Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Назад, в енеоліт

У Києві досі полюють на бізона... з міді
26 березня, 10:41

З нижніх частин статуй левів та бізона, встановлених біля вхідної групи столичного зоопарку, вандали спиляли кілька фрагментів металевого покриття, яке захищало більш крихкий внутрішній шар. Автором статуй є видатний скульптор-анімаліст Юрій Рубан, який протягом багатьох десятиліть втілював образи тварин у різних формах і матеріалах. Згадані скульптури були встановлені наприкінці 1960-х і відтоді у мільйонів людей різного віку асоціюються із зоопарком.

Тож не дивно, що таке поводження з творами мистецтва обурило захисників пам’яток. Колектив Київського зоопарку заспокоїв стурбовану громадськість: зі скульптурами усе буде гаразд. У зверненні, оприлюдненому на фейсбук-сторінці установи, повідомляється, що це далеко не перша спроба «замаху» мисливців за кольоровими металами на цих тварин.

«Восени минулого року вандал намагався розрізати мідне покриття скульптурних композицій левів та бізона, розміщених біля центрального входу. Та вже наступної ночі, 10 жовтня 2018 року, цього «героя» було відстежено охороною зоопарку. Частину матеріалів разом з інструментом відібрано, про інцидент поінформовано поліцію, — йдеться у повідомленні. — На жаль, подібні ситуації в нашій країні трапляються щоденно — знищення зелених насаджень, крадіжки дроту, побиття вітрин, плюндрування пам’яток. І невдала спроба цього горе-викрадача не видатна. Та ми щиро віримо в європейське культурне майбутнє нашої країни і сподіваємось, що подібні інциденти згодом підуть у небуття».

Наразі в установі відбувається реконструкція під наглядом Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Зокрема, планується перенесення центрального входу на ріг проспекту Перемоги та вулиці Зоологічної. Це дасть змогу створити кишеню для заїзду численних автобусів з екскурсійними групами і розблокує смугу громадського транспорту на проспекті. Крім цього, у новій вхідній групі планується розмістити залу очікувань, кімнату матері і дитини, фудкорт, медичний пункт, сучасні санвузли та інші вигоди для відвідувачів.

Працівники зоопарку обіцяють: у межах реконструкції скульптури левів та бізона, які понад півстоліття зустрічають відвідувачів, перенесуть до головного входу. Перед цим і бетонну, і мідну частини відремонтують. Цим займатиметься донька автора, київська скульпторка Олександра Рубан, та її чоловік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати