Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наша місія — санація»

Уже більше двох тижнів у прифронтовій зоні працює група стоматологів-волонтерів
24 червня, 11:06

Кількість вилікуваних групою стоматологів-волонтерів з нещодавно створеного благодійного фонду «Укроп Дентал» за цей час бійців наближається до 200. «День» поцікавився у засновників стоматологічного благодійного фонду — лікарів Ігоря Ященка та Володимира Стефаніва — про їхні успіхи та проблеми на зубному фронті.

•  Медики розповідають, що наразі проблем із медичними кадрами на Сході немає: неважко знайти лікарів-патріотів, надати їм сучасне обладнання, інструменти, матеріали і попросити про допомогу військовим.

Дійсно серйозна проблема: неврегульована державою санація (лікувально-профілактичні заходи з оздоровлення організму) мобілізованих. Адже з того моменту, як військовозобов’язаний проходить медкомісію і їде на навчально-тренувальний полігон, проходить орієнтовно 1,5-2 тижні. За цей час, підключивши на волонтерських засадах ініціативних стоматологів, районні поліклініки та приватні заклади, можна просанувати усіх мобілізованих.

•  «Тоді ж військовим стоматологам доведеться, при необхідності, лише знімати гострий біль та трохи підліковувати бійців. А поки ми лише в одній військовій частині за чотири дні видалили 38 зубів! — ділиться Ігор. — Що є волонтери — це добре, але всієї проблеми це не вирішує. Зараз вилікувані хлопці поїдуть додому, сюди приїдуть інші, хворих буде ставати дедалі більше, ми не встигатимемо лікувати усіх. На це держава має звернути увагу».

Своєю волонтерською діяльністю стоматологи почали займатися ще минулого року: збирали гроші на бронежилети та берці, допомагали ліками, ремонтували техніку. «Потім до нас почали звертатися польові командири з проханнями лікували зуби хлопцям, які повертаються у рідні міста з війни на ротацію та у відпустку, — розповідає Ігор. — Ми почали видзвонювати своїх друзів-лікарів, просити їх, щоб вони брали бійців на прийом і безкоштовно обслуговували їх».

•  Ще тоді стало зрозуміло: ситуація з військовою стоматологією погана — є мобілізовані стоматологи, але немає належного обладнання та інструментів.

«Із цією проблемою ми почали розбиратися у рідному Запоріжжі. Спочатку поставили кабінет у військовій частині 55-ої артилерійській бригади, бо там був штатний стоматолог, але не було ніякого обладнання — ми на нього «скинулися» грошима. Потім взялися за військовий шпиталь. Там був просто жахливий стан, все на рівні 70-х років, а ми ж прагнемо, щоб військові отримували гідну сучасну фахову допомогу», — говорить Ігор.

•  Тоді благодійники запросили у заклад керівників Запорізького осередку АСУ (Асоціації стоматологів України), а це, до речі, головний міський, обласний, та дитячий стоматологи. «Вони подивилися і сказали: «Та нічого, нормально. Працюйте. Ми можемо вам вати якоїсь дати, будете валики крутити — а більше нічим не допоможемо. Отака ватна пропозиція...», — розповів Ігор.

•  Тоді ж лікарі почали звертатися до небайдужих постами у «Фесбуці» із закликом допомогти. Першою підключилася одеська фірма з виготовлення медичних меблів, яка без зайвих запитань надала усе необхідне безкоштовно. Благодійники першочергово власним коштом почали робити ремонт у шпиталі: з малесенької кімнатки 3 на 3 м, зробили повноцінний кабінет на 2 крісла, що відповідає усім санітарним нормам, переклали стіни, підлогу, відремонтували стелю, закупили стоматустановку та інше необхідне обладнання. За словами Володимира, новообладнаний кабінет запрацює вже найближчим часом. 

•  Наступним кроком стоматологів стало придбання пересувного стоматологічного кабінету, який символічно назвали «Тризуб». Машину облаштували згідно з усіма вимогами і стандартами військових стоматологів. Ігор розповідає, що військові запропонували віддати цю пересувну, мовляв, вона їм конче необхідна. «А я привіз їх у кабінет 55-ої бригади, який ми обладнали 3 місяці тому і в якому ще досі чомусь не лікували жодного пацієнта, вказав на бездіяльність військових і сказав, що машину не віддам. Краще самі працюватимемо на ній», — ділиться волонтер.

«Тризуб» працює в зоні АТО з ранку до півночі. Щотижня заїжджає нова зміна кваліфікованих лікарів-патріотів, для яких честь — своєю працею особисто віддячити захисникам.

•  Паралельно фонд «Укроп Дентал» постійно надає необхідну допомогу військовим стоматологам в цьому секторі: як обладнанням, так і розхідними матеріалами. А через мережу Фейсбук до цієї волонтерської ініціативи щоденно долучаються нові приватно-практикуючі стоматологи, пропонуючи допомогу. До речі, від державних стоматологічних закладів жодної пропозиції не було.

•  Благодійники запевняють, що не планують ніяких відпусток — працюватимуть постійно, аж поки не завершиться війна. «Наша місія — повна санація бійців на сучасному рівні, включно з протезуванням та імплантацією. Ми хочемо допомогти нашій знекровленій державі зробити все, аби наші хлопці на передовій хоча б про зуби не думали. Люди, які вдягнули форму задля миру в наших домівках, заслуговують на найкраще, тож нехай держава надає їм гідне матеріальне забезпечення, нагороджує орденами та медалями і встановлює пам’ятники, а ми віддячуватимемо їм тим, що вміємо робити краще за все», — говорить Володимир.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати