Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нетерпимість до ромів – критична»

Конфлікт у селі Лощинівка оголив проблему, яка в Україні довго лишалася без уваги
07 вересня, 11:44
ФОТО З САЙТА OBOZREVATEL.COM

Події на Одещині демонструють нетерпимість суспільства до ромів, яка за останні роки лише збільшилася. Влада мала б взятися за активну інтеграцію нацменшини в місцеві спільноти, але...

«ДІЇ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ТРЕБА ОЦІНИТИ З ТОЧКИ ЗОРУ ЗАКОНУ»

Виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс вважає, що на Лощинівці сталося не що інше, як погроми на етнічному ґрунті. А нетерпимість до ромської нацменшини, на думку фахівця, в країні — на критичному рівні.

«Ми розцінюємо те, що трапилося, як погром на етнічному ґрунті. Цю проблему треба розглядати саме так і реагувати відповідно. Дії місцевої влади треба теж оцінити з точки зору законодавства — вони призвели до дискримінації цілої етнічної групи. Правоохоронці замість того, щоб захищати права людей, їхнє життя і майно, спокійно за всім спостерігали. Це треба оцінювати на державному рівні. Але досі жоден державний орган не засудив скоєне в Лощинівці. В Україні вже понад 20 років проводяться соціологічні дослідження за шкалою Богардуса, яка вимірює соціальну дистанцію між етнічними групами. Роки досліджень показують: дистанція щодо ромів є максимальною і межує з дискримінацією. І з часом ця дистанція тільки зростає», — говорить Йосиф Зісельс.

Представники ромського народу заявляють, що в Лощинівці відбувається розпалення міжнаціональної ворожнечі, яке демонструє ситуацію не лише на рівні села, а й загалом в Україні. Для вирішення проблем інтеграції ромів в українське суспільство та захисту їхніх прав голова Коаліції ромських організацій «Стратегія-2020» Володимир Кондур звернувся до влади з проханням розглянути пропозицію про створення посади заступника з питань ромської меншини в межах Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини або посади уповноваженого Президента України у справах ромської національної меншини.

«Ромський народ поважає мову, культуру, традиції, звичаї, релігійну самобутність українського народу та всіх національних меншин. Тому що ми — мирний народ і завжди прагнемо мирного неба для всіх націй. Ми є громадянами України і є частиною цієї країни», — акцентує Володимир Кондур.

ПОКАРАННЯ ЗА ЗЛОЧИНИ МАЄ БУТИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ

Ромам мають компенсувати з бюджету втрати, а учасники розгрому повинні понести відповідальність, переконаний директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало. Передусім треба покарати правоохоронців — за бездіяльність і підтримку погромів.

«Є питання до поліції. По-перше, коли почалося розслідування, нам не зрозуміло, яким чином місцеві мешканці дізналися, хто є підозрюваним у злочині, й чому виникла така негативна реакція. Також ми не розуміємо, як відбувається розслідування погромів, і вимагаємо прозорості в цій справі. По вбивству маленької дівчинки треба провести ретельне розслідування, і покарання має бути в індивідуальному порядку, а не за ознакою етнічності», — зауважує Михайло Тарахкало.

За словами представника офісу Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Костянтина Тарасенка, за фактом погромів уже порушено кримінальну справу, і винних притягнуть до відповідальності.

«На сьогодні відкрито кримінальні справи за фактом вбивства і погромів. Ведуться розслідування, і суд винесе рішення щодо притягнення до відповідальності винних. Наше управління відрядило уповноваженого голови Національної поліції в Одеську область, і відповідно, буде надано оцінку діям поліції», — коментує Костянтин Тарасенко.

СУСПІЛЬСТВО НІЧОГО НЕ РОБИТЬ ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ РОМІВ

Звинувачення на адресу цілого народу через вчинок однієї особи свідчить про ставлення суспільства до ромів. А джерелом нетерпимості до них в Україні є стереотипи, з якими люди не хочуть боротися. Крім того, всі ці роки держава нічого не робила для інтеграції ромів в українське суспільство. Хоча Кабінет Міністрів і створив міжвідомчу робочу групу з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини  на період до 2020 року, вона жодного разу не збиралася.

«Роми з багатьох причин є особливою громадою. Здебільшого ставлення до них будується на стереотипах, з якими ми не боремося. Роми є закритою громадою, бо суспільство нічого не робить щоб вони були відкритими. Якщо роми щось і роблять не так, треба шукати причину не в ромах, а в тому, що робить суспільство для їхньої інтеграції», — наголошує представниця офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Аксана Філіпішина.

Нагадаємо, приводом до погромів і підпалення ромських будинків жителями Лощинівки стало вбивство дівчинки, в якому підозрюють представника нацменшини. Не чекаючи остаточних результатів слідства, селяни вирішили вчинити самосуд і почали громити та підпалювати будинки ромів, які мешкали в Лощинівці. Близько десяти ромських сімей були вимушені покинути свої будинки, щоб не ризикувати життям. Та найбільш вражаючими в цій ситуації є бездіяльність місцевої влади, яка практично підтримала виселення ромів, та реакція правоохоронних органів, що мовчки спостерігали за погромами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати