Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корови й глобальне потепління

12 липня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКA / «День»

Влада Великої Британії стурбована викидами метану (парникового газу, стимулюючого глобальне потепління приблизно в 20 разів сильніше, ніж вуглекислий газ), який виділяють в атмосферу корови та вівці. Дослідникам доручили знайти способи скорочення цих викидів у домашньої худоби, відповідальної за виділення приблизно чверті всього метану.

Щодня кожна з 10 млн. британських корів виділяє приблизно 100—200 літрів метану. Це еквівалентне майже чотирьом тисячам грамів вуглекислого газу. Для порівняння: автомобіль Land Rover Freelander при середньому денному пробігу в 53 км виділяє 3419 грамів вуглекислого газу, пише newsru.com з посиланням на The Times (Повний текст на сайті Inopressa.ru.)

Оскільки Організація з харчових продуктів і сільського господарства ООН прогнозує, що до 2030 року метанові викиди худоби можуть збільшитися на 60%, проблему намагаються терміново вирішити.

Уряд Великої Британії виділив кошти на дослідження, у ході яких вчені намагаються підібрати для корів раціон, що не так сильно сприятиме метеоризму. Крім того, зменшенню викидів метану можуть також сприяти заходи по продовженню тривалості життя молочних корів, оскільки в результаті для виробництва тих самих об’ємів молока знадобиться менша кількість тварин. У довгостроковій перспективі також розглядається можливість скорочення викидів метану худобою шляхом генно-інженерної модифікації травної системи.

Поки що вчені поміщають овець у герметичні пластикові теплиці, щоб перевірити, чи можна повторити результати лабораторних досліджень у польових умовах на свіжому повітрі. Для дослідів вибрані не корови, а вівці, оскільки це також жуйні тварини, а впоратися з ними легше. За допомогою спектрометрів аналізується спочатку повітря в теплицях до годування овець, а потім після переварювання вівцями їжі.

Ключем до зменшення викидів метану в худоби є, на думку вчених, їхній перехід на більш легкозасвоювану їжу.

Майкл Еббертон з Інституту досліджень лугопасовищних угідь і навколишнього середовища, що знаходиться в Аберістуїті, називає кілька перспективних варіантів: райграс з високим змістом цукру, біла конюшина й лядвенець.

Група вчених, що фінансується міністерством навколишнього середовища, харчових продуктів і сільського господарства, вважає, щоб фермери погодилися витратитися на впровадження нових видів кормових культур, їм потрібно продемонструвати додаткові вигоди.

На цей проект, який здійснюватиметься три роки, виділено 750 тис. фунтів (приблизно $1,51 млн.). Головна база досліджень — університет Уельсу в Аберістуїті. У ході проекту вчені також розглянуть можливі методи скорочення в худоби викидів азоту — ще одного парникового газу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати