Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нобель-2020

Відкриття цьогорічних лауреатів, традиційно, вирішують одні наукові задачі і створюють інші
08 жовтня, 19:58

Нобелівський тиждень добігає кінця. Нагадаємо, починаючи із 5 жовтня щодня Нобелівський комітет називав імена лауреатів цьогорічної премії. За правилами Нобелівського комітету список потенційних кандидатів тримається в секреті аж до старту Нобелівського тижня. Цього року для лауреатів передбачено винагороду в 10 мільйонів шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Першими оголосили імена лауреатів у галузі фізіології або медицини. Ними стали Гарві Олтер (США), Майкл Гоутон (Велика Британія) і Чарльз Райс (США) — їх відзначили за відкриття вірусу гепатиту С (HCV). Щоправда, вірус був відкритий ще у 1989 році. Далі вчені працювали над визначенням вірусної РНК, завдяки чому тепер хронічне вірусне захворювання піддається лікуванню. Відкриття учених, утім, не вирішує, іншої проблеми — створення вакцини від вірусу гепатиту С, цоки що це немоджливо через надзвичайну генетичну варіабельність HCV.

«Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс провели основоположні дослідження, які привели до виявлення нового вірусу — вірусу гепатиту С. До їхньої роботи відкриття вірусів гепатиту А та гепатиту В було украй важливим кроком уперед, але більшість гемоконтактних (передача хвороби через кров) випадків гепатиту залишалася нез’ясовною, — йдеться в заяві Нобелівського комітету. — Відкриття вірусу гепатиту С розкрило причину інших випадків хронічного гепатиту і зробило можливим аналізи на кров і нові ліки, які врятували мільйони життів».

ФОТО РЕЙТЕР

Лауреатами з фізики стали троє учених, котрі займалися дослідженнями чорних дір: Роджер Пенроуз з Оксфордського університету, Рейнхард Гензель Інституту Макса Планка і Андреа Гез з Університету Каліфорнії. Як ідеться на сайті Нобелівського комітету, Роджер Пенроуз математично довів можливість формування чорних дір і детально описав їх у січні 1965 року, через десять років після смерті автора Загальної теорії відносності (ЗТВ) Альберта Ейнштейна. Рейнхард Гензель і Андреа Гез, у свою чергу, близько 30 років очолювали групу астрономів, які досліджували надмасивний компактний об’єкт у центрі галактики Чумацький Шлях — чорну діру Стрілець A*.

У середу Нобелівський комітет назвав лауреатів з хімії: Королівська шведська академія наук вирішила вручити премію Еммануель Шарпентьє та Дженніфер А. Дудна «за розробку методу редагування геном». Учені відкрили один з найгостріших інструментів генів: генетичні ножиці CRISPR/Cas9. Використовуючи це, дослідники можуть змінити ДНК тварин, рослин та мікроорганізмів з надзвичайно високою точністю. Ця технологія мала революційний вплив на життєві науки, вона сприяє новій онкологічній терапії та може здійснити мрію про лікування успадкованих захворювань, ідеться на офіційній сторінці премії.

Найпрестижнішою нагородою вважається премія за сприяння встановленню миру. Імена її лауреатів оголосять у п’ятницю, 9 жовтня. На премію миру цього року претендують 318 кандидатів, 211 з них — фізичні особи, 107 — організації. Наступного тижня, 12 жовтня, буде вручена премія імені Нобеля з економіки, яка й завершить Нобелівський тиждень.

На жаль, через пандемію традиційних церемоній нагороджень цього року не буде. Замість них заплановані телевізійні заходи з лауреатами, які отримають нагороди у своїх країнах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати