Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кажуть, що дорослі ними не цікавляться»

Минулий рік побив рекорди звернень на Національну дитячу гарячу лінію
22 березня, 11:22

Фахівці громадської організації «Ла Страда», які координують роботу Національної дитячої гарячої лінії, зізнаються, що самі не очікували такої кількості звернень дітей і дорослих: понад 46 тисяч дзвінків у 2016 році проти 18 тисяч у 2013-му. Як зазначають експерти, завжди були три топ-теми звернень: психологічне здоров’я, інформація про права дитини та статеве виховання. В останній рік почастішали запитання щодо кіберзлочинності та «груп смерті» в інтернеті, примушування до шлюбу неповнолітніх, питання про окультизм. Збільшилася частка дзвінків від дорослих: у 2016 році вони склали 15% від усіх, тоді як на початку роботи Національної гарячої лінії — лише 2%.

«Географія охоплює всі регіони України, хоча в останні роки зменшилася кількість дзвінків з Криму. Проте зросла з Донбасу. Найбільше запитів стосується психологічного насилля та жорстокого поводження з дітьми. Часто наші абоненти говорять про поєднання кількох видів насильства. Із дзвінків ми дізнаємося, що значно зросли такі випадки на непідконтрольних територіях. Також — у сім’ях демобілізованих військових. Побільшало й звернень від матерів, які стали жертвами насилля з боку синів, — розповідає координатор громадської організації «Ла Страда-Україна» Альона КРИВУЛЯК. — Ми бачимо, що почастішали запити від дітей щодо примусової домашньої праці та викрадення дітей одним із подружжя, особливо якщо хтось є іноземцем.

З Києва та області почастішали дзвінки від дітей щодо використання їх дорослими для жебракування. На жаль, дуже побільшало запитів щодо цькування дітей у школах, тобто буллінгу. Діти скаржаться, що така неприпустима поведінка характерна й для вчителів — почастішали відповідні звернення. Зросла кількість дзвінків від хлопців, які цікавляться питаннями про ВІЛ. Це вказує на те, що заклади освіти та сім’ї приділяють увагу цьому питанню недостатньо. Також маємо багато дзвінків, особливо взимку, від матерів, які скаржаться на заклади освіти. Або що, наприклад, новонароджена дитина хворіє, а «швидка» відмовляється їхати, бо немає можливості — особливо часто таке трапляється в селі».

За словами фахівців Національної дитячої гарячої лінії, у 2016 році значно зросла кількість дзвінків щодо шлюбу неповнолітніх, особливо у Харківській, Київській та Івано-Франківській областях. Йдеться про випадки, коли примушують робити це через вагітність. Щодо «груп смерті», то дуже рідко телефонують самі жертви, здебільшого — батьки або близькі, які підозрюють певну дитину. У цьому контексті тривожним показником є зростання запитів на гарячу лінію щодо дитячого суїциду. Вік таких додзвонювачів — 10—12 років, тоді як кілька років тому цими питаннями цікавилися 15—17-річні абоненти.

Як зауважують експерти, діти кажуть, що дорослі не цікавляться їхнім життям. Це має стати попередженням для батьків, адже і так у 2016 році збільшилася кількість запитів щодо психологічної травматизації дітей внаслідок війни та нагнітання в інформаційному полі. Фахівці очікують, що 2017 року кількість таких дзвінків — щодо психотравми — зростатиме.

Варта уваги спеціалістів і батьків проблема залежностей, про які говорять дівчата, що телефонують на гарячу лінію. Наприклад, багато 12—13-річних дівчаток кажуть, що хочуть кинути палити, а курять... з 9—10 років. Батьки, які телефонують, скаржаться, що діти вживають легкі наркотики, страждають від комп’ютерної залежності. Великою проблемою стало зловживання енергетичними напоями. Також з’явилися нові запити — щодо магії та діяльності сект.

«Цей зріз дозволяє нам зрозуміти проблеми дитячого середовища і відповідати на виклики. Це важливо для дітей та їхніх батьків, тому що вони можуть отримати різноманітну підтримку — від психологічної та інформаційної до втручання в ситуацію через запити до соціальної служби. Виходячи з різних викликів, надзвичайно важливою є координація зусиль з поліцією та соціальними службами. Наприклад, спільно з Міносвіти та поліцією ми підготували методичні рекомендації для вчителів, психологів і батьків щодо попередження потрапляння підлітків до «смертельних квестів»: ми даємо поради, як говорити про це з дітьми, що робити, коли є підозра, що хтось вже потрапив до такої групи», — коментує президент «Ла Страда-Україна» Катерина ЛЕВЧЕНКО.

У 2017-му експерти очікують зростання кількості звернень: тільки за два місяці цього року надійшло понад п’ять тисяч дзвінків, більшість із яких стосувалася психологічного насилля, жорстокого поводження з дітьми та смертельних квестів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати