Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Низький рівень поінформованості

Рівненські активісти дослідили, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах
22 червня, 10:09

Активістів громадської організації «Кримська діаспора Рівненщини», зокрема, цікавило, чи знають люди, як поводитися під час затримання правоохоронцями, чи чули вони про безоплатну правову допомогу, чи поінформовані про послуги безкоштовного адвоката.

Тема доволі актуальна, переконують автори дослідження. «Затримання може трапитися будь з ким — від домогосподарки до підлітка, котрий катається на скейті. І в цій ситуації дуже важливо вміти захистити свої права», — вважає правозахисниця, керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра ШИЛІНА.

Представники громадської організації провели низку опитувань. Серед респондентів були жителі області, адвокати, які, власне, надають безоплатну правову допомогу, поліцейські, які відповідають за затримання, а також люди, які наразі перебувають у місцях позбавлення волі. Це відбувалося в межах проекту «Моніторинг надання послуг регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який реалізується за підтримки Європейського Союзу.

Як показали результати дослідження, населення Рівненщини має низький рівень поінформованості у сфері прав людини, коментують активісти. До того ж, треть респондентів вважає, що за останні роки ситуація в цій сфері погіршилася. Більш ніж половина опитаних чули про безоплатну правову допомогу, але майже 50 відсотків із них не мають уявлення, з яких питань її можна отримати. Тим часом про право на безкоштовного адвоката більшість респондентів чула. Однак лише половина з них знають, що він повинен виїжджати на кожне затримання, і трохи більше ніж 30 відсотків — у курсі того, що від послуг безкоштовного адвоката можна відмовитися лише в його присутності.

Тим часом результати опитування респондентів, яких затримували правоохоронці, активісти називають тривожними. Адже двом третям із них не повідомляли про право на безкоштовного адвоката.

Крім того, громадські активісти спілкувалися й з ув’язненими. «Це опитування виявилось дуже цікавим. Адже зазначена категорія респондентів не боялася бути відвертою у відповідях. Річ у тім, що тиск на ув’язнених з боку правоохоронних органів уже неможливий, — пояснює Ельвіра Шиліна. — Так, троє з десяти опитаних розповідали, як їх били після затримання. Декілька ув’язнених сказали, що до них адвокати не приїздили взагалі. Вони не скористалися послугами безоплатної вторинної допомоги, більше того, про таку можливість їм навіть не повідомили. Двоє респондентів розказали, що вимагали присутності адвоката. Але прохання одного з них так і не було задоволено. Натомість до іншого чоловіка, котрого затримали о четвертій годині ранку, адвокат приїхав лише увечері. Єдиний опитаний розповів, що йому вручили пам’ятку затриманого, і чоловіка не допитували до приїзду адвоката».

Результати свого дослідження правозахисники ГО «Кримська діаспора Рівненщини» обговорять з представниками центру Безоплатної вторинної правової допомоги, поліції, управління юстиції та громадськості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати