Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Covid-19 і тромбоутворення

Медики вивчають нові побічні реакції організму на вірус
17 листопада, 10:28

У львівській Лікарні швидкої медичної допомоги упродовж кількох останніх місяців значно збільшилося число пацієнтів з тромбозами — венозними й артеріальними, судин тонкого кишківника. На думку завідувача 1-го хірургічного відділення лікарні, асистента кафедри загальної хірургії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Гната ГЕРИЧА, ця патологія крові, яка потребує негайного  хірургічного втручання, — віддалене ускладнення коронавірусної інфекції. І про це треба попереджати, бо, на жаль, через несвоєчасне звернення по обстеження і допомогу врятувати вдається не всіх.

«ГОВОРИТИ ПРО ЦЕ ЯК ПРО ДОКАЗОВУ МЕДИЦИНУ — ЗАРАНО»

—  Говорити про це як про доказову медицину — зарано, бо потрібен час, аби відстежити стан здоров’я достатнього числа пацієнтів у всьому світі, — відразу ж зазначає лікар. — Але мова йтиме про те, що вже є явним на нашому рівні, тобто рівні практичної хірургії і невідкладної, ургентної, хірургії — ми бачимо зростання числа пацієнтів, які перенесли ковід, і це — пацієнти старшого віку, плюс п’ятдесят, або й молодші, плюс сорок, якщо вони мають серцево-судинні або інші захворювання. Вони потрапляють до нас з різними типами тромбозів, різної локалізації, починаючи від тромбозів кінцівок, а також — тромбозів внутрішніх органів, що є життєво небезпечно.

— На чому б ви особливо зараз наголосили?

— На тому, що ці пацієнти перехворіли на ковід. І на момент потрапляння до нас мають негативний результат ПЛР-обстежень. А це означає, що інфекція була перенесена раніше.

— Чи можете бодай приблизно сказати, через скільки часу після того, як людина перехворіла, це ускладнення себе маніфестує?

— Завжди практикую користуватися перевіреними даними доказової медицини, але їх наразі нема. А зі свого практичного досвіду можу говорити про пацієнтів, котрі перехворіли на ковідну інфекцію понад місяць тому.

«ЗАГРОЗЛИВІ СИМПТОМИ ПРИТАМАННІ ДЛЯ ДУЖЕ ВЕЛИКОЇ КІЛЬКОСТІ ЗАХВОРЮВАНЬ»

— А як тромбоз себе маніфестує? Приміром, на нозі тромб можна побачити.  Але ж не на внутрішніх органах! А це та патологія, котра потребує негайного хірургічного втручання!

— Маєте рацію. Діагностика тромбозів на кінцівках є дещо легшою, бо є візуалізація. Тобто можна зауважити розвиток гангрени або судинної ішемії чи різкі набряки кінцівки, гіперемію (почервоніння) та інші симптоми, які насторожують і спонукають до обстеження чи негайного звернення до лікаря. Якщо ж мова йде про тромбози внутрішніх органів, а вони — дуже небезпечні, бо дають високу летальність, і це тромбози кишки — мезентеріальні тромбози...

— Та їх, напевно ж, і лікар не може побачити?

— Не може. Але є певні загрозливі симптоми, і проблема в тому, що ті симптоми притаманні для дуже великої кількості захворювань. Ідеться про сильний біль, який може бути гострим і може бути спастичним. Також часто захворювання може проявлятися проносами або закрепами. Відмінність тромбозу від інших захворювань полягає в тому, що є дуже мало часу для того, щоби правильно встановити діагноз і розпочати хірургічне лікування. Тому що при тромбозі порушується кровопостачання внутрішнього органу, а саме — кишки, і дуже швидко розвиваються некротичні явища, тобто змертвіння тканин, що призводить до гангрени, відповідно в подальшому — ризику зараження черевної порожнини. Також важливо донести до людей, що проблема в тому, що, коли вже розвинувся тромбоз, а особливо — кишки, і коли вже дійшло до того, що 4 — 5 годин тому виникає змертвіння кишки, хірург, на жаль, може виявитися безсилим. Бо коли ця судина тромбується, відмирає вся тонка кишка, без якої людина не може жити. А хірург єдине, що може зробити, видалити цей орган. А при видаленні цього органу потрібна трансплантація тонкого кишківника, яку виконують тільки в кількох країнах світу, і ця операція — дуже складна. І має деякі обмеження, зокрема — вікові, також — по супутніх захворюваннях. Крім того, доволі високий відсоток відторгнень після таких операцій трансплантованих органів. Тому я й говорю про вчасне розпізнавання симптомів тромбозу, вчасне звернення до лікаря і вчасну діагностику.  

— Вище ви згадували про пацієнтів із серцево-судинними патологіями. А їх, тих патологій,  дуже багато. Хто найперший у групі ризику стосовно тромбозів?

— Ті люди, що мають аритмії, тобто порушення серцевого ритму.

— А як щодо цукрового діабету?

— Серцево-судинні захворювання і цукровий діабет — це саме ті два чинники, які найбільш сприяють розвиткові тромбозу. Але тригером (провокативним чинником. — Т.К.) є не вони, а коронавірусна інфекція, яка вражає ендотелій — внутрішню оболонку судин  і призводить до розвитку тромбозів. Саме тому варто думати про правильне лікування коронавірусної інфекції і застосування антикоагулянтів — препаратів, які розріджують кров і запобігають розвиткові таких ускладнень.

ТРИ ВАЖЛИВІ ЧИННИКИ

— Отже, на підсумок, про що передусім треба пам’ятати?

— Про такі чинники. Якщо людина старшого віку (1), перехворіла на коронавірус (2), має вади серця чи цукровий діабет (3) і якщо у неї або під час хвороби, або після хвороби з’являються сильні болі в животі, розлади стільця (закрепи, проноси) або раптові болі в кінцівках зі зміною кольору шкіри і набряком (4), потрібно негайно звертатися по медичну допомогу — в ургентну лікарню.

— Чи можете сказати, скільки отаких хворих було у вас в лікарні за останній час?

— В цифрах точно не назву, але удвічі — точно! Зрештою, я вже говорив про те, що ця ситуація потребує дослідження за участю кількох чи декількох тисяч пацієнтів. І тільки тоді, коли ми отримаємо результати цих досліджень, буде зрозуміло, як диференціювати: де тригером став саме коронавірус, а де — оті супутні захворювання, про які я щойно згадував (серцево-судинні). Але те, що ми зараз констатуємо, що таких хворих стало значно більше порівняно з попередніми періодами, з попередніми роками, очевидно!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати