Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецько-екологічний тандем

Всесвітній фонд природи WWF проводить художній конкурс заради збереження планети
29 січня, 10:31

Пожежа в Австралії, останні заяви міжнародних Учених про критично близьку межу людства до підвищення температури повітря на Землі на півтора градуса, та й остання зима, безсніжна і з плюсовою температурою за вікном, доводять, що зміни клімату вже досить близько. На жаль, це не та проблема, яка зникне сама по собі. Насправді те, що здавалося далеким і таким, що безпосередньо не зачепить когось із нас, уже реальність.

Екологічна спільнота вважає, що 2020 рік стане роком глобальних подій, які покажуть, чи зможе світ зупинити зміни клімату, чи домовляться лідери країн про зменшення парникових газів і чи впровадять уряди на місцях конкретні програми дій. Так, на Всесвітньому форумі в Давосі світові лідери переглянуть «Цілі сталого розвитку ООН» на наступне десятиліття. Ця подія стане першим сигналом, показником, яким шляхом піде світ далі. Що може і що повинна робити вже зараз Україна?

«Рішення та угоди, що будуть ухвалені цього року на глобальному рівні, торкнуться України, — вважає директорка Всесвітнього фонду природи WWF Україна Олена ТАРАСОВА-КРАСІЄВА. — Нам важливо бути не просто готовими до трансформацій на користь сталого життя, а й стати їхніми лідерами. Без сміливих дій та пріоритетної інтеграції екологічних чинників у кожну галузь економіки, бізнес-практику та індивідуальне життя ми погоджуємось на значні соціальні та економічні ризики уже в наступні десятиліття».

Своєрідним тестом, наскільки готова Україна якомога швидше заявити про свою готовність приймати важливі екологічні рішення, може стати арт-проєкт Всесвітнього фонду природи WWF та Київської муніципальної галереї мистецтв «Лавра» — «Середовище існування. Маніфест 2020». Це відкритий конкурсний відбір робіт від митців, які працюють у різних напрямах і жанрах мистецтва: contemporary-живопис, графіка, скульптура, фотографія, відеоарт, інсталяція. Але передусім це заклик мистецької спільноти до державних діячів, бізнесменів та й кожного з нас робити конкретні речі для гармонійного співіснування.

«Ми прагнемо, щоб проєкт став кроком у розвитку взаємозв’язків між мистецтвом, людиною і навколишнім середовищем. І запрошуємо підтримати розмову, яку постійно відкладаємо на потім. Про те, щоб розпочати зміни з себе, почати діяти і жити як частина великого організму планети», — додає директорка галереї мистецтв «Лавра» Тетяна МІРОНОВА.

Конкурсні роботи можна надсилати до 25 лютого цього року (деталі за посиланням https://tinyurl.com/vuox59b ). Підсумком конкурсу стане виставка робіт переможців у галереї «Лавра». Крім того, спільно з КП «Київський метрополітен» буде проведено окремий відбір учасників, роботи яких експонуватимуться на станціях «Майдан Незалежності» і «Театральна».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати