Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

29 січня, 00:00

Вибори як стимул шкільної комп’ютерізації

За даними управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації, з 780 шкіл I—II та I—III ступенів області комплектами за схемою 10 учнівських комп’ютерів плюс один учительський були забезпечені 120 шкіл, по 5 комп’ютерів — 275 шкіл. Тобто частка комп’ютерізованих загальноосвітніх закладів складала 57,6 % від їхньої загальної кількості. Причому діючих комп’ютерів налічувалося 2700, з яких 974 були застарілих моделей. І це майже на 200 тисяч учнів. У минулому році, сказав начальник названого управління Володимир Арєшонков, освітяни очікували, що отримають 40 комп’ютерів за рахунок держбюджету, передусім для сільських шкіл. Але не було поставлено жодного. Виручали, додав він, спонсори, благодійники. Його заступник Георгій Левицький у розмові з «Днем» додав: 140 одиниць комп’ютерної техніки, щоправда, не нової, було придбано за рахунок обласного бюджету при розпродажу майна місцевого офісу збанкрутілого банку «Україна», і направлено переважно у сільські школи. А ось пік спонсорських подарунків учням у вигляді нових «Pentium», «Samsung», «Philips», за словами Г. Левицького, припав на період останньої виборчої кампанії до парламенту — тоді багато хто з кандидатів у депутати, і перш за все у мажоритарних округах Житомирщини, не втомлювався демонструвати свою щедрість, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ

Китайські інвестиції в льонарстві

Підписання угоди про співпрацю з керівниками провінції Хейлунцзян (головне місто — Карбін) стало результатом недавнього візиту до Китаю делегації Житомирської області на чолі з головою облдержадміністрації Миколою Рудченком. В угоді, повідомив на прес-конференції, що пройшла минулого понеділка, сам губернатор, зафіксовано 15 пунктів домовленостей стосовно розвитку зв’язків в галузях економіки, культури, освіти, тощо. Особливі сподівання, підкреслив він, покладаються на перспективи китайських інвестицій в льонарство в сумі $5 млн. (льон — традиційна культура в області), а також на можливе нарощування поставок з Житомирщини до Китаю молочних продуктів (сухого сгущеного молока, морозива і т. ін.). Відповідаючи на запитання «Дня» щодо напрямків використання інвестицій, М. Рудченко сказав, що передбачається, зокрема, створення в Овруцькому районі спільного підприємства по переробці льону, обладнаного сучасною технікою, в яке, крім коштів китайських бізнесменів, будуть вкладені і гроші українських підприємств. За його словами, потребують значного збільшення (з 8,3 тис. га до 37—40 тис. га, як було 8—10 років тому) площі, на яких буде вирощуватися льон, а для цього необхідні додаткові витрати на засів цієї культури, закупку засобів захисту рослин тощо. Щоправда, додав він, питання інвестицій будуть вирішуватися поетапно в залежності від результатів роботи по підготовці до освоєння відповідних коштів, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Зустрілися два таланти. І провели виставку

У Харківському художньому музеї відбулася презентація виставки «Зустріч», назва якої є глибоко символічною. Адже на ній представлено твори митців Лєха Журковскі (Польща) та Аліма Усейнова (Україна).

У двох митців, яких, на перший погляд, усе розділяє — історія життя, національність, віросповідання, мова — напрочуд багато спільного. Вони обидва обрали мінімалізм і далекосхідну естетику, застосовують техніку, що базується на мистецтві каліграфії, близьку до живопису сумі-е. Л.Журковскі 1974 року закінчив факультет живопису Академії мистецтв у Варшаві. Зацікавившись східним мистецтвом, вивчав японську каліграфію у майстра Сенсеі Манабу Терамото. Брав участь у колективній виставці-турне Токіо—Осака—Краків— Варшава під назвою «Польща—Японія, 80 років вiдносин між країнами». А.Усейнов народився біля Бахчисараю. В дитинстві разом з усім кримськотатарським народом пережив депортацію до Центральної Азії. Втратив родину, виховувався в дитячому будинку. Закінчив художнє училище, працює в царині живопису та графіки.

Ця акція продовжує традицію співпраці провідного музейного закладу України з Генеральним консульством Республіки Польща у Харкові та Польським інститутом у Києві. Лише в 2002 році ними спільно проведені Міжнародна конференція, присвячена творчості Г.Семирадського, виставки «Відлуння польської культури» та «Польський театральний плакат».

У презентації виставки взяв участь Генеральний консул Республіки Польща у Харкові пан Міхал Журавські.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати