Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це великий фільм із трагічним сюжетом»

В Австралії відбулася прем’єра української кінодрами «Кіборги»
01 червня, 12:25
ГЛЯДАЧІ ВЛАШТУВАЛИ АКЦІЮ НА ПІДТРИМКУ ОЛЕГА СЕНЦОВА / ФОТО УКРІНФОРМ

Нещодавно в Канберрі в Австралії відбувся показ фільму українського режисера Ахтема Сеїтаблаєва «Кіборги». Цей фільм демонструвався в одному із найстаріших кінотеатрів австралійської столиці з участю австралійських урядовців, дипломатів та української громади. Причому ініціатором показу цієї найкасовішої в історії України кінострічки виступило Посольство України в Австралії.

«ЦЕ ВІЙНА ЗА ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ ВИБІР МІЖ РАДЯНСЬКИМ МИНУЛИМ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ МАЙБУТНІМ УКРАЇНИ»

Представляючи австралійську прем’єру української кінодрами «Кіборги», посол України в Австралії Микола КУЛІНІЧ виголосив коротку промову:

«Майже чотири роки тому Україна зіткнулася з немотивованою агресією з боку найближчого сусіда, постійного члена Ради Безпеки ООН, одного з ключових гарантів світової безпеки в межах Статуту ООН.

Незважаючи на те що з початку війни на сході України минуло майже чотири роки, світова спільнота не дуже поінформована про неї.

Хоча Австралія демонструє сильну підтримку територіальної цілісності України і запровадила санкції проти Росії, пересічні австралійці навряд чи знають, що агресія Росії проти України спричинила понад 10 тис. смертей у нашій країні, включаючи 242 дітей, тим часом як 27 тис. людей було поранено і понад 1,8 млн вимушено покинули свої домівки.

Мало хто знає, що понад 100 українців стали політичними в’язнями, наприклад відомий український кінорежисер Олег Сенцов, який після окупації українського Криму був кинутий до російської тюрми за свою діяльність.

Небагато хто знає, що українська команда ветеранів війни, яка, ми сподіваємось, приїде до Сіднея, щоб узяти участь у «Іграх нескорених», на жаль, складається з учасників не якогось минулого конфлікту, а нинішнього.

Війна триває і забирає нові жертви майже щодня.

Події цього фільму, який ми сьогодні показуємо, відбувалися в Донецькому міжнародному аеропорту, який був відкритий з великою помпою шість років тому для чемпіонату Європи з футболу-2012.

Двома роками пізніше він став епіцентром боїв.

Мужність і надлюдська боєздатність українських воїнів, які билися в Донецькому аеропорту й пережили потужні обстріли з боку артилерії підтримуваних Росією сепаратистів, принесли їм повагу як від свого народу, так і від ворогів, а також прізвисько «кіборги».

Але фільм, який ми сьогодні показуємо, присвячений не лише війні, а й світу, що народився у війні, українській громаді, яка народилася у війні. Головні герої представляють різні соціальні верстви, професії, регіони, мови та конфесії.

Це фільм про країну, яку вони захищають, в якій вони хочуть жити і за яку вони готові померти.

Це війна за цивілізаційний вибір між радянським минулим та європейським майбутнім України.

Сподіваюся, що цей фільм допоможе вам зрозуміти, що насправді відбувається в Україні».

КОМЕНТАРІ

«МЕНЕ ОСОБЛИВО ЗАЦІКАВИЛИ РІЗНІ ГЕРОЇ ФІЛЬМУ ТА ЇХНІ ФІЛОСОФСЬКІ ДИСКУСІЇ»

Річард ВЕЙД, міністерство закордонних справ Австралії:

— Прошу ще раз подякувати від мого імені Миколі та пані Кулініч за запрошення на перегляд «Кіборгів».

Мені дуже сподобався цей фільм. Він уловив трагедію цих подій, біль утрат та узи дружби, що склалися між солдатами.

Мене особливо зацікавили різні герої фільму та їхні філософські дискусії — як українсько-, так і російськомовні, що демонструють різні погляди на значення слова «Україна».

«ЦЕ БУЛО ЖИТТЄВО ВАЖЛИВО ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЗАНУРИТИ ГЛЯДАЧА В ТЕ ПЕКЛО, В ЯКОМУ ГЕРОЇ ФІЛЬМУ ЖИВУТЬ»

Джон БЕСЕМЕРЕС, Австралійський національний університет:

— Ще раз дякую за надану нам можливість відвідати цю подію. Мушу зізнатися, що це було життєво важливо для того, щоб занурити глядача в те пекло, в якому герої фільму живуть. За час перегляду ми розуміли зображені події дедалі краще.

Ще одна несподівана подія: слідча група під проводом голландців оголосила свої висновки про справу рейсу MH17 майже одночасно з показом фільму. Який вдалий вибір моменту!

«САМІ БОЙОВИКИ НАЗВАЛИ УКРАЇНСЬКИХ СОЛДАТІВ «КІБОРГАМИ» ЗА ЇХНЮ ГІДНУ ПОДИВУ СТІЙКІСТЬ»

Хелен БОДНАРУК, Українська громада:

— 242 дні. Стільки тривала оборона Донецького аеропорту. Самі бойовики назвали українських солдатів «кіборгами» за їхню гідну подиву стійкість. Фільм «Кіборги» заснований на цій героїчній битві. Я дуже вдячна посольству України за організацію цієї важливої події. Це великий фільм із трагічним сюжетом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати