Це ж велика дурість — хотіти говорити, а не хотіти бути зрозумілим.
Феофан (Єлеазар) Прокопович, український богослов, письменник, поет, математик, філософ

Хочеш бути здоровим? Крокуй

26 січня, 2006 - 00:00
РАДИКАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ОЗДОРОВЧИХ ПРОЦЕДУР / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Для підтримки здоров'я та профілактики хвороб, що виникають з віком, сучасна людина має щодня долати дистанцію у 10 тис. кроків і додатково до цього кожного тижня приблизно годину приділяти швидкій ході. Такі поради опубліковано в поширеній у Токіо доповіді міністерства охорони здоров'я й праці Японії. На її основі спеціальний комітет цього відомства протягом року має підготувати офіційні рекомендації для населення країни, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Експерти міністерства дійшли висновку, що для профілактики так званих «вікових хвороб» сучасна людина має кожного тижня за рахунок звичайного руху спалювати близько 1450 кілокалорій енергії. Для цього потрібно кожного дня проходити 10 тис. кроків або здійснювати годинну прогулянку. Можна також по годині приділяти, наприклад, роботі в саду, миттю автомашини чи прибиранню квартири.

Крім цього людина має також спалювати на тиждень не менше 250 кілокалорій за рахунок фізкультури. Це відповідає годині швидкої ходи чи їзді на велосипеді, 35 хвилинам бігу підтюпцем чи тенісу, 40 хвилинам плавання чи аеробіки. Як вважають експерти японського міністерства охорони здоров'я, чоловіки при цьому мають обов'язково займатися зміцненням своїх м'язів, оскільки їхня в'ялість також є причиною численних хвороб насамперед у «сильної статі».

ДО РЕЧІ

У боротьбі за власне здоров'я істотною підмогою може стати не тільки правильний крок, але і, як відомо, правильне харчування. Більш того, згідно з дослідженнями Британського Фонду психічного здоров'я, нездорове харчування призводить до серйозних психічних захворювань. Зміни, що відбулися в раціоні людей за останні 50 років, стали однією з причин збільшення числа хворих на психічні захворювання у Великій Британії. Проведене наукове дослідження встановило зв'язок між розладом уваги, депресією, хворобою Альцгеймера та шизофренією, з одного боку, і фаст-фудом і відсутністю у раціоні жителів великих міст багатьох необхідних жирів, вітамінів та мінеральних речовин — з іншого, повідомляє for-ua.com з посиланням на The Guardian. Другий звіт, що має назву «Зміна раціону змінює психіку» був опублікований організацією Sustain. «Харчування може мати прямий і тривалий вплив на психічне здоров'я та поведінку людини внаслідок впливу на структуру й функції мозку», — говориться у звіті організації Sustain. Керівник організації Тім Ленг говорить: «Ті люди, які розробляють політику в сфері харчування, повністю ігнорують проблеми психічного здоров'я. Якщо ми не звернемо увагу на ці проблеми і не змінимо відповідним чином своє сільське господарство та рибну галузь, то ми втратимо шанс запобігти багатьом захворюванням, пов'язаним з поганим раціоном». Автори обох звітів писали їх у співпраці. В обох роботах наголошується на тому факті, що з'являється дедалі більше доказів взаємозв'язку між поганим раціоном і проблемами в поведінці та психічному стані людини. Наприклад, встановлено, що у жителів тих країн, де риба становить меншу частку раціону, частіше спостерігається депресія. Вважається, що на розвиток депресії суттєво впливає нестача фолієвої кислоти, жирних кислот Омега-3, селену та амінокислоти триптофан. Також вважається, що нестача жирів і вітамінів-антиоксидантів відіграє роль у розвитку такого захворювання, як шизофренія. У Великій Британії у лікуванні психічних захворювань почали застосовувати метод, який полягає в покращенні раціону хворих. Поки що це єдина програма такого роду в країні, і її застосовують у клініці міста Ротерхем графства Південний Йоркшир. Дієтолог клініки Кароліна Стоукс говорить про те, що пацієнти психіатричного відділення зазвичай дотримуються дуже поганого раціону: «Вони їдять багато продуктів швидкого приготування, легких закусок, готових блюд, куплених у магазинах, шоколаду та чіпсів. Такі пацієнти часто випивають літр або два літри кока-коли на день. Вони вживають у їжу багато цукру, але більшість із них їсть дуже мало фруктів». Лікарі клініки рекомендують пацієнтам вживати в їжу якомога менше фаст-фуду, а натомість їсти більше жирної риби, листових овочів, які містять багато фолієвої кислоти, бразильських горіхів, багатих на селен, і продуктів, що містять амінокислоту триптофан. Деякі пацієнти, які не люблять вживати ліки, з радістю практикують на собі «дієтотерапію». Більшість із них повідомляють про покращення свого стану і приплив сил та енергії. Для мозку корисні: овочі, особливо листові, насіння й горіхи, фрукти, неподрібнене зерно, проростки пшениці, яйця, риба, особливо жирна. Шкідливо — пережарені продукти, продукти, що піддавалися технологічній обробці, пестициди, алкоголь, цукор, чай та кава, деякі добавки.

Газета: 

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ