Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гордість за нашу історію»

Наталя Горбачова — про Гільдію гідів, безкоштовні екскурсії для киян та секрети подолання комплексу меншовартості
13 червня, 15:30

Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів, створена цього року, є громадською організацією, яка об’єднує на добровільних та волонтерських засадах представників туристичного бізнесу — екскурсоводів та гідів-перекладачів міста Києва. Сьогодні ми маємо бесіду із заступницею голови правління Гільдії гідів — Наталею ГОРБАЧОВОЮ.

«ГІЛЬДІЯ МОЖЕ СТАТИ СВОЄРІДНОЮ ПРОФСПІЛКОЮ»

— Пані Наталю, розкажіть про новостворену Гільдію професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів. Чим вона відрізняється від подібних організацій?

— Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів є громадською організацією, яка була створена 10 квітня 2019 року як платформа для об’єднання екскурсоводів та гідів-перекладачів. Основним своїм завданням ми бачимо розкриття туристичного потенціалу не тільки Києва, а й України в цілому. Ми поставили собі за мету створити майданчик, на якому були б представлені гіди з Києва, області, з різних регіонів України. Ми намагаємось об’єднати гідів як спільноту і дати туристам можливість безпосередньо обирати собі гіда як за темою екскурсії, так і за мовою її проведення.

Зауважу, що це некомерційний проект, ми даємо можливість контактувати туристу і гіду напряму. Цим ми відрізняємося від інших об’єднань, які формуються або за територіальною ознакою, або за профільною, або за мовною.

Гільдія створена для сприяння розвитку та популяризації України та її столиці як туристичних об’єктів на внутрішньому та світовому рівнях. Крім того, Гільдія може стати своєрідною профспілкою, якої на сьогодні, на жаль, у нас немає. Чому б ні? Адже часто виникають складні, суперечливі запитання, з якими гіди або не справляються самостійно, або не знають, де шукати підтримки. Ми як громадська організація зацікавлені в сприянні їхній професійній діяльності, в захисті економічних, юридичних і професійних прав та інтересів, впровадженні сучасних досягнень у наданні туристичних послуг за європейськими стандартами, розвитку та зміцненні ділової співпраці членів організації з представниками туристичного ринку України.

«Я ВЖЕ КІЛЬКА РОКІВ ВОЖУ МАРШРУТ «КОСТЕЛИ ТА ЗАМКИ ЖИТОМИРЩИНИ», АЛЕ ПЕРЕД ТИМ ЇЗДИЛА В ЕКСПЕДИЦІЇ, ПРАЦЮВАЛА В АРХІВАХ, СПІЛКУВАЛАСЯ З МІСЦЕВИМИ МЕШКАНЦЯМИ», — РОЗПОВІДАЄ ПАНІ НАТАЛЯ

«НАШІ ГІДИ СПРАВДІ ЗРОБИЛИ СВЯТО»

— Цього року Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів запропонувала безплатні екскурсії з нагоди Дня Києва. Які у вас залишилися враження від туристів?

— Наші гіди зробили на День Києва містянам подарунок і провели вісім безкоштовних тематичних екскурсій чотирма мовами: українською, англійською, німецькою та російською. Ці екскурсії зібрали майже півтисячі гостей, які прийшли послухати кращих київських гідів: Валерія Лисенка, Наталю Пирогову, Олену Безрук, Аллу Бондаренко, Павла Мядзеля, Ірену Хмельовську, Генриетту Лебедєву, Тетяну Ніколайчук. Серед гостей були і кияни, і переселенці, які використовують пішохідні екскурсії для того, щоб краще пізнати і зрозуміти незнайоме їм місто. Були і студенти, які бажають підтягнути знання іноземних мов. Були активні пенсіонери, які скористалися можливістю безкоштовно відвідати екскурсію і трохи заощадити. Відзначилися і гості міста, які приїхали до Києва і потрапили на святкування Дня міста. Вони були здивовані, що в Києві хтось проводить безоплатні заходи такого типу. Я знаю колег із великих екскурсійних бюро, які теж проводять час від часу безкоштовні заходи і роблять це добре. Але так масово з нагоди Дня міста в цьому році відзначилася тільки Гільдія гідів. Нашу ідею підтримало Управління туризму та промоції КМДА і допомогло нам із поширенням інформації. Наші гіди справді зробили свято. Вони змогли і зацікавити гостей, і заінтригувати, і зробити їх безпосередніми учасниками дійства. Це був справжній діалог. Організація подібних заходів — це цікавий досвід взаємодії з величезною кількістю людей. Подібні заходи ми плануємо проводити кілька разів на рік.

ІСТОРИЧНА ПЕРЕЯСЛАВЩИНА

 

«ТУРИЗМ В УКРАЇНІ МАЄ ДУЖЕ ВЕЛИКИЙ ПОТЕНЦІАЛ»

— Які місця киянам найцікавіші?

— Кияни багато подорожують. І обирають різні напрямки. Можу окремо виділити кілька з них, що набувають популярності. Перше — це Переяславщина. Вона дивує туристів і унікальною ротондальною церквою, яку дехто з них порівнює з римським Пантеоном, але в мініатюрі; дивує давньоруським городищем «Сковорода», що має круглу форму. Це здоровезне городище-форт XI ст., яке надзвичайно добре збереглося. І коли ти кажеш вік того городища, то людина інколи замовкає на кілька хвилин, бо починає замислюватися про нашу стародавню історію. А спитайте киян, хто не знає про Змієві вали, — знають усі й навіть переказують про них легенди. Але хто їх бачив? Ми ж показуємо ці дивовижні місця! А коли, наприклад, привозиш туристів на заході сонця у Циблі, де з високого берега видно Дніпро і Трахтемирівські гори — це такі неймовірні відчуття, які хочеться переживати знову і знову. Я впевнена, що Переяславщина має дуже великий потенціал.

Другий напрям — Житомирщина. Існує стереотип, що Житомир може запропонувати лише Музей космонавтики. Цей музей чудовий, він постійно оновлюється, намагається бути сучасним і цікавим. Але не всі знають, що, окрім нього, є і чудовий «Ремісничий двір» — музей інструментів та ремесел. Це дійсно така собі машина часу, місце, де можна спробувати будь-яке ремесло власноруч. Також маловідомим, але дуже цікавим є Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Й.Д. Буханчука — про нього мало хто чув, проте він — найбільший в Україні художній музей, що розташований у селі!

Я вже декілька років вожу маршрут «Костели та замки Житомирщини», але перед тим я в експедиціях об’їздила всю Житомирщину вздовж і впоперек, працювала в архівах, спілкувалася з місцевими жителями, збирала по крихтах матеріал... З цієї купи інформації потім народжуються маршрути, які справді є авторськими. Саме через них ми намагаємося відкрити незвідану Україну!

ПОЇЗДКА ДО ЧИГИРИНА, СУБОТОВА ТА  ХОЛОДНОГО ЯРУ — ТАКА, ПІСЛЯ ЯКОЇ У БАГАТЬОХ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДУМКА ПРО СЕБЕ, УКРАЇНЦІВ ТА МІСЦЕ УКРАЇНИ У СВІТІ

 

І, звичайно, Київщина. Цей напрям набуває популярності серед туристів: всім цікаво побачити церкву з мозаїками Реріха або будинок баронеси фон Мекк, де мешкав П.Чайковський, або острів Сакури — найновіший парк області, або старі водяні млини, схожі на фортеці...

Нам є чим пишатися і що показувати!

«ІСТОРІЇ ПРО ГАЙДАМАКІВ ЗМІНЮЮТЬ ЛЮДЕЙ»

— Як ви думаєте, чи люди позбавляються комплексу меншовартості після подібних екскурсій?

— Так. Знаєте, ми дуже часто отримуємо відгуки, де люди пишуть, що після якогось туру їх бере гордість за нашу історію. Такий тур у мене є, наприклад, на Черкащину. Це тур, після якого в багатьох змінюється думка про себе, українців та місце України у світі. Це поїздка до Чигирина, Суботова та Холодного Яру. Історії про славетних гайдамаків здатні змінювати людей. Іноді бачиш, як у людини навіть плечі розправляються, бо дійсно гордість бере за ті події та ті персоналії, з якими ці місця пов’язані. І ти розумієш, що коли ця людина повернеться з подорожі, вона не просто напише пост у «Фейсбуці» або викладе фотографії історичних пам’яток. Люди починають читати, звертатися до першоджерел, бо ці історії насправді їх захопили. Що обізнанішими будуть наші туристи, то важчою буде наша справа, але ж це єдиний шлях повернути нам свою історію. Що більше буде цікавих туристичних маршрутів, то більше буде змінюватися ставлення людей до нашої країни. Бо в таких поїздках ми даємо можливість відчути історію, доторкнутися до неї, потримати її в руках.

Можливо, свого часу це дасть якісь плоди і ставлення українців до своєї батьківщини буде зовсім іншим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати