Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Неспокійне Жденієво

Місцева громада вимагає від прокуратури перевірити законність дозволів на видобуток газу біля заказника «Пікуй»
09 грудня, 10:09

Мешканці Воловецького району, що на Закарпатті, протестують через початок пошукових робіт на розробку газового родовища у Жденієвській площі. Як розповідав раніше «День» (у матеріалі «Незаконно й небезпечно» від 2 жовтня ц. р.), понад два місяці тому АТ «Укргазвидобування» розпочало вишукувальні роботи у селі Буковець без необхідних дозвільних документів. Так, будівельна техніка з символікою компанії почала працювати у селі ще у вересні-жовтні, а висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД) отримано лише 4 грудня. Не було і передбачених законодавством громадських слухань, котрі мали б теж передувати появі будівельної техніки у Воловецькому районі.

ПРИЧИНИ ПРОТЕСТІВ

Та й сам висновок ОВД громадськість та експерти критикують за нефаховість. У департаменті екології Закарпатської ОДА дозволили газовидобування товариству, не взявши до уваги заперечення експертів, що це завдасть значної шкоди довкіллю. Жденієво вважається туристичною родзинкою Закарпаття. Місцеві кажуть, що перетворення Жденієвської ОТГ у промисловий регіон поставить крапку на розвитку туристичної індустрії. Крім того, викличе проблеми з питною водою. Під вплив газовиків також потраплять цінні природні території, як-от Полонинський хребет, парк «Бойківщина» та Ужанський національний природний парк, що є об’єктами Смарагдової мережі — особливо цінними територіями Європи.

Оскільки зауваження громади на понад 200 сторінок не були взяті до уваги в Закарпатській ОДА, у понеділок громадськість прийшла з протестом до ужгородської прокуратури, вимагаючи відкрити провадження за статтею 356 Кримінального кодексу (самоправство) та захистити Вододільний Хребет під горою Пікуй (яка є заказником) від будівельних робіт з пошуку та видобутку газу. Вимогу громадськості взято до уваги, крім цього, мітингарі просили прокуратуру створити незалежну комісію, котра перевірить законність видачі висновку ОВД. На розгляд звернення у прокуратури є 30 днів.

«Сподіваємося, реакція буде скорішою, і хоча б цей орган стане на захист державних інтересів та екологічних прав сільських громад Жденієвської ОТГ, — повідомляли учасники акції. — Оскільки очевидно незаконні роботи вже тривають третій місяць і вже знищено багато зелених насаджень, перерито значні площі ґрунту, прокладено понад два кілометри під’їзної дороги — і все це без дозволів. Слід окремо зауважити, що випадок, коли такі масштабні будівельні роботи на Закарпатті проводять без дозволу Держархбудінспекції, взагалі є першим відомим випадком, тобто скандальним прецедентом».

СУДОВІ ПОЗОВИ

До акції долучилися мешканці сіл Розтока, Буковець, Пашковець, Щербовець, Збини, Жденієво та Підполоззя, де АТ «Укргазвидобування» планує бурити свердловини. До поліції Закарпатської області учасники акції «Врятуй Пікуй» передали звернення з проханням зупинити незаконні роботи, які проводить «Укргазвидобування» під вершиною гори. До речі, про порушення земельного кодексу України вже заявили в головному управлінні Держгеокадастру в Закарпатській області. Це контраргумент для тих, хто ставить під сумнів протести громади через незаконність та небезпечність газовишукувальних робіт.

«Також є два судові позови —  один з них про самозахоплення земельних ділянок, — розповів «Дню» місцевий активіст Артем Романюк (ім’я змінено на прохання співрозмовника). — Поліція теж стверджує, що це незаконне захоплення землі. Друга справа стосується початку планованої діяльності без дозвільних документів, але справа подавалася у Воловці, а поїхала на розгляд чомусь у Шевченківський суд Києва (10 грудня планується судове засідання). Загалом компанія не надала ніяких пояснень та відповідей на запити громади й адвокатів про свою діяльність та дозволи (на запит «Дня» два місяці тому теж немає жодної реакції. — Ред.). Коли тільки газовики прийшли в Буковець, громада вимагала показати, на основі чого почали свою роботу. Показали громаді звіт ОВД — але це не дозвіл, не ліцензія, це просто їхні плани. Люди питали про угоди по землі, рішення сесії депутатів, ніхто нічого не надав».

«Також під час підготовки ОВД не було дотримано законодавства, — продовжив Артем. — Мало бути оголошення планової діяльності, тобто компанія оголошує, що планує таку-то діяльність, будь ласка, надсилайте свої зауваження та побажання, що ви хочете побачити у звіті ОВД, на вказану електронну пошту. Цієї публікації не було. Навіть якщо глянути у звіт слухань на сайті Міндовкілля, таке оголошення було лише у двох газетах, які, на жаль, на Воловеччині ніхто не виписує і не читає. Також мали бути оголошення по кожному селі. Є офіційні відповіді від кожного села, вказані у звіті, що люди про це не знали, бо публікацій не було. Хтось побачив це випадково в останні дні, і ми надіслали ті зауваження, які змогли підготувати за короткий проміжок часу. І таких невідповідностей дуже багато. Компанія зазначала у звіті, що буде залишати відходи і складувати їх на місці. А ці відходи є дуже небезпечними. Тому що під час їхньої планованої діяльності буде застосовано багато хімічних компонентів, вони необхідні для меншої зношуваності обладнання. Коли буде підніматися земля з глибини, це все буде складуватися десь на полі, а з опадами ці компоненти будуть вимиватися та потрапляти у водні об’єкти».

КОНФЛІКТНІ ТОНКОЩІ

Як зазначав раніше «Дню» мешканець Жденієва Іван Щербей, місцеве населення не має нічого проти планів «Укргазвидобування», розуміючи, що ідеться про державні пріоритети та розвиток газової незалежності. Єдина вимога — діяльність має бути законною та обговорюваною з громадськістю, як і передбачає закон про оцінку впливу на довкілля. Власне, цю процедуру і було запроваджено три роки тому, аби про плани будувати, приміром, сміттєвий завод чи тваринницьку ферму місцеві мешканці дізнавалися завчасно та могли подавати свої зауваження.

З іншого боку, газовидобування в Україні має давню історію. На тому ж Прикарпатті та Закарпатті газові свердловини бурили у радянські часи, правда, тоді були інші методи, інші масштаби та дещо інші цілі. Зараз часто на цьому спекулюють прихильники газовидобутку навіть тоді, коли ризики та порушення — очевидні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати