Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий архітектор – нові загрози?

У конкурсі на головного зодчого Києва переміг Олександр Свистунов. Громадськість насторожує його причетність до конфліктних забудов...
22 вересня, 09:55
КИЯНАМ ВАЖЛИВО ДІЗНАТИСЯ ПОЗИЦІЮ НОВОГО ГОЛОВНОГО АРХІТЕКТОРА СТОЛИЦІ ЩОДО СКАНДАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА НА ВУЛИЦІ ГОНЧАРА, 17-23. НАГАДАЄМО, ЗАБУДОВНИК МУСИТЬ ЗНИЗИТИ ПОВЕРХОВІСТЬ ЖИТЛОВОГО КОМПЛЕКСУ У БУФЕРНІЙ ЗОНІ СОФІЇ КИЇВСЬКОЇ, ІНАКШЕ ЮНЕСКО МОЖЕ ВНЕСТИ СВЯТИНЮ ДО ПЕРЕЛІКУ ОБ’ЄКТІВ ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗНИЩЕННЯ

Багатомісячну епопею з обранням головного архітектора столиці завершено. У відкритому конкурсі переміг Олександр Свистунов, міська влада дає йому два місяці випробувального терміну, а далі планує підписати з ним контракт. Раптом що — на підхваті інша кандидатура, Сергій Броневицький, котрий посів у конкурсі друге місце, на третьому — Ганна Бондар. Однак заміна малоймовірна, адже кандидатуру Олександра Свистунова просували деякі міські чиновники ще під час першого конкурсу (нагадаємо, Київ визначався з головним архітектором вдруге — за новим законом «Про державну службу»). Володимир Бондаренко, голова конкурсної комісії та керівник апарату Київської міської держадміністрації, про переможця відгукується позитивно: «На посаді працює людина не з багажем помилок минулого, а з чистого аркушу обраний головний архітектор. За нього мають говорити тільки його справи».

Проекти Свистунова дійсно варті уваги: висотка на вулиці Круглоуніверситетській, 5, зведення якої викликало невдоволення мешканців прилеглих будинків, готель «Інтерконтиненталь» на вулиці Великій Житомирській, 2А, що у буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська», і проект торгово-розважального центру біля станції метро «Осокорки», який поки не дають реалізувати через протести місцевих жителів.

КИЯНАМ ПОТРІБНА КОНКРЕТИКА

Багато питань викликає професійна діяльність Олександра Свистунова в архітектурному бюро Сергія Бабушкіна, головного архітектора Києва з 1996-го по 2003 р. Бабушкін є архітектором таких конфліктних бізнес-центрів, як «Парус» та «Леонардо», торгового центру «Глобус», він є першим архітектором найвищого хмарочосу України, що на Кловському узвозі, 7, висота якого сягає 168 метрів. Через появу цієї споруди панорама Києво-Печерської лаври з лівого берега Дніпра зіпсована, а ЮНЕСКО вже кілька років поспіль вимагає зниження висотності. Зважаючи на такий досвід, у громадськості є певні перестороги: які проекти втілюватиме новий головний архітектор?

Частково про його плани повідомляють відповіді на завдання у ході конкурсного відбору. Так Олександр Свистунов планує зменшити кількість зовнішньої реклами, уніфікувати МАФи, заводи винести за місто, а на місці промислових зон побудувати бізнес-центри та житлові комплекси. Також хоче продовжити програму «Київські парки», перетворити історичні райони в туристичні центри та реставрувати пам’ятки архітектури. Але громадськість прагне почути публічні заяви з конкретикою. «День» спільно з експертами спробував скласти топ-перелік справ, якими мав би першочергово зайнятись новообраний зодчий та за якими простежувалась би його позиція  у майбутній містобудівній діяльності.

«ЯКЩО ПРОДОВЖИТЬ ПОЛІТИКУ СВОГО НАСТАВНИКА, ЦЕ КАТАСТРОФА»

«Найактуальніше питання — це виконання рішення сесії Комітету всесвітньої спадщини щодо зниження поверховості дисонуючих споруд у буферній зоні Софії Київської. Мені було б цікаво знати його думку щодо будівництва на вулиці Гончара, 17—23, з огляду на те, що він був автором проекту готелю «Інтерконтиненталь», котрий теж викликає багато питань у ЮНЕСКО», — зазначає член Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Ірина Нікіфорова.

«Також нас цікавить його позиція щодо Кловського узвозу та інших скандальних об’єктах у буферній зоні та в історичному центрі — йдеться про ситуації, які розглядаються у судовому порядку, — продовжила активістка. — Це об’єкт у Музейному провулку, 2А, Обсерваторна гірка, де знову відновились протести громади. Зокрема на Гоголівській, 32В активізувались забудовники. У вирішенні цього конфлікту багато залежить саме від Департаменту містобудування та архітектури й головного архітектора, адже є рішення Київради про необхідність зниження поверховості запланованих тут проектів, є наказ Мінкульту про обмежені режими використання Обсерваторної гірки. Загалом насторожує, що Свистунов є учнем Бабушкіна. Визнав він помилки свого наставника чи буде продовжувати його традиції? Якщо так, для Києва це, звісно, катастрофа».

ТОП-ЛИСТ ВІД ЕКСПЕРТІВ

Свій топ-лист для головного архітектора пропонує директор громадської організації «Інститут міста» Олександр Сергієнко: «Є декілька аспектів, які турбують громадськість. Це мораторій на забудову історичного центру, звіт про виконання Генплану-2020, а не розробка нового до 2025 року. Незрозуміло, навіщо розробляти новий генплан, коли попередній порушувався, і ніхто не поніс за це покарання. Крім цього, має бути визначена позиція архітектора щодо дніпровських островів. Бо в стратегії розвитку Києва є цілий розділ, що передбачає їхню забудову. Також треба припинити практику, коли усе, що будується вище за 27 метрів, вважається таким, що порушує нормативи. У таких випадках Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ видає дозволи, як на експериментальні будівництва. Через це, приміром, при в’їзді на Троєщину стоїть кілька багатоповерхівок, котрі років вісім не можуть здати в експлуатацію. Бажано, щоб головний архітектор публічно засвідчив перед громадськістю Києва свою позицію з цих питань».

«РЕГУЛЮВАЛЬНИК НА НЕПРАЦЮЮЧОМУ ПЕРЕХРЕСТІ»

До речі, ім’я переможця оприлюднили на тиждень раніше: оголошення результатів перенесли з 16 вересня на 9. Зробили це без зайвої уваги преси та громадськості. Через це, і не тільки, призначення Свистунова експерти оцінюють як нові ризики та загрозу для Києва. На думку Віктора Глеби, члена Української академії архітектури, небезпечно вже те, що команда міського голови, призначаючи архітектора шляхом відкритого конкурсу, переклала всю відповідальність за його подальші дії зі своїх плечей на конкурсну комісію та громадськість.

Роботу нового архітектора Віктор Глеба порівнює з регулюванням на непрацюючому перехресті: «От уявіть, ми на перехресті, де генплан-світлофор не працює, дорожня розмітка — план земельно-господарського устрою — відсутня, огорожа у вигляді зонінгу та містобудівних обмежень, які мають бути виписані, теж відсутні, але стоїть регулювальник і каже, кому та що видавати. Він як мінімум повинен дотримуватися законів, підзаконних актів та державних будівельних норм, чого не робить. Свистунов підписуватиме документи на рекламу, кіоски, висновки на землю, листи-погодження проектів землеустрою — все. Він буде це робити для тих будівельних компаній, які домовились із його шефами у готелі «Інтерконтиненталь».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати