Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фармацевтична «завіса» впала

Верховна Рада під тиском громадськості ускладнила життя корупціонерам
01 червня, 19:15
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Цього тижня Верховна Рада ухвалила законопроект №4484, спрямований на спрощення реєстрації ліків в Україні. Тепер справа за Президентом країни, який має підписати закон. У благодійному фонді «Пацієнти України» наголошують, що завдяки такому кроку ліки з США, Канади, Австралії, Швейцарії, Японії та країн ЄС з централізованою процедурою реєстрації медпрепаратів в Україні реєструватимуть усього за 17 днів.

Законопроект наприкінці квітня ініціював прем’єр-міністр Володимир Гройсман. У документ заклали основні принципи дерегуляції фармацевтичного ринку, що викликало спротив тих, хто роками наживався на корупційних схемах, пов’язаних з ліками (більше про це — у матеріалі «Місія — зламати «фармацевтичну стіну» у №88 «Дня» за 24 травня цього року). По суті, фармацевтичне лобі підмінило текст документа, через що реформа нівелювалась.

У ситуацію втрутились громадські активісти, які влаштували акцію протесту, і врешті з’явилась версія законопроекту від 26 травня 2016 року, де знов виключили можливості для корупції. За цей варіант закону і проголосував український парламент. Як зазначає Лана Сінічкіна, партнер адвокатського об’єднання «Арцінгер», зараз важливо, щоб усі підзаконні акти якомога швидше привели у відповідність із законом, і він запрацював у найкоротші терміни. Адже доступні якісні ліки — це здоров’я і життя тисяч пацієнтів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати