Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нове обличчя Барбі

На дівчаток, які люблять пограти в ляльки, й колекціонерів очікує сюрприз
19 січня, 00:00

Новим прототипом для найвідоміших у світі ляльок Barbie стала американська актриса й співачка Гiларi Дафф. На роль ляльки Barbie її обрали не випадково (Дафф сьогодні на піку популярності серед дівчат-підлітків в усьому світі), пише gazeta.ru. Дуже скоро зірка фільмів «Оптом дешевше» й «Ідеальний чоловік» Гiларi Дафф «житиме» в кімнатах сотень тисяч дівчат в усьому світі.

Традиція робити головних ляльок планети з обличчями знаменитостей — не новина. Уже існують Barbie з обличчями принцеси Діани й актриси Мерілін Монро. Зовсім нещодавно фірма Mattel, виробник ляльок, випустила Barbie «в ролі» Камерон Діас. Але цього року вперше прототипом ляльки стала фактично ровесниця Barbie — 19-річна Дафф, кумир західних підлітків.

До речі, не лише західні знаменитості виступали свого часу в ролі моделей для творців ляльки Barbie. Наприклад, в Україні екс- прем’єру Юлії Тимошенко також вдалося послужити прототипом для Barbie, навколо голови якої була акуратно заплетена фірмова коса лідерки помаранчевої революції. Ця лялька була куплена на добродійному аукціоні невідомим підприємцем за 19 тисяч євро. Причому ця ціна за ляльку — зовсім не межа. Деякі з існуючих примірників Barbie є справжніми музейними раритетами, вони випускалися компанією Mattel обмеженими тиражами й у продаж так і не надходили. Ціна таких ляльок може сягнути й ста тисяч доларів. Так, найбільшою шаною серед колекціонерів ляльок користується перша Barbie — в смугастому купальнику, босоніжках і зі знаменитою зачіскою а-ля «кінський хвіст».

Інша рожева мрія всіх «барбіманів» — лялька з мигдалевидними очима. Ці «східні» моделі ляльок уже протягом тривалих років не випускаються фірмою Mattel і знайти їх особливо складно. Окрема індустрія у сфері Barbie — це сукні для ляльок. Наприклад, відома українська естрадна співачка Софія Ротару, яка колекціонує Barbie, замовляє вбрання для своїх улюблениць у дизайнера Лілії Пустовіт.

«Засвітилися» на шитті лялькових суконь і такі знамениті марки, як Cristian Dior, Versace, Yves Saint Loren, Givenchy, Burberry, Alexander McQueen, Ralph Lauren і багато інших.

За статистикою, сьогодні на одну неповнолітню американку припадає в середньому майже десять ляльок Barbie, на одну француженку — сім. Що ж до українських і російських дівчаток, то показник значно скромніший — одна Barbie в одні руки. Незважаючи на те що, сама по собі іграшка вже немолода, випускати ляльку з ідеальними пропорціями почали в 1958 році, популярність її відтоді не зменшується.

Кожного року створюється майже 100 нових моделей Barbie, її друзів, подруг, домашніх тварин і навіть дітей. Протягом всієї своєї багаторічної історії компанія ні на крок не відійшла від початкової концепції — випускати на ринок не ляльку-пупса, а прототип молодої американки, успішної у всьому, привабливої, сексуальної, гідну наслідування дівчину. Коли лялька лише завойовувала прилавки американських магазинів, газети писали: «...у магазинах з’явилася дивовижна іграшка: лялька, схожа не на дитину, а на дівчину. Новинка так сподобалася покупцям, що в деяких містах магазини брали штурмом. Траплялися навіть каліцтва...» Виробники влучили в точку. І в результаті Barbie стала одним із символів ХХ століття. Про неї писали монографії, дослідження й дисертації, а головний ідеолог масової культури Енді Уорхол перетворив її на справжню культурну ікону, поряд з Мерілін Монро й Елвісом Преслі.

«Поклоніння» перед лялькою свого часу зайшло так далеко, що чарівна Barbie наприкінці 80-х навіть вела активне політичне життя — лялька брала участь у самітах «великої сімки» й навіть офіційно була присутня під час руйнування Берлінської стіни. А в 1992 й 2000 роках Barbie балотувалася в президенти Сполучених Штатів.

Сьогодні у світі кожну секунду випускається одна лялька. Але шанувальників Barbie від цього не меншає стає. Фанати знаменитої красуні навіть заснували по всьому світу кілька музеїв ляльки. Найбільші колекції Barbie знаходяться в таких місцях: в Тайшаньському музеї зберігається майже 600 рідких екземплярів Barbie, в Нью-Йорку — близько півтори тисячи, а в Голландії виставлено 2500 головних іграшок століття. Безпосередньо в спеціальному музеї фірми Mattel зберігається більше 20 тисяч ляльок. А незабаром колекція поповниться ще однієї Barbie — з обличчям Гiларi Дафф.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати