Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Hi-tech news

22 березня, 00:00

Заряджаємо мобільний телефон... енергією вітру

Вихованець Дубенськой міської станції юних техніків Микола Лукін спроектував переносну вітрову електростанцію на основі стрічки Мебіуса, повідомляє газета «Факты». Конструкція заввишки 70 сантиметрів здатна виробляти напругу 12 вольт. Двометровий аналог збільшує напругу до 40 вольт. Завдяки такому винаходу мобільний телефон і ноутбук можна буде заряджати навіть у полі. «Цей пристрій працює при поривах вітру не менше шести метрів за секунду, — пояснює 16-річний Микола. — Вітер змушує стрічку Мебіуса крутити центральний стрижень у зачепленні з маховиком, а маховик обертає генератор, який, у свою чергу, видає електроенергію. Від генератора можна заряджати мобільні телефони, ноутбуки. Або, скажімо, освітлювати намет».

Як відзначає директор міської станції юних техніків Андрій Рамський, вихованець кружка юних винахідників і раціоналізаторів Микола Лукін — у числі найобдарованіших. На школяра вже звернули увагу викладачі Київського політехнічного університету.

«Нині величезна увага приділяється альтернативним джерелам енергії, — каже Андрій Георгійович. — Нещодавно наші вихованці винайшли малогабаритну гідроелектростанцію для малих річок. А Микола Лукін перевершив усіх — він створив переносну міні-електростанцію, яку ми незабаром збираємося запатентувати. Нашими новинками зацікавилися японці. Дуже шкода, що співвітчизники не вбачають у наших винаходах нічого корисного для себе».

В Україні iPad 2 коштує значно дешевше, ніж у Росії

В українських інтернет-магазинах з’явився новий гаджет від Apple — планшет iPad 2. Вартість новинки в місцевих інтернет-точках, за повідомленням одного з сервісів, вдвічі й навіть утричі перевищує його ціну в Apple Store в США.

Зокрема, найдешевша модель iPad 2 з Wi-Fi і 16 Гб вбудованої пам’яті коштує близько 1000 дол., в той же час на сайті Apple його ціна — 499 дол. Топова модель планшета з Wi-Fi, 3G і 64 Гб пам’яті коштуватиме втричі дорожче — 2500 дол.  в Україні проти 829 дол.  в США.

Дорого, звичайно, але дешевше, ніж у Росії. Згідно з останніми даними, кількість iPad 2 в російській роздрібній торгівлі обмежена й нараховує декілька десятків примірників. Мабуть, саме тому вартість завищено в чотири рази відносно американської ціни, повідомляє Укрбізнес. 

Wi-Fi стане удвічі швидшим

Досі найшвидшим стандартом для локальних безпровідних мереж вважався n-стандарт. Та це може дуже скоро змінитися. Повернути ситуацію може затверджений ще 2009 року стандарт «ас». Для порівняння: сучасний стандарт Wi-Fi 802.11n передає дані зі швидкістю до 600 Мбіт (75 Мбайт) на секунду, тоді як новий «ac»-стандарт робить це майже удвічі швидше — 1000 Мбіт (125 Мбайт) на секунду. Перші пристрої з Wi-Fi 802.11 ac слід чекати 2012 року. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати