Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комітет ООН рекомендує...

Кожній дитині — родинне виховання
01 березня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Газета «День» минулого тижня писала, що Україна знову відзвітувала Комітету ООН з прав дитини про становище дітей у нас, про дотримання їхніх прав. І ось кілька днів тому в Україну вже надійшли рекомендації ООН державі стосовно захисту дітей.

«Вітаючи прогрес, досягнутий у реалізації Конвенції ООН про права дитини в України, Комітет визначив питання, які ще необхідно вирішувати для подальшого покращення становища дітей в Україні», — ідеться у висновку Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), які надійшли в «День». Як зауважують фахівці Дитячого фонду, комітет схвально оцінив рекомендації, викладені у прикінцевих спостереженнях, які містять чіткий заклик до уряду України приділити серйозну увагу процесу реформування соціальної сфери, особливо щодо питань захисту прав дітей.

Найбільше занепокоєння викликає те, що нинішня адміністративна реформа може негативно вплинути на безперервність державної політики щодо дітей, підірвати ефективну координацію та реалізацію політики в інтересах дітей і призвести до погіршення підтримки, захисту й розвитку превентивних послуг для дітей груп ризику. Газета «День» писала про те, що останнім часом в Україні різко скорочують кількість кадрів, які займаються соціальною сферою, а колишнє Мінсім’ямолоді стало департаментом Міносвіти. Тож Комітет ООН наполегливо рекомендує Україні «провести повний функціональний огляд центральних та місцевих державних установ, що є відповідальними за реалізацію прав дітей, з метою забезпечення чіткого визначення обов’язків у межах нової структури влади».

Комітет зазначив, що за підтримкою реалізації зазначених вище рекомендацій Україна може звернутися до Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Фахівці ООН також висловлюють стурбованість із приводу повільного прогресу в реалізації реформи системи опіки та піклування. «Занадто багато дітей, як і раніше, розміщені в інтернатних закладах, а проблемні родини не отримують соціальних послуг, які могли б знизити ризик інституціоналізації дітей, особливо дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, ВІЛ-позитивних дітей та дітей у конфлікті з законом», — ідеться в зауваженнях. Хоч, які відомо, Україна за останні кілька років досягла збільшення родинного виховання і зниження відмов від дітей, система державної опіки все одно дуже нестабільна і недосконала, аби якомога більше дітей виховувалися в сім’ях.

Комітет також розглянув питання щодо стигматизації (упередженого ставлення) та дискримінації соціально вразливих дітей, особливо дітей-інвалідів, дітей з ВІЛ, дітей з етнічних меншин і дітей без громадянства. Крім того, Комітет висловив глибоку стурбованість через проблему великої кількості дітей на вулицях, хоч нині в Україні вже кажуть, що дітей на вулицях майже немає. На думку закордонних фахівців, порушення прав дітей є серйозними також у сфері вживання наркотиків, передачі ВІЛ-інфекції, сексуальної експлуатації, примусової праці й насильства з боку міліції. Також Комітет також висловив стурбованість із приводу значного числа заяв про жорстоке фізичне поводження із затриманими, в тому числі, особливо, під час першого допиту в районних відділеннях міліції.

Рекомендації Комітету з прав дитини ООН такі: виділити належний обсяг коштів на щорічну державну програму з реалізації Національного плану дій до 2016 року і забезпечити фінансування окремою статтею в державному бюджеті на кожен рік. До речі, як зазначають фахівці ЮНІСЕФ, «програму з реалізації Національного плану дій в інтересах дітей на 2011 рік ще й досі не було затверджено урядом». Також Комітет рекомендував Україні включити до національного законодавства принцип недискримінації дітей і заборону дискримінації стосовно дитини незалежно від її родинного статусу, раси, релігії, національного, етнічного та соціального походження або інвалідності. Серед інших рекомендацій нам також рекомендували розглянути питання про прийняття закону про створення посади Омбудсмана з прав дітей в Україні.

ЮНІСЕФ підтримує рекомендації Комітету і готовий надалі надавати підтримку уряду України щодо реалізації його рекомендацій. «Дитячий фонд ООН уже активно задіяний і надає підтримку уряду для вирішення більшості цих важливих питань. Ми хотіли б побачити, що у відповідь на рекомендації Комітету ООН уряд бере на себе подальші зобов’язання щодо реформування системи захисту дітей в Україні», — зазначила Юкіе Мокуо, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Наступний звіт про реалізацію Конвенції ООН про права дитини Україна має представити у вересні 2018 року. Яким він буде, якщо в Україні різко скорочуються структури, що опікуються державною політикою захисту дітей, а «дитячі» програми не фінансуються?

ДО РЕЧI

Учора Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Європейської конвенції про усиновлення дітей». За цим документом його положення застосовуються до усиновлення дитини, яка на момент звернення усиновителя щодо її усиновлення ще не досягла 18 років, не перебуває й не перебувала в шлюбі, не перебуває й не перебувала в зареєстрованому партнерстві та не досягла повноліття. У Конвенції передбачено можливість усиновлювати одній особі. Водночас статтею 212 Сімейного кодексу України (СкУ) забороняється усиновлення українських дітей іноземцями, які не перебувають у шлюбі. Статтею 18 конвенції встановлено можливість держави-учасниці приймати положення, які є більш сприятливими для усиновленої дитини. Тобто в разі, якщо українське законодавство міститиме норми, які відрізняються від положень конвенції, але є кращими для усиновленої дитини, то не буде йтися про порушення чи неузгодженість із нормами зазначеного міжнародного документа. Визначено також, що органом, до якого мають направлятися запити про надання інформації щодо усиновлення, є Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати