Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Леонід СОРОКА: Наші випускники першими представляють державу

Академія митної служби України, один із трьох митних вишів у світі, святкує п’ятнадцятиріччя
21 червня, 00:00
ЛЕОНІД СОРОКА

За цей час Академія, в якій навчається близько трьох тисяч курсантів та студентів, стала одним з провідних навчальних закладів у Дніпропетровську й країні в цілому. Сьогодні вона активно налагоджує співпрацю з колегами з-за кордону, а її випускники поповнюють кадри Державної митної служби не лише України, але й інших держав. З осені минулого року АМСУ очолює ректор Леонід Сорока — професор, доктор технічних наук, заслужений винахідник України, за плечима якого багаторічний стаж наукової та викладацької роботи, а також державної служби. Своє головне завдання на нинішньому посту він бачить у вихованні для української митниці сучасних кадрів, які мають високу кваліфікацію і морально-етичні якості.

— Леоніде Степановичу, чим було спричинене створення Академії митної служби України, і чому цей виш вирішили відкрити в Дніпропетровську?

— Ювілей нашої Академії безпосередньо пов’язаний з іншою пам’ятною подією — 20-літтям митної служби. Україні, як молодій державі, потрібні були власні кадри, у тому числі, й для такої важливої структури як митниця. Будь-яка держава проводить певну зовнішньоекономічну політику та потребує поповнення бюджету. Як тоді, так і зараз, добробут наших громадян безпосередньо залежить від бюджетних процесів. Досить сказати, що за п’ять місяців поточного року митна служба направила до держбюджету 40 млрд. гривень. Це майже третина всіх бюджетних надходжень. Тому я хочу підкреслити значущість і важливість митної служби для реалізації державних програм, реформування економічної та соціальної сфер, яке сьогодні здійснює команда Президента України. Звичайно, робота митників дуже непроста, і вона вимагає підготовки певного рівня. Саме тому в червні 1996 року і з’явився Указ глави держави про створення АМСУ з метою підготовки кадрів для митниці. Чому був обраний Дніпропетровськ? Так вирішило тодішнє керівництво країни і служби, проте, я також вважаю, що за нинішнього рівня розвитку комунікацій немає особливої необхідності концентрувати все в столиці. Безумовно, становлення нашого внз проходило поступово. П’ятнадцять років — недовгий термін, але за цей час зроблено немало. Найголовніше, що Академія митної служби України перетворилася на навчальний заклад вищого, 4-го, рівня акредитації з авторитетним професорсько-викладацьким складом. На сьогодні в Академії працюють 28 докторів наук і 108 кандидатів наук. Це найвищий показник у країні, якщо брати співвідношення кількості курсантів і студентів. Науковий потенціал Академії швидко розвивається. Торік п’ять викладачів захистили докторські дисертації, в нинішньому році очікуються ще чотири захисти. Таким може похвалитися не кожен внз. У своїй роботі ми виходимо із завдань, які стоять перед Митною службою України. З одного боку, вона повинна забезпечити сприятливий клімат для розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України, з іншого — забезпечити інтереси й економічну безпеку країни. Ці вимоги були сформульовані на колегії, яка в лютому відбулася на базі нашої Академії. Керівництво митної служби приділяє велику увагу підготовці кадрів. Наші випускники повинні бути не лише фахівцями своєї справи, але й людьми, які представляють державу. Адже перші, з ким зустрічаються іноземці, що прибувають до України, — це прикордонники і митники. У певному значенні слова, це — обличчя нашої країни.

— З яких напрямків ведеться підготовка майбутніх митників?

— Їхня освіта має бути всебічною. Тому ми ведемо навчання на трьох факультетах з економічних дисциплін, права, транспортних й інформаційних технологій. Сьогодні без інформаційних технологій взагалі не можна уявити собі жодну сферу діяльності. Одним із пріоритетів реформування Державної митної служби є програма «Електронна митниця». Це дуже серйозний проект, пов’язаний із створенням мережі телекомунікацій, а з іншого боку — з електронним декларуванням. Він веде до спрощення процедур і скорочення часу перебування на митниці. Ясна річ, що для цього потрібні фахівці високого рівня. Сьогодні митник, як універсальний солдат, — він повинен все знати й уміти. Головна функція митниці пов’язана з переміщенням товарів через кордон. Тому митникові необхідні як юридичні знання, так і серйозна підготовка у сфері товарознавства, бухгалтерського обліку, аудиту, фінансів і кредиту. Причому, у сфері зовнішньоторговельних і міжнародних взаємозв’язків. Більш того, службовцеві митниці знадобляться певні знання у сфері мистецтва, адже через кордон часто переміщаються культурні цінності. Зрозуміло, окрім системи підготовки кадрів, повинна існувати й система їх перепідготовки, підвищення кваліфікації. Академія вирішує й ці завдання. Підвищення кваліфікації, як і підготовка фахівців, у нас здійснюється з урахуванням міжнародних стандартів. Варто підкреслити, що наш внз — не лише єдиний в Україні, але й один із трьох у світі, що займається підготовкою митників — від початку і до кінця. Подібні внз є лише в Росії та Китаї.

— Професія митника в Україні сприймається як престижна. Хто вчиться в Академії і який у вас конкурс?

— Курсанти і студенти приїжджають із усіх регіонів України. Близько 300 чоловік на курсі — це бюджетники, решта вчаться за контрактом і за заочною формою навчання. Конкурс до Академії чималий.

Сьогодні проблема полягає навіть не в тому, щоб здобути вищу освіту, адже внз у країні багато. Найсерйозніша проблема — знайти роботу, яка дає гідний рівень життя. Специфіка Академії полягає в тому, що ми гарантуємо працевлаштування. У цьому році робочі місця отримають і випускники, які вчилися за контрактом. Попит на висококваліфікованих фахівців є, тому що йде реформування митниці, оновлення кадрів. Випускники Академії їдуть за розподілом у всі кінці України, в основному — в прикордонні райони. Зрозуміло, в митній службі відбувається ротація кадрів. Їх перекидання з регіону в регіон — елемент боротьби з корупцією. Якість підготовки наших фахівців ще ніхто не ставив під сумнів. Хочу додати, що велика увага в Академії приділяється виховній роботі та формуванню професійної культури майбутнього митника. Особливо, морально-етичних і психологічних якостей, а також утвердженню здорового способу життя. В Академії шість колективів художньої самодіяльності, у тому числі, лауреат всеукраїнських конкурсів, ансамбль танцю «Веселка»; вісім клубів за інтересами, десять спортивних секцій. Серед курсантів і слухачів є чемпіони світу, Європи й України, а також спортсмени високого рівня з боротьби дзюдо, рукопашного бою, кульової стрільби, гирьового спорту. Про роль нашого вишу говорить той факт, що підготовку в ньому пройшов кожен шостий український митник. Багато з них уже сьогодні займають важливі посади в структурі митної служби.

— Іноземці у вас навчаються?

— Зараз у нас навчаються студенти з Киргизії. У нас є ліцензія, тому один із напрямків розвитку Академії — навчання іноземних фахівців. Існує попередня домовленість із Азербайджаном та Китаєм — там потреба в митниках досить висока. Особливо в Китаї, країні зі зростаючою економікою й експортно-імпортними операціями. Китайська технологія навчання розрахована на підготовку фахівців середньої ланки. Для навчання фахівців вищої кваліфікації вони шукають партнерів у багатьох країнах, у тому числі, й в Україні.

У самому Китаї, як я вже говорив, теж є внз — Шанхайський митний коледж. Але він навчає до рівня бакалавра. Ми збираємося підвищувати кваліфікацію їхніх студентів до рівня магістрів. Слід зазначити, що наша Академія являє собою європейський Регіональний навчальний центр Всесвітньої митної організації. Цю пропозицію в березні 2010 року схвалили керівники 52 митних адміністрацій світу на конференції в македонському місті Охріде. Офіційне відкриття Центру відбулося через півроку за участю генерального секретаря Всесвітньої митної організації. Ми не лише входимо до складу цієї організації, послуговуємося її рекомендаціями, але й самі беремо участь у розробках. Нинішнього року в Брюсселі ми презентували перший випуск англомовного журналу з митної справи, а нещодавно з Шанхаю повернулася професор О. Калашникова, що ділилася досвідом із китайськими колегами. Всього в Академії за кордоном 28 постійних партнерів, із якими підписані угоди про співпрацю. Тому ми не стоїмо осторонь процесів, які відбуваються в світовій митній сфері, а активно беремо участь у реалізації різних програм.

— Наскільки відрізняється рівень митної справи в Україні та країнах Європейського Союзу?

— Останнім часом у нас багато що робиться для того, щоб митне обслуговування максимально було наближене до світових і європейських стандартів. Цьому сприяє програма «Обличчям до людей». Її основний зміст спрямований на те, щоб створити сприятливі умови для розвитку торгівлі та бізнесу, міжнародного туризму. Щодо технічного оснащення, то я вже згадував проект «Електронна митниця». Зараз настільки відкриті та доступні всі джерела інформації, що наше завдання — просто їх освоювати. В академії велика увага приділяється освоєнню інформаційних технологій. Окрім уміння користуватися різними програмами й електронними базами даних, митник повинен володіти основами захисту інформації. Зрозуміло, що інформація про товари, які перевозяться через кордон, передбачає певний рівень конфіденційності. Що стосується рівня технологій, використовуваних українською митницею, то тут ми можемо посперечатися з іншими європейськими країнами, у кого вони вищі. Тому що у нас є справді унікальні розробки у сфері програмного забезпечення. Працюючи в Харківському національному університеті, я не раз зустрічався з тим, що оцінка наших фахівців дуже висока в країнах Заходу. Ми теж даємо досить високий рівень своїм випускникам. До того ж, широке використання інформаційних технологій допомагає боротися з корупцією.

— Як ваша Академія бере участь у підготовці Митної служби до проведення футбольного чемпіонату «Євро-2012»?

— Ми внесли зміни в програми навчання фахівців. Основний акцент, окрім професійної підготовки, робиться на вивченні іноземних мов. Збільшується кількість годин на їх вивчення. Є програма співпраці з Польщею, яка допомагає нашим митникам опановувати польську мову. Футбольний чемпіонат одночасно проходитиме в обох країнах, а тому через кордон рине величезний потік туристів. За останні три роки понад сто українських митників отримали сертифікати про вивчення польської мови. У нас в Академії створений Польський центр, який взаємодіє з нашими сусідами та допомагає студентам виїжджати на стажування. Думаю, що така співпраця з країною, що входить до Євросоюзу, буде корисною і в майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати