Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дорожня мапа для освітян за кордоном

МІОК створив портал, щоб об’єднати українські школи по всьому світу
26 лютого, 11:16

Австралія, Бразилія, Данія, Кувейт, ОАЕ, Південна Корея, Швейцарія — що об’єднує ці країни? В усіх них (і не тільки) є українські школи, навколо яких об’єднується наша громада. І відтепер інформацію про осередки українства не потрібно відшуковувати на різних сайтах. Адже Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» разом з партнерами запустив комунікаційну платформу — портал «Український освітній всесвіт». І база даних — лише один із її компонентів. Деталі стали відомі на презентації порталу, яка викликала резонанс у освітянських колах — на ній були присутні українці з 40 країн світу.

ПОТРЕБА В ОБ’ЄДНАННІ

Ідея такої комунікаційної платформи, як розповідає перший проректор «Львівської політехніки» Олег МАТВІЙКІВ, зародилася ще 2018 року. Саме тоді відбувся Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл, у якому взяли участь представники з 36 країн. Упродовж кількох днів вони ділилися найкращими освітніми практиками й зійшлися на тому, що всім бракує об’єднавчої платформи. «Опрацювавши в останні роки вісім збірок онлайн— та мультимедійних ресурсів із педагогічними вказівками для навчання української мови, я зрозуміла, що наші вчителі давно розчаровані часом та енергією, необхідними для пошуку, обміну та праці над навчальними ресурсами», — зауважила Уляна ПІДЗАМЕЦЬКА, наукова працівниця Університетів провінцій Альберта та Онтаріо, одна з фундаторок проєкту.

«Учасники форуму говорили, що неможливо створити єдину програму через різноманітність типів класів, що неможливо створити єдиного підручника, який підійшов би для всіх, — зазначає Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, директорка МІОКу. — І от платформа дає унікальну можливість знайти партнера свого класу чи своєї школи, відповідно до мови країни проживання, створити спільні авторські колективи для розробки програм і бути в курсі всіх освітянських подій з цілого українського світу».

БАЗА ДАНИХ, ФОРУМ ТА НОВИНИ

Портал створено на кошти, зібрані на краудфандинговій платформі, і містить кілька основних частин. По-перше, мапа. Наприклад, візьмемо португаломовні країни. Зараз на мапі є суботня школа ім. Лесі Українки (Бразилія). Натиснувши на неї на мапі, побачимо детальну інформацію, що школа розташована в місті Курітіба, дізнаємося її адресу, електронну пошту, сторінку в соцмережах, хто є керівником, контактною особою. Крім того, тут же містяться дані про навчальні дисципліни в школі та кількість учнів. У Португалії, як показує мапа, є три українські школи — культурно-освітній центр «Дивосвіт», культурно-освітній центр «Оберіг», Українська недільна школа міста Евура «Долонька». Щодо кожної з них вказано принципи освіти та сертифікати, які вони видають. Цікаво, наприклад, що в школах «Дивосвіт» та «Оберіг» навчання здійснюється згідно з програмою, затвердженою Міністерством освіти і науки України.

Поки що на мапі міститься інформація, взята з анкет 80 шкіл із 36 країн світу. Та цей список буде поповнюватися як організаторами (про українознавчі вищі студії, короткотермінові курси вивчення української мови, культурні центри з освітнім компонентом тощо), так і учасниками. Для цього потрібно лише зареєструватися на сайті й заповнити анкету про школу. За потреби МІОК готовий проводити вебінари, як реєструватися і користуватися базою даних, а ще — як долучитися до форуму.

Форум — це ще один важливий компонент порталу. Зараз на ньому містяться такі теми: предмети, які викладають у навчальних закладах, українська мова, покликання вчителювати (що спонукало саме до цієї справи), короткострокові курси для вивчення української мови, презентація України світу, навчальні матеріали. До того ж кожен з учасників може створити свою тему, яку хотів би обговорити.

А ще є розділ новини, де публікуються анонси подій, конкурсів та інші відомості, щоб бути в курсі всіх українських подій. Зокрема, зараз можна прочитати про те, що українська школа в ОАЕ «Софія» оголосила конкурс на найкраще відео «По світу широкому буду літати!», присвячений святкуванню 150-ліття від дня народження Лесі Українки.

ПЛАНИ МІНІСТЕРСТВА ЗАКОРДОННИХ СПРАВ

Одним із партнерів проєкту є Міністерство закордонних справ, представники якого під час презентації розповіли про плани на 2021 рік. «Майже шоста частина фінансування — понад 1,5 млн гривень — зосереджена на суботніх, недільних школах у державах перебування. На нашому сайті управління розміщена концепція державної програми. Попередня програма вичерпала свій період, і МЗС має намір знову сформувати програму 2021—2023, де левова частка буде присвячена заходам зі шкільництва, зокрема, на продовження форумів, які були започатковані у Львові МІОК... Якщо нам вдасться затвердити цю державну цільову програму, вона дасть можливість провести й профінансувати заходи як на території держав перебування, так і на території України», — розповідає Лариса ДІР, начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарної співпраці Міністерства закордонних справ України. Також Лариса Дір анонсувала ще один проєкт — створення і фінансування платформи, на якій учителі, керівники суботніх та недільних шкіл зможуть обмінюватися досвідом.

«Український освітній всесвіт» втілює концепцію глобальної освіти, надає простір для розвитку українців ХХІ ст., слугуючи унікальною мережею транснаціональних знань та створюючи динамічний обіг освітніх компетентностей. Забезпечує дорожню мапу для залучення української освітньої діаспори до розвитку енергійної України», — підсумовує Уляна Підзамецька.

Водночас створення такого порталу — лише перший крок. Слушним є те мотто, яке запропонувала Ірина Ключковська для цього проєкту, навівши слова Генрі Форда: «Об’єднатися разом — це початок, залишатися разом — це процес, працювати разом — це успіх».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати