Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

I кар’єра, і материнство

Депутати ініціюють створення на підприємствах та в установах кімнат для годування немолят
23 вересня, 10:20

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №2523а «Про внесення змін до статті 178 Кодексу законів про працю України», мета якого — скоротити робочий час для вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до трьох років, із 40 годин на тиждень до 36 годин і створити умови (кімнати) на підприємствах для грудного вигодовування дітей. Законопроект зараз перебуває на стадії реєстрації у Верховній Раді України.

Ініціатори змін вважають, що це дасть можливість жінкам, які вирішили працювати, збільшити термін грудного вигодовування. З одного боку, це сприятиме становленню кращого імунітету дітей, з другого — дасть можливість жінці поєднувати свої материнські обов’язки з професійними. За словами старшого наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Ганни Герасименко, в Україні досі дуже виразно проявляється стереотип «належної» поведінки жінки: у нас серед європейських країн — найбільша частка тих, хто не схвалює вихід жінки, в якої є діти до трьох років, на повний робочий день. При цьому часто наші жінки називають материнство тим фактором, який зменшує їхню цінність як працівників: так вважають 54% жінок в містах і 64% у селех. Абсолютно іншої точки зору дотримуються в Данії, Норвегії, Фінляндії й інших розвинутих країнах, де, до речі, кімнати для вигодовування дітей — норма для підприємств, як і гнучкий робочий день для батьків, як і державна політика збереження здоров’я населення.

Вітчизняні експерти наголошують, що чинне законодавство України про працю розроблене ще 1971 року і сьогодні не відповідає потребам і запитам суспільства: є стійка тенденція, коли більшість матерів повертається до роботи раніше, ніж дітям виповниться три роки. Причини — кар’єрні ризики та нестача коштів. При цьому значна частина жінок виходить на роботу через 1-3 місяці після народження дитини.  На момент виходу з декретної відпустки виникає дилема: продовжувати грудне годування дитини чи ні, якщо так — то яким чином? Більшість приймає рішення припинити грудне вигодовування і перейти до штучного. Аби підтримати жінок у їхньому бажанні продовжити грудне вигодовування і, відповідно, сприяти нормальному становленню дитячого імунітету, група депутатів й ініціювала цей законопроект.

Ірина СИСОЄНКО, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я:

— Сьогодні більшість жінок України віддає перевагу роботі замість перебування у декретній відпустці. Але відмова від грудного вигодовування становить загрозу імунітету дитини. Для малюків грудне годування — це їхній захист на все життя, а для мам — профілактика раку молочної залози, і це підтверджують лікарі. Виходом із ситуації я бачу створення на підприємствах, в установах, організаціях кімнат для грудного вигодовування дітей, більше того — створення умов для збору та збереження грудного молока протягом робочого часу. Для держави та роботодавців створення кімнат для вигодовування має економічний зиск, бо означає зменшення порогу захворюваності та зменшення видатків на профілактику захворюваності на рак молочної залози. Ми вважаємо, що кожне підприємство, яке використовує найману працю жінок, має створити кімнату для годування. Сьогодні потрібен діалог між владою, роботодавцями та громадськими організаціями, які виступають за грудне вигодовування.  Дуже тішуся з того, що на мою ініціативу про створення в установах, на підприємствах і в організаціях, не залежно від форми власності, кімнат для грудного вигодовування відгукнулися як представники влади, так і представники громадських організацій. Від Федерації роботодавців ми вже отримали пропозицію визначити  у КЗоТі термін «грудні діти». Також вони виступили з ініціативою надавати роботодавцеві в Податковому кодексі економічних стимулів для організації таких кімнат. Йдеться про незарахування витрат на організацію кімнат до складу витрат цього підприємства, таким чином зменшивши розмір сплати податку на прибуток. Важлива також спiвпраця з Федерацією роботодавців щодо податкових пільг зі стимулювання роботодавців для створення кімнат для годування. Пропозиції взяли в роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати