевих» зараз дозволяють собі багато коментаторів, оскільки збірна Нідерландів, як і збірна Росії, якій голландці поступилися вже аж у чвертьфіналі ЧЄ-2008, також провалила свій виступ на Євро-2012. Голландці в Україні програли всі три матчі, а остання поразка — від португальців (1:2) у Харкові — зробила недавніх фаворитів аутсайдерами. У збірної Нідерландів на цьому турнірі було багато «зірок», але вони не стали командою. А ось Кріштіану Роналду нарешті показав свій високий індивідуальний клас гри і взаємодії з партнерами, до чого звикли вболівальники мадридського «Реалу». Португалець був у цьому поєдинку найкращим: забив два голи у ворота голландців і мав кілька нагод зробити перший хет-трик турніру. Тепер це завдання відкладене до чвертьфінальної зустрічі Португалія — Чехія, що відбудеться 21 червня у Варшаві. Обидві команди гратимуть на цьому стадіоні вперше. Досі чехи грали тільки у Вроцлаві. Тут вони безславно почали турнір, програвши обнадіяній Росії (1:4), перемогли непоступливих греків (2:1) і тріумфували над засмученою Польщею (1:0). Підсумкове становище групи А: 1 — Чехія (6 очок). 2 — Греція (4). 3 — Росія (4). 4 — Польща (2). Господарям —організаторам турніру — не пощастило й на попередньому фінальному турнірі ЧЄ-2008: збірні Швейцарії та Австрії не вийшли зі своїх груп. Тренер польської «кадри» Францішек Смуда того ж дня офіційно нагадав усім про припинення своїх повноважень.

Греки вийшли до чвертьфіналу завдяки очній перемозі над росіянами. На них там у Гданську 22 червня чекає збірна Німеччини, яка, здолавши в неділю у Львові самовідданих данців (2:1), закінчила груповий турнір зі стовідсотковим результатом — 9 очок у трьох матчах. Такої жаги до виживання в «групі смерті» не виявив ніхто — німці педантично вишикували всі команди за ранжиром. Підсумок боротьби у групі В: 1 — Німеччина (9). 2 — Португалія (6). 3 — Данія (3). 4 —Нідерланди (0).

Учора пізно ввечері закінчилися матчі групи С: Іспанія — Хорватія в Гданську та Італія — Ірландія в Познані, які визначили ще двох чвертьфіналістів Євро-2012, яких автор цих рядків не міг знати. Після поєдинків другого туру, в яких іспанці перемоли ірландців (4:0), а італійці зіграли внічию з хорватами (1:1), тут склалася пікантна ситуація. Збірні Іспанії та Хорватії мали по 4 очки, Італії — 2, а Ірландії — 0. Тож у разі нічиєї з рахунком 2:2 або 3:3, 4:4 (далі фантазувати не дозволяє активна боротьба UEFA з договірними іграми) іспанці з хорватами загарантували б собі вихід до наступного етапу змагань, незалежно від того, скільки б італійці забили голів у ворота ірландців. Якщо ж у матчі Іспанія — Хорватія буде переможець, то переможеного зможуть на фініші обійти італійці. Звісно, якщо італієць Джованні Трапаттоні, найстарший за віком на турнірі тренер збірної Ірландії, не захоче грюкнути дверима і зіпсувати настрій своїм співвітчизникам. Згадується, як шалено радів 2008 року голландець Гус Хіддінк, коли керована ним збірна Росії перемогла збірну Нідерландів. Бізнес є бізнес. Цікаво, скільки грошей на матчі Іспанія — Хорватія зароблять законослухняні букмекери і тіньові тоталізатори?

Якщо збірна України зіграє сьогодні свій малий фінал проти збірної Англії на 3 — очки маю на увазі, то її суперником у чвертьфіналі стане хтось із трьох — Іспанія, Хорватія, Італія. Команда, що посяде перше місце в групі С. До речі, матч другої команди групи D і першої — з групи С теж за розкладом Євро-2012 відбудеться в Донецьку, 23 червня. Але тоді ми всі вже будемо називати стадіон «Донбас-Арена» найщасливішим футбольним полем усіх часів для України. А ось у те, що наша команда сьогодні в Донецьку переможе англійців, а шведи в Києві — французів або ж навіть зіграють з ними внічию, і збірна України посяде з шістьма очками перше місце, вірити можна тільки серцем — не розумом. Бо в голові українського вболівальника таке до 23-ї години 15 хвилин поки що не вкладається. Адже тоді — о мрії! — збірна України грала б у чвертьфіналі 24 червня з другою командою групи C у Києві. Та хоч як би склалася доля нашої збірної сьогодні увечері, на всіх тих, хто по-справжньому любить національну команду, чекає безсонна ніч. Невідомо лишень — на м’ячі чи під м’ячем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати